Ξεκίνησε το… «πακετάρισμα» στο Στρατόπεδο Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 13/09/2018 19:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/09/2018 19:09
Θέμα χρόνου να αλλάξει… επισκέπτες
 
 
Πολύ μελάνι έχει χυθεί και πληθώρα δηλώσεων έχουν καταγραφεί για το μέλλον του Στρατοπέδου Πεζικού στην Καλαμάτα, για την αναγκαιότητα ή μη ύπαρξής του, αλλά και για τη χρήση που θα πρέπει να έχει στην περίπτωση κατάργησης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τα δύο πρώτα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν με σιγουριά. Το στρατόπεδο κλείνει οριστικά, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει αρχίσει το… πακετάρισμα. Ήδη το σχετικό σήμα έχει φτάσει από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Από εκεί και πέρα, το τι χαρακτήρα θα πρέπει να έχει, έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε.
Τελικά, από όσα έχουν γραφεί για την τύχη του, η αλήθεια… βρίσκεται σε μια ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας στις 16 Φεβρουαρίου 2018. Τότε το δελτίο Τύπου έλεγε τα εξής: «Σε ένα χρόνο θα κλείσει οριστικά το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, γνωστοποίησε στο δήμαρχο Καλαμάτας, Π. Νίκα, ότι όλα τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων της χώρας καταργούνται, επομένως και αυτό της Καλαμάτας. Θα εφαρμοσθεί δε νέο σύστημα κατάταξης στο Στρατό Ξηράς.
Ο δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει την πρόθεση να συμβάλει στην κάλυψη μέρους των εξόδων λειτουργίας του στρατοπέδου και ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά επιχειρησιακό, καθώς προέχει η ενίσχυση των δυνάμεων της παραμεθορίου. Άλλωστε, το κόστος λειτουργίας του στρατοπέδου Καλαμάτας – περίπου 2,5 εκατ. το χρόνο – θεωρείται μικρό.
Δεν είναι προγραμματισμένο να οδηγηθεί το στρατόπεδο Παπαφλέσσα σε εμπορική χρήση, δηλαδή δε θα δοθεί σε ιδιώτες για αξιοποίηση. Κατά πάσα πιθανότητα, θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς (εν όλω ή εν μέρει) και, συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της 120 ΠΕΑ, η οποία θα αναβαθμισθεί. Εφόσον τμήμα του στρατοπέδου είναι δυνατόν να διατεθεί για τις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα γίνει αίτημα και θα υπάρξει διαπραγμάτευση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα υπαχθεί το στρατόπεδο.
Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε στο δήμαρχο πως υπεγράφη απόφαση για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, που θα μετατραπεί σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης και του έδωσε να αναγνώσει το περιεχόμενο της απόφασης».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις