Ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές μεσσηνιακής πατάτας σε Πολώνια και Τσεχία

Πρώτη Δημοσίευση: 19/04/2017 21:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/04/2017 21:49
Μια καλή χρονιά από άποψη ποιότητας έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι η φετινή για την πατατοπαραγωγή της Μεσσηνίας, ενώ αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν και οι πρώτες εξαγωγές. Μέχρι τέλος Απριλίου αναμένεται το μέγιστο της παραγωγής, καθώς ακόμα η συγκομιδή γίνεται δειλά δειλά.
Οι πρώτες εξαγωγές, πάντως, έγιναν και μέχρι χθες είχαν εξαχθεί περίπου 250 τόνοι, σε δέκα φορτία, για την αγορά κυρίως της Πολωνίας και δευτερευόντως της Τσεχίας.
 
Κλιμάκωση
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται κλιμάκωση της παραγωγής, ενώ τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος είναι ελαφρώς μειωμένα.
Καθώς η πρώιμη πατάτα είναι ένα ευαίσθητο νωπό προϊόν, πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας και μεταφοράς της να φροντίζουν ο καθένας στον τομέα του ώστε η μεσσηνιακή πατάτα να φθάσει στους καταναλωτές σε άριστη κατάσταση, κάτι που θα έχει οικονομικό όφελος για όλους, συστήνει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις συμβουλές του αρμόδιου τμήματος,  η συγκομιδή της πατάτας δεν πρέπει να γίνεται πριν μπουν στο στάδιο ωρίμανσης. Μάλιστα, η προστασία από τον περονόσπορο, όταν είναι απαραίτητο, πρέπει να συνεχίζεται μέχρι μια εβδομάδα πριν από τη συγκομιδή για να μη μολυνθούν οι κόνδυλοι. Πατάτες που προέρχονται από μολυσμένα χωράφια είναι ακατάλληλες για εμπορία, έστω και αν οι κόνδυλοι δε φέρουν ακόμη συμπτώματα προσβολής.
 
Οδηγίες
Τα ποτίσματα πρέπει να σταματούν τουλάχιστον 4-5 ημέρες προ της συγκομιδής και οπωσδήποτε να μη γίνεται συγκομιδή έπειτα από βροχή. Μια πρώτη διαλογή να γίνεται στο χωράφι, ώστε να απομακρύνονται οι πατάτες που είναι τραυματισμένες, κομμένες, πράσινες κ.λπ. Τα κιβώτια συσκευασίας (κλούβες) να μη γεμίζονται μέχρι επάνω, ώστε να μη συμπιέζονται και τραυματίζονται οι κόνδυλοι κατά τη μεταφορά τους.
Οι πατάτες πρέπει να παραμένουν 2-3 ώρες μετά την εξαγωγή τους  στο χωράφι, ώστε να στεγνώσουν και μετά να τοποθετηθούν στις κλούβες.
Η δε μεταφορά στο συσκευαστήριο πρέπει να γίνεται αυθημερόν για να αποφεύγεται το πρασίνισμα από τον ήλιο. Αν παραμείνουν στο χωράφι γεμάτες κλούβες, να σκεπάζονται με πανί  ή μαύρο πλαστικό και ποτέ με πατατόφυλλα.
 
Της Βίκυς ΒετουλάκηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις