Νεστόρεια 2013: Ημερίδες, συναυλίες, θέατρο, παραστάσεις για παιδιά, παράδοση και τοπικές γεύσεις έως τις 13 Αυγούστου

Πρώτη Δημοσίευση: 05/08/2013 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/08/2013 13:54
Εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια κρατά ζωντανός ο θεσμός των Νεστορείων. Έτσι, από τις 2 έως τις 13 Αυγούστου, η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συλλόγους, αλλά και σημαντικούς προσκεκλημένους, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Οι αγώνες δρόμου στους οποίους συμμετέχουν αθλητές όλων των ηλικιών σηματοδότησαν προχθές την έναρξη. Στη συνέχεια και για τις επόμενες ημέρες, ημερίδες, συναυλίες, θέατρο, παραστάσεις για παιδιά, παράδοση και τοπικές γεύσεις, συνθέτουν το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων οι οποίες θα διεξαχθούν στη Χώρα.
«Προσπαθώντας να αναστρέψουμε το κλίμα της εποχής, ενθαρρύνουμε, υποστηρίζουμε, διατηρούμε, αναδεικνύουμε, κατά το δυνατόν, το μεγαλύτερο φάσμα του πολιτισμού, μεταδίδοντας μηνύματα από τα πνευματικά και καλλιτεχνικά γνωρίσματα του λαού μας, τονίζει σχετικά ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης.
Ειδικότερα, σήμερα το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χώρας, θα τελεστεί παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο μετά αρτοκλασίας, συνοδεία βυζαντινών ύμνων.

Η σημερινή μέρα, Δευτέρα 5 Αυγούστου, είναι αφιερωμένη στο Περιβάλλον. Στις 9.00 το βράδυ, στον  Κινηματογράφο Rex, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και ειδικότερα το Σταθμό Μεσσηνίας, θα γίνει παρουσίαση του έργου που επιτελείται για την προστασία των άγριων ζώων και του περιβάλλοντος. Ο διαχειριστής του Σταθμού Μεσσηνίας, Γεώργιος Γεωργακόπουλος, θα μιλήσει για το έργο που γίνεται στην περιοχή, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε ενεργά στην προσπάθεια διάσωσής τους.
Την Τρίτη, 6 Αυγούστου, κλόουν θα πλημμυρίσουν την κεντρική πλατεία της Χώρας, προσφέροντας άφθονο γέλιο και διασκέδαση. Την επομένη, ο φιλικός αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες των παλαιμάχων Χώρας-Γαργαλιάνων θα είναι «η αφορμή να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω και να θυμηθούμε παλιές, ανέμελες εποχές» όπως αναφέρεται σχετικά.
Οι μαθητές του Β’ Δημοτικού Σχολείου Χώρας έχουν δημιουργήσει τη δική τους θεατρική ομάδα και την Πέμπτη 8 του μήνα θα παρουσιάσουν την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος». Η Παρασκευή 9 Αυγούστου είναι, επίσης, ημέρα θεάτρου, καθώς ο Οργανισμός του Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή» παρουσιάζει την τραγωδία στου Αισχύλου «Αγαμέμνων». Τη μετάφραση έχει επιμεληθεί ο Κ. Πολιτόπουλος, σκηνοθετεί ο Γ. Νικολαΐδης και πρωταγωνιστούν οι Φωτεινή Φιλοσόφου, Ζαχαρίας Ρόχας και Γιάννης Νικολαΐδης.
Το Σάββατο 10 Αυγούστου ο Λαογραφικός Όμιλος Χώρας θα παρουσιάσει ελληνικούς χορούς, στην κεντρική πλατεία. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 11 Αυγούστου, το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου θα παρουσιάσει την αγαπημένη ελληνική κωμωδία του Γ. Τζαβέλα «Η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα».
Η Χώρα, κατά βάση γεωργικός τόπος, με κύριο παραγόμενο προϊόν το ελαιόλαδο, δε θα μπορούσε να μη διοργανώσει μια βραδιά αφιερωμένη στο υγρό χρυσάφι του τόπου. Έτσι, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου η Ομάδα Παραγωγών «Νηλέας» θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Χώρας, όπου θα διοργανώσει γευσιγνωσία για τις ποιότητες του ελαιολάδου.
Κι όπως κάθε χρόνο, η Γιορτή Κρασιού στις 13 Αυγούστου θα κλείσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με καλό κρασί, ζωντανή μουσική, αγαπημένες μελωδίες, πολύ κέφι και χορό.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις