Ξαφνική…αμνησία από τον Φίλιππο Μπάμη για τα επεισόδια της Χρυσής Αυγής στο Μελιγαλά το 2013

Πρώτη Δημοσίευση: 08/07/2017 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/07/2017 09:43
«Απλή αναμπουμπούλα» τα επεισόδια στο Μελιγαλά
 
 
Καταθέτοντας, προχθές, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης αναίρεσε όσα είχε καταθέσει για τα επεισόδια στην εκδήλωση για τα θύματα της Μάχης του Μελιγαλά τον Σεπτέμβριο του 2013, και χαρακτήρισε απλή «αναμπουμπούλα» όσα έγιναν. Ο μάρτυρας ανασκεύασε έτσι όσα είχε καταθέσει δύο μήνες μετά τα επεισόδια στις ειδικές ανακρίτριες που χειρίστηκαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στο δικαστήριο είπε πως στην εκδήλωση δεν έγιναν «βιαιοπραγίες και τραμπουκισμοί» όπως είχε πει τότε.
Παρά τις επισημάνσεις από έδρας, ότι ο πρώην δήμαρχος βρέθηκε σε πλήρη διάσταση με την ανακριτική του κατάθεση, αλλά και με συνεντεύξεις που είχε δώσει τότε, ο κ. Μπάμης εμφάνισε τους παλιούς του ισχυρισμούς ως υπερβολικούς λόγω της «συναισθηματικής φόρτισης» που είχε τότε.
Σήμερα, αποφορτισμένος πλέον, ο μάρτυρας υποστήριξε στο δικαστήριο πως δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο και κανένας προπηλακισμός στην εκδήλωση στον Μελιγαλά και πως το, κατά την πρώτη του εκτίμηση «άγημα» των χρυσαυγιτών, εντέλει ήταν δική του παρανόηση.
«Δεν περπατούσαν να κάνουν παρέλαση. Ήταν συγκεντρωμένοι, ομοιόμορφα ντυμένοι, σε ένα μέρος. Ήταν τόσοι οι συγγενείς των θυμάτων, που δεν μπορούσες να διακρίνεις...» είπε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα τι εννοούσε στην κατάθεσή του όταν έκανε λόγο για «συγκρότηση σαν άγημα» των χρυσαυγιτών.
Αντίστοιχα, όταν ρωτήθηκε για το αν του άρπαξε κάποιος το μικρόφωνο, επεσήμανε ότι «ερχόταν ο Ηλ. Παναγιώταρος προσπαθώντας να μιλήσει ή να απαντήσει και εν τω μεταξύ εγώ έφυγα. Είχαν κατατεθεί τα στεφάνια. Είδα πως δεν είχε συνέχεια αυτή η ιστορία».
Όπως είπε ο μάρτυρας, δεν υπήρξε καμία ανατρεπτική στιγμή από τους παρευρισκόμενους και ότι η τελετή για τα θύματα του Μελιγαλά κύλησε ομαλά μέχρι την ομιλία του.
 «Ξεκίνησα το λόγο μου με την ευχή να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα. Πριν τελειώσω τη φράση μου, κάποιος πετάχτηκε από τους παρευρισκόμενους -μάλλον ήταν από την περιοχή- και είπε "δήμαρχε, δεν τα λες καλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε". Από αυτή τη φράση έγινε μια αναμπουμπούλα, μια αναταραχή. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει "δεν ξέρετε τι έχει πάθει ο τόπος μας" και δημιουργήθηκαν αντεγκλήσεις και άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μου. Δεν καταλάβαινα τι ακριβώς γινόταν. Σίγουρα δεν υπήρξαν επεισόδια ή συμπλοκή. Δεν είχε νόημα να συνεχίσω το λόγο μου, γιατί ούτως ή άλλως τελείωνα και είπα να σηκωθώ να φύγω. Κανείς δεν μου άρπαξε το μικρόφωνο».
Ο μάρτυρας αρνήθηκε κατά την εξέτασή του από την πολιτική Αγωγή ακόμα και συνεντεύξεις που είχε δώσει για το περιστατικό.
 
Πολιτική αγωγή: Δώσατε μία συνέντευξη στον Σκάι. Είχατε πει ότι δεν επιτρέπεται τον δήμαρχο να τον προπηλακίζουν και να τον διώχνουν βίαια...
 
Μάρτυρας: Δεν το είπα αυτό...
 
Πολιτική αγωγή: Μα είναι σε βίντεο...
 
Πρόεδρος: Ξέρετε κύριε μάρτυρα, αν είναι και σε βίντεο...από το 2013 έως το 2017 δεν είναι και πολλά τα χρόνια...
 
Πρόεδρος: Άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν έρθει;
 
Μάρτυρας: Ήταν κάποιοι νέοι άνθρωποι με στολές και σημαίες, αλλά είχε πολύ κόσμο. Δεν μπόρεσες να διακρίνεις ποιος είναι ποιος. Μαζεύονταν εκατοντάδες κόσμος.
 
Πρόεδρος: Πόσα ήταν τα άτομα;
 
Μάρτυρας: Δεν ήταν πάρα πολλοί…μπορεί να ήταν 60.
 
Πρόεδρος: Υπήρχε κάποιο αίτημα;
 
Μάρτυρας: Ο βουλευτής Κουκούτσης έκανε ένα αίτημα, να αναλάβουν να βάψουν ένα μνημείο, ένα μεγάλο σταυρό που από το χρόνο είχε φθαρεί. Οι μηχανικοί μου είπαν ότι είναι επικίνδυνο και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να το φτιάξουμε πριν την εκδήλωση. Ήταν ευγενέστατος ο κύριος Κουκούτσης, ήπιαμε και καφέ.
 
Εισαγγελέας: Δηλαδή η εκδήλωση τελείωσε ομαλά;
 
Μάρτυρας: Ομαλά γιατί δεν έγιναν επεισόδια ή προπηλακισμοί.
 
Πρόεδρος: Υπάρχουν διαφορές, κύριε μάρτυρα. Σημαντικές διαφορές σε σχέση με την κατάθεσή σας και πρέπει να το πούμε.
 
 
ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΣΤΟ 2017
 
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην δημάρχου Οιχαλίας, την επίμαχη περίοδο, αλλά και του αντιδημάρχου, τα γεγονότα είχαν περιγραφεί ως εξής: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΑΜΗΣ (δήμαρχος Οιχαλίας): Πήρα το λόγο και ξαφνικά είδα έναν κύριο μπροστά μου ο οποίος μου άρπαξε το μικρόφωνο. Η πλειονότητα των παρευρισκόμενων ήταν από την ομάδα οπαδών της Χ.Α. με ομοιόμορφη ενδυμασία, συγκρότηση στρατιωτικού αγήματος και όλοι κρατούσαν κοντάρια με την ελληνική σημαία. Ενώ εκφωνούσα τον χαιρετισμό ο κ. Παναγιώταρος μου άρπαξε το μικρόφωνο και συνέχισε να μιλάει απευθυνόμενος στον κόσμο. Αμέσως η αστυνομία με φυγάδευσε. Οι δημότες ήταν σαστισμένοι και απογοητευμένοι. Τους προσέβαλε. Πρόσβαλαν τη μνήμη των νεκρών.
ΗΛΙΑΣ ΝΤΟΝΑΣ (αντιδήμαρχος Οιχαλίας): Ο βουλευτής της Χ.Α. κ. Παναγιώταρος με μια ντουντούκα στα χέρια απευθύνθηκε στο δήμαρχο με απρεπή τρόπο φωνάζοντας "ρε καραγκιόζη τι είναι αυτά που μας λες που σου ζητήσαμε να μας παραχωρήσετε το χώρο να τον καλλωπίσουμε και αρνηθήκατε". Μετά έδωσε το λόγο στον κ. Κασιδιάρη ο οποίος μίλησε υβριστικά σε βάρος μας λέγοντας χαρακτηριστικά "είστε διορισμένη Δημοτική Αρχή του Σαμαρά," και σε βάρος του κ. Βενιζέλου αποκαλώντας τον "παχύδερμο".
Έπιασε το μικρόφωνο, το τράβηξε από το αναλόγιο ενώ συγχρόνως συγγενείς των θυμάτων προσπάθησαν να το ξαναπάρουν από τα χέρια του κ. Παναγιώταρου. Έτσι έγινε μια συμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας απώθησα  με βίαιο τρόπο έναν γέροντα που προσπάθησε να πάρει το μικρόφωνο, ο οποίος έπεσε κάτω. Οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα.

 
 
ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ "ΘΑΡΡΟΥΣ"
 
Μετέτρεψαν το μνημόσυνο σε γιορτή μίσους
 
 

 
Σε πλήρη επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του «Θ» των περασμένων ημερών φρόντισε να προχωρήσει η «Χρυσή Αυγή», μετατρέποντας το προχθεσινό μνημόσυνο των θυμάτων της Πηγάδας σε εκδήλωση μισαλλοδοξίας, προπηλακίζοντας και στερώντας το λόγο από το δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, νεολαίους του ΛΑΟΣ, αλλά και ηλικιωμένους συγγενείς των θυμάτων, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν για τις ακρότητες που συνέβαιναν μπροστά τους.
Ήταν και η επίδειξη δύναμης που σοκάρισε, αλλά και τα «εμπρηστικά» συνθήματα που εκφωνούνταν εν χορώ από τους 1.000 και πλέον οπαδούς της Χ.Α. που έδωσαν το «παρών» από όλη την Ελλάδα, με 26 λεωφορεία, μαζί με το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Με πλήρη στρατιωτική «λειτουργία» οι δυνάμεις της Χ.Α. παρατάχθηκαν στο χώρο, ενώ με το «καλημέρα» ξεκίνησε η ένταση, όταν δημιουργήθηκε επεισόδιο με μέλη της νεολαίας του ΛΑΟΣ.
Κι αν αυτή η ένταση ξεπεράστηκε γρήγορα, η συνέχεια ήταν απογοητευτική. Ο δήμαρχος Οιχαλίας μιλούσε για την ενιαία αντίσταση, όταν κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος. Ο τελευταίος κρατούσε μια ντουντούκα και αφαίρεσε με τη βία το μικρόφωνο από το δήμαρχο, τον οποίο χαρακτήρισε «καραγκιόζη», επειδή το Δ.Σ. είχε πρόσφατα αρνηθεί να επιτρέψει την ανάπλαση του χώρου από τη «Χ.Α.», προτρέποντας να μεταβεί στο βήμα ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης.
Ο κ. Μπάμης αποχώρησε, όπως έπραξαν και οι συγγενείς των θυμάτων, και ο βουλευτής εξαπέλυσε με εμφυλιοπολεμικό ύφος επίθεση κατά πάντων, τοπικών αρχόντων, δημάρχων, πολιτικών και δημοσιογράφων, χωρίς να αφήσει ασχολίαστα τα γεγονότα στο Πέραμα, για τα οποία ανέφερε πως τα θύματα δεν ήταν εργάτες, αλλά «κοπρόσκυλα» που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και ζουν από την κρατική επιχορήγηση του ΚΚΕ.
Χαρακτήρισε προδότες τους κυβερνώντες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τη χώρα την κυβερνά ακόμη η «προδοτική κομμουνιστική νεολαία», περιλαμβάνοντας σε αυτή και τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα. Ανάλογο επεισόδιο προπηλακισμού σημειώθηκε και προς το τέλος της εκδήλωσης με μέλη άλλης εθνικιστικής ομάδας.
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις