Οικοδομική δραστηριότητα: Δειλά δειλά έχουν ξεκινήσει επισκευές και ανακαινίσεις στα σπίτια τους οι Μεσσήνιοι

Πρώτη Δημοσίευση: 07/10/2019 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/10/2019 09:23
Σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία, έχει μείνει παγωμένη η οικοδομική δραστηριότητα λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, με πολλές συνέπειες σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους.
Σιγά σιγά το τελευταίο χρονικό διάστημα το κλίμα, δείχνει ότι αρχίζει να αλλάζει, χωρίς βέβαια να έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος.
Αυτό που σίγουρα έχει αρχίσει να φαίνεται είναι ο κόσμος δειλά δειλά να προγραμματίζει και να ξεκινάει επισκευές και ανακαίνιση των ακινήτων του, κάτι που επίσης είχε παγώσει, καθώς τα προηγούμενα χρόνια προτεραιότητα είχε η κάλυψη βασικών αναγκών, όπου και εξαντλούνταν τα οικογενειακά έσοδα.
Η αύξηση σε νέα οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα σε στοιχεία, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον.
Άλλωστε, όπως τόνισε και η Διευθύντρια Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας Σταυρούλα Αγρίου, μελέτες έχουν αποδείξει ότι  η οικοδομική δραστηριότητα σε μια χώρα που περνάει κρίση (στο επίπεδο των νέων οικοδομών) ξεκινάει 5 χρόνια αφού γυρίσει σε θετικό πρόσημο η οικονομία της.
 
Κινητικότητα για επισκευές
Όπως διευκρίνισε η κα Αγρίου, έχει αρχίσει να φαίνεται ένα ενδιαφέρον για νέα οικοδομική δραστηριότητα, το οποίο όμως πρέπει να αποτυπωθεί και στα στοιχεία.
Ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Υπάρχει όμως η αίσθηση ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται.
«Η οικοδομική δραστηριότητα σε επίπεδο ανέγερσης νέων οικοδομών, ακόμα δεν έχει φανεί με μια σαφής τάση. Σε επίπεδο επισκευών, διαρρυθμίσεων και ανακαινίσεων, υπάρχει μια κινητικότητα με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας», σημείωσε η Διευθύντρια της Πολεοδομίας.
Τον τελευταίο χρόνο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ξεκινήσει να επισκευάζουν και να ανακαινίζουν τα κτήρια τους, ενώ σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά και το κίνητρο ενοικίασης μέσω airbnb.
 
2017-2018
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που τηρεί στο αρχείο της η Διεύθυνση Πολεοδομίας, το 2017, οι άδειες δόμησης που εκδόθηκαν ήταν 199. Από αυτές οι 55 ήταν αναθεωρήσεις και οι 17 αναθεωρήσεις. Την ίδια χρονιά εκδόθηκαν 151 εγκρίσεις δόμησης, με τις 5 να είναι αναθεωρήσεις, ενώ εκδόθηκαν και 117 εγκρίσεις για εργασίες μικρής κλίμακας.
Σε ότι αφορά το 2018 εκδόθηκαν 230 άδειες δόμησης, με τις 71 να είναι αναθεωρήσεις και τις 16 νομιμοποιήσεις. Επίσης, εκδόθηκαν 155 εγκρίσεις δόμησης με τις 8 να είναι αναθεωρήσεις και την ίδια χρονιά 127 εγκρίσεις για εργασίες μικρής κλίμακας.
 
Ηλεκτρονικό σύστημα
Από τον Οκτώβριο του 2018 για πρώτη φορά ξεκινά η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση αδειών. Ο μηχανικός από το χώρο του, οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου μπορεί να υποβάλλει τα στοιχεία που απαιτούνται και να πάρει τον αριθμό αδείας. Τρεις ημέρες μετά η Πολεοδομία ανοίγει (ηλεκτρονικά πάντα) το φάκελο και ελέγχει τα φορολογικά και τις πληρωμές. Πριν τη διαδικασία αυτή, προέχει η βεβαίωση όρων δόμησης, όπου με γεωχωρικό εντοπισμό, ο μηχανικός εντοπίζει στο σχέδιο που είναι το οικόπεδο και τι θέλει να κάνει. Η Πολεοδομία τον ενημερώνει για τη διαδικασία και του παρέχει τους όρους δόμησης. Παράλληλα, ελέγχονται και τα επιμέρους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (αιγιαλός, ρέμα, αρχαιολογικό χώρος, κ.λπ.). Αυτό διασφαλίζει την εγκυρότητα της μελέτης και εκδίδεται η άδεια, ανάλογα με τον νέο τρόπο που έχει ορισθεί και χωρίζει τις άδειες σε 3 κατηγορίες.
Ανάλογα με την κατηγορία της οικοδομικής άδειας, προβλέπονται ηλεκτρονικοί έλεγχοι ή φυσικές αυτοψίες από στελέχη της Πολεοδομίας. Στην κατηγορία 1 και 2 γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος ή αυτοψία όπου απαιτείται κατά περίπτωση, ενώ στην κατηγορία 3 μέσα σε 6 μήνες πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.
Βάση, λοιπόν, του νέου συστήματος από την Πολεοδομία Καλαμάτας από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο φέτος έχουν εκδοθεί 34 προεγκρίσεις. Επίσης, 60 οικοδομικές άδειες  κατηγορίας 1 και 2 και 34 οικοδομικές άδειες κατηγορίας 3.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις