Ξεκινά στην Καλαμάτα το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Πρώτη Δημοσίευση: 10/01/2017 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/01/2017 10:24
Τις πόρτες του ανοίγει στις 20 Ιανουαρίου το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, ενώ θα διαρκέσει ως τις 30 Ιανουαρίου. Παράλληλα, εκτός της Καλαμάτας, μέρος του θα φιλοξενηθεί σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, όπως το Άργος, η Σπάρτη, η Αμαλιάδα και το Γύθειο. Φέτος, δε, είναι αφιερωμένο στα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Προσφυγικό».
 
Πρόγραμμα
Το δεκαήμερο πρόγραμμά του περιλαμβάνει ένα πανόραμα 25 ελληνικών και 50 ξένων κινηματογραφικών παραγωγών, ανάμεσά τους και βραβευμένες, της τελευταίας 2ετίας, καθώς και ένα πλήθος σχετικών σεμιναρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 41 ξένες ταινίες θα κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα στην Καλαμάτα.
Όλες, δε, οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι ελεύθερα για το κοινό.
 
Καλεσμένοι
Το «παρών» στην Καλαμάτα θα δώσουν περισσότεροι από 40 Έλληνες αλλά και ξένοι σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, από το εξωτερικό θα παραβρεθούν οι Sybille Fezer, Daniel Burkholz και Vincent Forster από Γερμανία, Richard Martin-Jordan και Patrick Imhaus από Γαλλία (γενικός διευθυντής της TV5-Monde), Dale Beaumont-Brown και Lucas Jedrzejak από Μ. Βρετανία, Tony Richard Kahouche και Ali Mahmoud Tafech από το Λίβανο, Sahra Assadollahi και Razavi Seyed Mohammad από το Ιράν, Ruslana Berndl & Thibaut Delaroche & Luca Potskhivili από την Αυστρία, Enea Gega από την Τουρκία, Vadim Vitovtsev, Olga Shadrina, Svetlana Ignatenko και Olga Michi από τη Ρωσία, Rajesh James από την Ινδία και Flo Flamme από Βέλγιο.
Από τους Έλληνες σκηνοθέτες, στο Φεστιβάλ θα παραστούν οι: Ιάσων Πιπίνης, Δ. Παπαγεωργίου, Χάρης Ραφτόγιαννης Λουκάς Σταμέλλος, Δημήτρης Πολυδωρόπουλος, Ιρίνα Μπόικο, Μένιος Καραγιάννης, Γιάννης Βαλτής, Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα, Θανάσης Παπακώστας, Χρήστος Γεωργίου, Τάκης Μπαρδάκος, Απόστολος Καρακάσης, Αντώνης Τολάκης, Μάρω Αναστοπούλου, Μενέλαος Καραμαγγιώλης και Γιάννης Γρηγορόπουλος.
 
Εκπαιδευτική ζώνη
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στην εκπαιδευτική ζώνη (για το μαθητικό κοινό υπάρχει ειδική εκπαιδευτική ζώνη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ καθημερινά 9.00 π.μ. με 1.00 μ.μ), με πρόγραμμα 3 θεματικών: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αρχαιολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά, Οικολογία, όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία για διάλογο με τους σκηνοθέτες.
 
Ειδικές εκδηλώσεις
Αφιέρωμα με θέμα «Ινδία-Γκάντι- Γιόγκα» θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης) και την ομάδα Kriya Yoga - διαλογισμού SRF Καλαμάτας.
Επίσης, θα διεξαχθεί εκδήλωση για τα σχολεία την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει σύνδεση μέσω skype με προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου, προκειμένου να συνομιλήσουν οι μαθητές με παιδιά πρόσφυγες της Συρίας. Το συντονισμό θα έχει ο Lucas Jedrzejak από τη Μ. Βρετανία, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ketermaya και επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ.
Να σημειωθεί πως το αφιέρωμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους.
Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ:
peloponnisosdocfestival.com.


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις