Ξανά στην προεκλογική αφετηρία για το Δήμο Καλαμάτας ο Βασίλης Κοσμόπουλος

Πρώτη Δημοσίευση: 20/10/2018 08:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 26/12/2018 12:09
Η φημολογία των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με το Βασίλη Κοσμόπουλο και το Δήμο Καλαμάτας έλαβε χθες το μεσημέρι τέλος. Πλαισιωμένος από τους Παναγιώτη Παπαμικρούλη και Δημήτρη Μπάκα, δημοτικούς συμβούλους μέχρι το 2010 με την «Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη», ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας παράταξης η οποία θα έχει ως στόχο να σχεδιάσει το αναπτυξιακό μέλλον του Δήμου Καλαμάτας, με αφετηρία το παρόν.
Η ανακοίνωση έγινε στον Πολυχώρο Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού “House by Phaos”. Μετά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της υπό δημιουργία παράταξης ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης.
Σε αυτές ο κ. Κοσμόπουλος απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο ότι η δημοτική παράταξη είναι πέρα τα κόμματα, ενώ δε θέλησε να ασκήσει κριτική στο έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, όταν ένας δήμαρχος εκλέγεται επί τρεις θητείες, δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν αφήνει αποτύπωμα στην πόλη και το Δήμο.
Θετικό ή αρνητικό δε θέλησε να το σχολιάσει, σημειώνοντας ότι, αντί για τη μεμψιμοιρία, επιλέγει να δει το παρόν και να σχεδιάσει για το μέλλον.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν προηγήθηκαν της απόφασης να είναι υποψήφιος δήμαρχος επαφές με τους εκπροσώπους άλλων πρωτοβουλιών για το Δήμο Καλαμάτας, σχολίασε ότι «όλοι όσοι ενδιαφέρονται έχουν συζητήσει με πάρα πολλούς. Από εκεί και ύστερα έρχεται η στιγμή που καθένας παίρνει τις αποφάσεις του για το επόμενο βήμα. Δεν είναι κάτι κρυφό, υποθέτω ότι όλοι έχουν μιλήσει με όλους».
Ακολουθεί η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της νέας δημοτικής κίνησης:
 
Παρουσίαση υποψηφιότητας
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την τελευταία μας παρουσία στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Δεν έπαψαν, όμως, να μας ενώνουν η αγάπη μας για την πόλη, οι κοινοί προβληματισμοί για το Δήμο, αλλά και το όραμά μας για τον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν έπαψε να μας απασχολεί η πίστη μας στο μέλλον και στην προοπτική αυθεντικών αυτοδιοικητικών κινήσεων, με οράματα και αρχές που θα συγκροτούνται και θα λειτουργούν, όχι εναντίον των κομμάτων, αλλά πέρα από αυτά, καθώς θα βασίζονται σε δραστήριους, δυναμικούς, ευαίσθητους και αποφασισμένους πολίτες από όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα.
Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο Δήμο του μέλλοντος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την αστική πολιτική του σήμερα με τη σκέψη στο αύριο, διότι διαφορετικά δε θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα σημερινά προβλήματα, επειδή πρέπει να συνδυάσουμε την ευημερία, την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αειφορία.
Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή θα παίξουν οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, με την προσδοκώμενη όμως ευημερία την οποία αυτές ευαγγελίζονται να είναι κατά το μέγιστο δυνατόν δίκαιη και να διαχέεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Επομένως, κυρίαρχος στόχος μας είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του ΔΗΜΟΥ μας με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ευημερία των κατοίκων του.
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ για την επίτευξη του στόχου αυτού θα έχει σαν άξονες:
α) Την Υπεράσπιση του Πολιτισμικού - Πολιτιστικού Κεκτημένου του Δήμου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των πόλεων να προβάλλουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου και του χώρου μας. Ο πολιτισμός είναι βασικός πυλώνας στην ανάδειξη της τοπικότητας που διαφοροποιεί τις πόλεις και συμβάλλει αποφασιστικά στην ευημερία και στο ευ ζην των πολιτών, καθώς μέσα από τις δράσεις του ασχολούνται επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων. Είναι σημαντικό, όμως, τις πολιτιστικές δράσεις να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τους σε αυτές. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η στήριξη της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής η οποία με συνέπεια και καινοτόμες δράσεις μπορεί να αναδείξει τη μοναδικότητα της ταυτότητας της πόλης. Πρέπει να υπάρχει πάντα συνάφεια μεταξύ του τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και πού συμβαίνει, αλλά και φερεγγυότητα των εμπλεκομένων προσώπων.
β) Την Πολεοδομική και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Πόλης. Η ύπαρξη ενός εμπνευσμένου διορατικού και σύγχρονου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (με έμφαση στο παραλιακό μέτωπο και το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα), σε συνδυασμό με Σχέδια για Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση και τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα καλά επεξεργασμένων, με τη συμμετοχή των δημοτών και με όραμα για το μέλλον, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της ως:
1. «Πράσινη Πόλη», με την αξιοποίηση ενεργειακών τεχνολογιών στις δημόσιες υποδομές και λειτουργίες, καθώς και με τη συμβολή της στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος σε συνδυασμό με παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
2. «Έξυπνη Πόλη», με την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών οι οποίες βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις, προσελκύουν τους νέους και δημιουργούν νεοφυείς επιχειρήσεις.
3. «Βιώσιμη Πόλη», με την αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κυκλοφοριακών και κοινωνικών παρεμβάσεων και υπηρεσιών.
4. «Γαλάζια Πόλη», προσανατολισμένη στις θαλάσσιες δραστηριότητες και στη γαλάζια οικονομία – ανάπτυξη με έμφαση στις δράσεις για τον τουρισμό και το ναυταθλητισμό .
γ) Την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης. Η ένταξη της Καλαμάτας στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές) θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμισή της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση. Η προσπάθεια αυτή θα υποστηριχθεί με την παρουσία της στις ευρωπαϊκές και διεθνείς διεργασίες, μέσα από την Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. και τη Διπλωματία των Πόλεων.
δ) Την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης αφ’ ενός με την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων δομών και δικτύων και αφ’ ετέρου με τη δημιουργία νέων που θα αφορούν όλους στους συνδημότες, με ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους.
ε) Την Αυξημένη Μέριμνα για τις Δημοτικές Ενότητες και τους Οικισμούς. Οι Δημοτικές Ενότητες με τους οικισμούς τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη λειτουργία και την πρόοδο της Πόλης και για το λόγο αυτό απαιτείται η διαρκής υποστήριξή τους με:
-Νέες υποδομές και συντήρηση αυτών που ήδη υπάρχουν
-Δράσεις για την Αξιοποίηση και Προβολή του Ταϋγέτου και των Οικισμών του Δήμου
-Ανάληψη συγκεκριμένων Πρωτοβουλιών για το Λάδι (Σύμφωνο ποιότητας, Οργανισμός ΠΟΠ, Γευσιγνωσία, Δρόμοι Ελιάς κ.λπ.)
-Ενίσχυση της Καλλιέργειας της Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών στις ημιορεινές περιοχές του Δήμου
-Ανάδειξη της τοπικά παραγόμενης Πατάτας (περιοχής Παμίσου – Αλαγονίας) και Αγκινάρας (Μικρομάνη)
-Έκδοση γαστρονομικού οδηγού για τη Μεσογειακή Διατροφή με έμφαση στα τοπικά προϊόντα.
Οι άξονες αυτοί μέσα από τη ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ τους από τα κατάλληλα προγράμματα και την επιδιωκόμενη συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα μπορούν να οδηγήσουν στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΠΟΛΗΣ και την ανάδειξη του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ της ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ (Πόλη Προορισμός) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οφείλουμε, επιτέλους, να ασχοληθούμε με πολιτικές οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των δράσεών μας περιστασιακά αλλά τις αιτίες που τα προκαλούν. Είναι ανάγκη τα προβλήματα του αιώνα μας να αντιμετωπιστούν με σύγχρονη ματιά, μακριά από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, με μεγαλύτερη αυτοτέλεια, αποκέντρωση και απελευθέρωση υγιών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση.
Απαιτείται, λοιπόν, μία νέα θεσμική αρχιτεκτονική για τις αρμοδιότητες των Δήμων, ώστε αυτοί να ενδυναμωθούν οικονομικά και πολιτικά. Χρειάζονται γι’ αυτό δημοτικές αρχές οι οποίες δε θα στηρίζονται στον αλάνθαστο παντογνώστη καθοδηγητή, αλλά δημοτικές αρχές ικανές να ακούσουν με προσοχή αυτούς οι οποίοι διαφωνούν και αποφεύγοντας την ψηφοθηρία να μπορούν να συνθέτουν με επιστημονική γνώση και μελέτη τις διαφορετικές απόψεις.
Με μοναδική φιλοδοξία μας την ανιδιοτελή και ουσιαστική συμβολή μας στη δημιουργία μιας Νέας Προοπτικής για το Δήμο μας καλούμε όλους τους συνδημότες μας που έχουν κοινές αγωνίες και προβληματισμούς με εμάς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις