Νυν και πρώην αντιδήμαρχοι «πλήρωσαν» τις μηνύσεις του Π. Νίκα για τα ανεπιτήρητα βοοειδή στον Ταΰγετο

Πρώτη Δημοσίευση: 09/04/2019 17:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/04/2019 17:26
Αθώοι για παράβαση καθήκοντος, αλλά ένοχοι ότι με πρόθεση παρέλειψαν να αποτρέψουν τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας στους δρόμους, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας οι Θανάσης Βασιλόπουλος και Γιάννης Αδαμόπουλος για τα ανεπιτήρητα βοοειδή στον Ταΰγετο τη διετία 2013-2015. Ο μεν πρώτος, τότε με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου και ο δεύτερος, ως εντεταλμένος σύμβουλος για τα αγροτικά θέματα και την αγροτική πολιτική του Δήμου Καλαμάτας.
Ένοχοι κρίθηκαν και δύο ιδιώτες, ο άντρας ως ιδιοκτήτης των ζώων και η γυναίκα ως έχουσα την επίβλεψή τους, ενώ αθωώθηκε μια δεύτερη γυναίκα.
Όλοι τους καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση 8 μηνών, με τριετή αναστολή για τους δύο αιρετούς και με εξαγοράσιμη ποινή προς 5 ευρώ ημερησίως για τους δύο ιδιώτες. Όλοι κατέθεσαν έφεση.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έφερε χθες και απρόοπτα, αφού η κατάθεση του προέδρου του Καρβελίου κρίθηκε από την εισαγγελέα της Έδρας πως διαφοροποιείται πολύ των αρχικών του, με συνέπεια να ζητήσει την κράτησή του για ψευδορκία.
 
Κατηγορίες
Η υπόθεση αφορούσε στη διετία 2013-2015. Έπειτα από διαμαρτυρίες κατοίκων του Ταϋγέτου ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δύο μηνύσεις για τα αδέσποτα βοοειδή που βόσκουν ανεπιτήρητα στα χωριά της περιοχής της Αλαγονίας και προκαλούν ζημιές σε κήπους, δένδρα και υποδομές.
Οι μηνύσεις του δημάρχου οδήγησαν σε προκαταρκτική έρευνα, από την οποία τελικά ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά δύο αντιδημάρχων του και κατά τριών πολιτών.
Οι τρεις πολίτες, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, είχαν κατηγορηθεί ότι με πρόθεση διατάραξαν την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους, δημοτικούς και αγροτικούς, στην ευρύτερη περιοχή Νέδουσας – Αλαγονίας – Αρτεμισίας – Λαδά και Καρβελίου και θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο. Συγκεκριμένα, από τη δίωξή τους αποδίδεται η ιδιότητα των ιδιοκτητών και υπευθύνων για την επιτήρηση 600 περίπου βοοειδών ελευθέρας βοσκής, μεγάλου σωματικού βάρους, τα οποία είχαν αφήσει να περιφέρονται χωρίς ενώτια, ελεύθερα και ανεπιτήρητα, σε ημιάγρια κατάσταση, σε πολυπληθείς αγέλες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ασφάλεια.
Οι δύο αιρετοί κατηγορούνταν ότι είχαν την αρμοδιότητα διαχείρισης, περισυλλογής, μεταφοράς, φύλαξης, εκποίησης ή σφαγής των ανεπιτήρητων ζώων. Επίσης, ότι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντά τους, με σκοπό να προσπορίσουν στους ιδιοκτήτες και υπεύθυνους των ζώων παράνομο όφελος, συνιστάμενο στην εκ μέρους τους συνέχιση της παράνομης εκμετάλλευσης των ζώων δίχως να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενο από το νόμο πρόστιμα.
Για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αθωώθηκαν και οι δύο.
 
Απόφαση
Η μια γυναίκα που φαινόταν στα έγγραφα ως ιδιοκτήτρια των ζώων, καθώς αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν τυπικό, αθωώθηκε. Καταδικάσθηκε ο άντρας για το χρονικό διάστημα 2013 – 2014 που ήταν και ο κύριος ιδιοκτήτης των ζώων, ενώ η γυναίκα για τη διετία 2013-2015 πως ήταν υπεύθυνη για την επίβλεψή τους
Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του έγγραφο του Δήμου Καλαμάτας που είχε σταλεί κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής, όπου ονόμαζε τους δύο κατηγορούμενους αιρετούς ως έχοντες την αρμοδιότητα, ενώ δε έλαβε υπόψη του, όπως ζητήθηκε και από τους κατηγορουμένους και από την υπεράσπιση, μεταγενέστερο έγγραφο του ίδιου του δημάρχου Παν. Νίκα που έλεγε ότι τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεν την είχε εκχωρήσει στους δύο αιρετούς, αλλά την είχε κρατήσει ο ίδιος.
Την ενοχή όλων, πλην της μας γυναίκας, ζήτησε στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις