Ξεκινά σήμερα η δίκη των 14 «συνεργατών» της οργάνωσης διακίνησης κοκαΐνης - χασίς

Πρώτη Δημοσίευση: 12/09/2017 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/09/2017 18:03
Βαριές κατηγορίες για ορισμένους, αλλά όχι για εγκληματική
 
Σήμερα ξεκινά επί της ουσίας, η εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, του δεύτερου μέρους της υπόθεσης διακίνησης κοκαΐνης και χασίς, όπου κατηγορούμενα είναι άλλα 14 άτομα.
Το πρώτο μέρος της υπόθεσης εκδικάσθηκε τον Ιούλιο, όπου κατηγορούμενοι ήταν 20 άτομα και ορισμένοι κρίθηκαν ένοχοι και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η υψηλότερη δε ποινή που επιβλήθηκε ήταν κάθειρξη 19 ετών στον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης, έναν 37χρονο από τον Ανεμόμυλο.
Η υπόθεση που ξεκινά σήμερα αφορά 13 άντρες και μια γυναίκα που αντιμετωπίζουν και αυτοί βαριές κατηγορίες, οι οποίες επισείουν μεγάλες ποινές, αλλά δεν κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
Ο ρόλος που τους αποδίδεται είναι περισσότερο στα πλαίσια συνεργασίας με την εγκληματική οργάνωση, και κατηγορούνται είτε για φύλαξη ναρκωτικών, είτε για αγορά ναρκωτικών από μέλη της οργάνωσης και εν συνεχεία πώληση σε τοξικομανείς.
 
Βαριές κατηγορίες
Οι 14 κατηγορούμενοι που θα καθήσουν σήμερα στο εδώλιο του δικαστηρίου, είναι όλοι Μεσσήνιοι, εκτός από έναν 45χρονο από την Τρίπολη, ενώ 5 από αυτούς είναι προφυλακισμένοι.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι διακίνηση χασίς υπό την έννοια της καλλιέργειας των φυτών της καννάβεως και της συγκομιδής καννάβεως, αλλά και κοκαΐνης υπό την έννοια της αγοράς, πώλησης, κατοχής, μεταφοράς, μεσολάβησης, παράδοσης, αποθήκευσης ή παρακατάθεσης, τελεσθείσας κατά συναυτουργία και μη και κατ’ εξακολούθηση. Για κάποιους μάλιστα από τους κατηγορούμενους έχει αποδοθεί αυτή η κατηγορία με την επιβαρυντική περίσταση ότι επιδίωκαν, κατ’ επάγγελμα να αποκομίσουν όφελος,  που υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ, και για ορισμένους ως υποτρόπους.
Ορισμένοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απλής συνέργειας από κοινού και μη σε διακίνηση – μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, (καννάβεως και κοκαΐνης), τελεσθείσα, κατ’ εξακολούθηση.
 
Συνεργάτες
Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2015, όταν άγνωστο άτομο τηλεφώνησε στη Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, καταγγέλλοντας ότι μετά τη σύλληψη δύο αδελφών στη Μεσσήνη, έχουν ξεκινήσει άλλοι τη διακίνηση των ναρκωτικών. Μάλιστα δεν είχε δώσει ονόματα, αλλά αριθμούς κινητών τηλεφώνων, τα οποία στη συνέχεια επισυνδέθηκαν και τους επόμενους μήνες γινόταν καταγραφή όλων των συνομιλιών.
Από το καλοκαίρι του 2016 ξεκίνησαν οι συλλήψεις. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Αστυνομία από την έρευνά της και από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, τους αποδίδεται ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 προμηθεύτηκαν και διακίνησαν 3.029 γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ έγιναν και 11 μεταφορές κοκαΐνης χωρίς να γνωρίζουν τι ποσότητες ήταν. Επίσης, 19.610 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 5 προμήθειες – μεταφορές άγνωστης ποσότητας χασίς
Οι 14 κατηγορούμενοι που παραπέμπονται σήμερα, κατηγορούνται ότι ήταν συστηματική η ενασχόλησή τους με την εμπορία ναρκωτικών, στα πλαίσια της διακίνησης. Είχαν αναπτύξει δε οργανωμένη και διαρκή επικοινωνία και συνεργασία, με τα δύο άτομα που έχουν κατηγορηθεί ως ηγέτες της εγκληματικής οργάνωσης που δικάσθηκαν το Ιούλιο, με σκοπό την πώληση ναρκωτικών και ιδίως μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης.
Για παράδειγμα, η γυναίκα κατηγορείται ότι ήταν αυτή που αποθήκευε στο σπίτι της και φυλούσε ποσότητες ναρκωτικών που της έδινε ο 37χρονος από τον Ανεμόμυλο.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις