Ξεπέρασε και φέτος τα 3εκ. ευρώ ο «μποναμάς» της «ΚΑΡΕΛΙΑΣ» προς τους εργαζομένους (βίντεο & φωτογραφίες)

Πρώτη Δημοσίευση: 30/12/2016 17:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 31/12/2016 10:02
«Πρεσβευτής» της υγιούς Ελληνικής επιχειρηματικότητας για ακόμα μια χρονιά και παρά τις αντιξοότητες για τις Καπνοβιομηχανίες 

Με κερδοφορία υψηλότερη από το 2015 έκλεισε η χρονιά
 
 Αυξήσεις σε μισθούς, έκτακτα επιδόματα και «χρυσό» λαχνό 8,5 χιλ. ευρώ μοίρασε η εταιρεία στους εργαζομένους
 
 Τον καθιερωμένο απολογισμό, αλλά και την κοπή της πίτας με τη εορτή των εργαζομένων, πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι η Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας».
Η χρονιά που φεύγει επιφύλασσε πρωτόγνωρες εμπειρίες στις καπνοβιομηχανίες, με τον εναρμονισμό τους στην κοινοτική οδηγία από τον περασμένο Μάιο, που άλλαξε άρδην την παρουσίαση των καπνικών προϊόντων, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η διεθνής πολιτική αστάθεια.
Παρ’ όλα αυτά, η θεαματική αύξηση στις πωλήσεις του καπνού, σε συνδυασμό με την ανατίμηση του δολαρίου, είχαν ως αποτέλεσμα η Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας» να κλείσει και φέτος με υψηλή κερδοφορία, λίγο πιο αυξημένη από το 2015.
Ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας, παρουσία του αδερφού του Στάθη και της μητέρας του Βίκυς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε μια δύσκολη χρονιά και υπό αντίξοες συνθήκες, προβλήματα, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις στην παγκόσμια αγορά, η εταιρεία κατάφερε να πετύχει τους περισσότερους από τους στόχους που είχε θέσει. Έκανε γνωστό ότι στην ελληνική αγορά, που είναι συνεχώς φθίνουσα, κατάφερε να έχει αύξηση πωλήσεων στα τσιγάρα, που ξεπερνά το 4,6% κατ’ όγκο, ενώ το μερίδιο από 14,25% την προηγούμενη χρονιά έφθασε το 15%, δίνοντας μια θέση παραπάνω στην εταιρεία.
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης επηρεάζονται από την κοινοτική οδηγία, η εταιρεία σημείωσε άνοδο στις πωλήσεις κατά 11%, ενώ αξιόλογη ήταν η παρουσία της «Καρέλιας» ιδιαίτερα στις αγορές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, αλλά και της Γαλλίας. Στα Βαλκάνια, η εταιρεία παρουσίασε άνοδο 5%, ενώ ειδικά στη Βουλγαρία το μερίδιό της έφθασε στην αγορά το 20% και διατήρησε για ακόμα μια χρονιά την 1η θέση.
Στις χώρες τις Άπω Ανατολής, κατάφερε να περιορίσει την πτώση, ενώ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σημείωσε αύξηση κατά 7,7%.
Εκεί που δεν τα κατάφερε η εταιρεία, όπως σημείωσε ο κ. Ανδρέας Καρέλιας, ήταν στις αγορές των χωρών της Β. Αφρικής, αλλά και στην ιδιαιτέρως σημαντική αγορά της Τουρκίας. Σε αυτό συνετέλεσαν κυρίως εξωγενείς παράγοντες, όπως η πολιτική αστάθεια, αλλά και η μείωση του συναλλαγματικού αποθέματος στις χώρες της Βορείου Αφρικής, αλλά και ειδικά στην Τουρκία η ραγδαία πτώση στον τουρισμό, που πλήττει κυρίως την αγορά των αφορολόγητων, από τις συνεχείς τρομακτικές επιθέσεις και το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η εταιρεία να παρουσιάσει πτώση 8% στις διεθνείς πωλήσεις, ωστόσο ο κ. Καρέλιας σημείωσε ότι στις χώρες που είχε δοθεί βάρος σημειώθηκε αύξηση.
Εκεί που η εταιρεία κινήθηκε θεαματικά μέσα στο 2016 ήταν στον καπνό. Έτσι στην ελληνική αγορά έφθασε το μερίδιό της στο 21%, με αύξηση του όγκου κατά 12%, ενώ στο εξωτερικό η αύξηση έφθασε το 38%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανατίμηση του δολαρίου, είχε ως αποτέλεσμα η καπνοβιομηχανία «Καρέλιας» να διατηρήσει την κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα και τη φετινή χρονιά, ξεπερνώντας αυτή που σημείωσε το 2015.
Ο Ανδρέας Καρέλιας τόνισε ότι για ακόμα μία χρονιά η «Καρέλιας» υπήρξε ο πραγματικός «πρεσβευτής» της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μέσα στο 2016 η εταιρεία εισέφερε στα δημόσια ταμεία 532.000.000 ευρώ περίπου από έμμεσους και άμεσους φόρους (αυξημένα κατά 12% σε σχέση με πέρσι), και 7.000.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έφερε στη χώρα πάνω από 185.000.000 ευρώ σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς πωλήσεις. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η εταιρεία μέσα στο 2016 προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 14 εκ. ευρώ για να ανταπεξέλθει στην κοινοτική οδηγία, ενώ για το 2017 έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 10 εκ., για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της.

15785791_1374884302530774_1402677966_o.jpg

Τα νέα μέτρα και οι φόροι έφεραν αύξηση 23% στο λαθρεμπόριο
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιδράσεις που είχε η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, αλλά και η νέα αύξηση των ειδικών και έμμεσων φόρων στην Ελλάδα – ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη από 1η/1/2017-, ο Ανδρέας Καρέλιας τόνισε ότι δυστυχώς όλες τους οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται. Οι αυξήσεις στις τιμές, ειδικά μέσω των φόρων, έφεραν αύξηση στο λαθρεμπόριο στη χώρα μας κατά 23%.
«Για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι, το μήνυμά μας δεν περνάει εκεί που πρέπει να φτάσει… Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι κυβερνήσεις συνεχίζουν σε μια συνταγή που δεν αποδίδει, αλλά μειώνει τα έσοδά τους» συμπλήρωσε με νόημα.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Καρέλιας σημείωσε ότι το 90% της τιμής του πακέτου είναι φόροι, που κατατάσσουν τη χώρα ως αυτή με την υψηλότερη φορολογία στα καπνικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε δε, ότι είναι λάθος να γίνεται σύγκριση με την τιμή του πακέτου στη Βρετανία, καθώς οι ειδικοί φόροι είναι μικρότεροι, ενώ και το βιοτικό επίπεδο αρκετά υψηλότερο από την Ελλάδα.
Ο Στάθης Καρέλιας συμπλήρωσε ότι πρέπει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης να υποχωρήσει, ενώ σημείωσε ότι φέτος η αγορά στάθηκε τυχερή, γιατί ο τουρισμός σημείωσε άνοδο, κάτι που ωφελεί και τις καπνοβιομηχανίες.
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν σκεφθεί να «μετακομίσουν» την εταιρεία εκτός Ελλάδος, σημείωσαν ότι οι επενδύσεις που κάνουν και σχεδιάζουν είναι η απάντηση ότι δεν πρόκειται ούτε έχουν στο μυαλό τους να φύγουν… Το μόνο που ζητάμε, υπογράμμισε ο Ανδρέας Καρέλιας, είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να «ηρεμήσει η αγορά» από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις σε φόρους.
Όσον αφορά στο 2017, ο κ. Καρέλιας τόνισε ότι προβλέπεται δυσοίωνο τόσο για τη χώρα μας όσο και για το παγκόσμιο γίγνεσθαι, καθώς επικρατεί μεγάλη ρευστότητα και αβεβαιότητα.
Αναφορικά με την εταιρεία, ο κ. Καρέλιας έκλεισε λέγοντας ότι είναι υποχρεωμένη να παίρνει αποφάσεις και να «βλέπει» δύο βήματα μπροστά, έτσι ώστε ανταπεξέλθει και την επόμενη χρονιά στις όποιες δυσκολίες, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια.
Τέλος, η κα Βίκυ Καρέλια, καθώς και ο Ανδρέας και ο Στάθης Καρέλιας, έδωσαν ευχές για υγεία σ’ όλο τον κόσμο και για το 2017.  
Παροχές
Μετά τον απολογισμό ακολούθησε η καθιερωμένη εορτή των εργαζομένων με την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας. Η εορτή ξεκίνησε με τη συγκινητική ομιλία του προέδρου του σωματείου εργαζομένων, Νικόλαου Παραγγίνη, που ύστερα από πολυετή εργασία στην Καπνοβιομηχανία ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, που θα ζήλευαν ακόμα και μεγάλες εταιρείες παραγωγής βίντεο κλιπ, ήταν το μουσικό εορταστικό κλιπάκι που ετοίμασε η εταιρεία με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των εργαζομένων.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ανδρέας Καρέλιας, που έκανε τον απολογισμό της χρονιάς στους εργαζομένους. Σε μια περίεργη και μπερδεμένη χρονιά, όπως χαρακτήρισε το 2016, τα καταφέραμε αρκετά καλά, σημείωσε ο κ. Καρέλιας. Στη συνέχεια ανακοίνωσε στους εργαζομένους της εταιρείας, για ακόμα μια χρονιά, τις έξτρα παροχές προς αυτούς, που και φέτος ξεπέρασαν τα 3 εκ. ευρώ!
Συγκεκριμένα:
1. Το επίδομα «χειμερινής στολής - γαλοπούλας» θα είναι φέτος 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία
2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι 800 ευρώ
3. Ο κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ
4. Οι εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2016, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ
5. Παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2016
6. Από 1-1-2017, όσοι εργαζόμενοι έχουν μισθό έως 2.500 ευρώ, θα λάβουν αύξηση στο μισθό τους 100 ευρώ μεικτά
7. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ, θα λάβουν πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ
8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.700 έως 2.499 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ
9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.200 ευρώ έως 1.699 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ
10. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές λιγότερες από 1.200 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.700 ευρώ
11. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.200 και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450 ευρώ για κάθε παιδί
12. Ο κάθε λαχνός της χθεσινής γιορτής ήταν 800 ευρώ.
Όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές, δηλαδή η εταιρεία θα καλύψει όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους, εκτός από αυτή στην αύξηση στο μισθό.
Όλες οι παραπάνω έκτακτες οικειοθελείς παροχές, καθώς και τα έκτακτα πρόσθετα bonuς για τους εργαζομένους που διέπρεψαν με την απόδοσή τους μέσα στη χρονιά που πέρασε, αναμένεται να ξεπεράσουν το ποσόν των 3.000.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο που έχει δώσει ποτέ η εταιρεία, σημείωσε ο κ. Ανδρέας Καρέλιας.
Στη συνέχεια τόνισε ότι όλοι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως πόστου, είναι πολύ σημαντικοί για την εταιρεία και κάλεσε τον καθέναν προσωπικά να το αντιληφθεί και βρει τον τρόπο να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο στην εργασία του.
Ευχές προς τους εργαζομένους έδωσαν και η κα Βίκυ Καρέλια, ο κ. Στάθης Καρέλιας, καθώς και οι σύζυγοί τους, κυρίες Τζίνα & Σύλβια Καρέλια.
Ακολούθησε η κλήρωση των 40 λαχνών, με το καθέναν από τους τυχερούς να κερδίζει το ποσό των 800 ευρώ! Μεγάλος τυχερός της κοπής της πρωτοχρονιάτικής πίτας αναδείχθηκε ο ηλεκτρολόγος - υπάλληλος της εταιρείας από το εργοστάσιο στην Καλαμάτα, Δημήτρης Ντάκουρης, ο οποίος κέρδισε 8.500 ευρώ!
 
 


 

 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 
Video: Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις