Οδεύει σε δικαστική μάχη λόγω του κουρέματος η Ολυμπία Οδός

Πρώτη Δημοσίευση: 25/04/2013 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2013 10:08
Επίσκεψη Σαμαρά σε εργοτάξιο
 
Οδεύει σε δικαστική μάχη λόγω του κουρέματος η Ολυμπία Οδός
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Να επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά στην επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων επιδιώκει η κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας ύστερα από πολλά έτη ύφεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά προγραμματίζεται να επισκεφθεί εργοτάξια της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, στην οποία τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και μία διετία, για να δώσει το μήνυμα της επανεκκίνησής τους.
Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις «παγωμένους» οδικούς άξονες έγινε. Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», στις 12 Απριλίου το υπουργείο Υποδομών υπέγραψε ιδιωτικά συμφωνητικά με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές, με τα οποία κλείνει οριστικά το θέμα των αποζημιώσεων, με αντάλλαγμα να ξεκινήσει αμέσως η προετοιμασία των εργοταξίων.
Στόχος είναι, όταν έρθουν (πιθανότατα το καλοκαίρι) στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης για αναθεώρηση, όλα να είναι έτοιμα για να αρχίσουν τα έργα.
Όπως είναι επόμενο, η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τη μέγιστη δυνατή επικοινωνιακή αξιοποίηση των εξελίξεων. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε εργοτάξια δείχνει να στοχεύει σε δύο μέτωπα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό, η συμφωνία για τις αποζημιώσεις μεταφράζεται ως ένα μήνυμα εμπιστοσύνης από τις τράπεζες και τον κατασκευαστικό τομέα για τις προοπτικές των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση θέλει να φέρει προ τετελεσμένων τη Βουλή, προκειμένου απέναντι στις όποιες αντιδράσεις εκφραστούν να υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι όλα είναι έτοιμα, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν το επόμενο πρωί.
Όσον αφορά στη συνέχεια, στους άξονες Μαλιακού - Κλειδιού και Ελευσίνας - Κορίνθου – Πάτρας, οι τράπεζες συναίνεσαν στην «επανακινητοποίηση» των εργολάβων και πλέον μένει να υπογραφεί η απόφαση καταβολής των αποζημιώσεων.
Το υπουργείο σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν, καθώς επιθυμεί οι εκδρομείς του Πάσχα να γίνουν μάρτυρες ενός οργασμού δραστηριότητας στα εργοτάξια που βρίσκονται δίπλα στην εθνική οδό.
Από την άλλη πλευρά, «την ενδεχόμενη υλοποίηση μέρους του φυσικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού και όχι του συνόλου της θα την προσβάλλουμε και στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς η χρηματοδότηση ενός διευρωπαϊκού δικτύου που δεν έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του αντιβαίνει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προανήγγειλε μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης.
Πρόσθεσε δε ότι «αντιμετωπίζουμε την Πελοπόννησο ως ενιαία περιοχή και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων». Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις