Οι μεγάλες εκπτώσεις «τρώνε» την ποιότητα των έργων

Πρώτη Δημοσίευση: 17/10/2019 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2019 17:50
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας αποφάσισε, επιτέλους, να θέσει το ζήτημα των μεγάλων εκπτώσεων στα έργα που υλοποιεί "επί τον τύπον των ήλων". Βέβαια, για να γίνει αυτό χρειάστηκε η παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλου και του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη.
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και στη συζήτηση του θέματος επί του 2ου πρακτικού της επιτροπής διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου "Ανάπλαση δικτύου οδών και πεζοδρόμων στο Ιστορικό Κέντρο (οδοί Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα κ.λπ.) και αναβάθμιση υφιστάμενου παιδότοπου", ο Βασίλης Κοσμόπουλος σημείωσε ότι για ένα τόσο δύσκολο έργο το ποσοστό έκπτωσης 63,15% της προσωρινής αναδόχου εταιρείας είναι πολύ μεγάλο. Έτσι, πρότεινε να γίνει σύσκεψη με τους επικεφαλής για την εξέταση του θέματος.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Τζαμουράνης σχολίασε ότι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έργου, η έκπτωση που δίνεται είναι το 1/3 του, κάτι που γεννά ερωτηματικά για την ολοκλήρωσή του.
Επίσης, στο διαγωνισμό συμμετείχαν 4 εταιρείες και οι τρεις που είναι τοπικές και γνωρίζουν το βαθμό δυσκολίας του έργου, κατέθεσαν εκπτώσεις 43,84%, 38,48% και 37%. Μάλιστα, επικαλούμενος και άρθρο του σχετικού νόμου, πρόσθεσε ότι όταν η έκπτωση είναι πολύ υψηλή, η Οικονομική Επιτροπή μπορεί να καλέσει τον προσωρινό ανάδοχο εντός 10ήμερου να δικαιολογήσει την προσφορά του.
Η εμπειρία αλλά και η επιχειρηματολογία των δύο μελών έπεισαν και τα υπόλοιπα μέλη να κάνουν χρήση του νόμου και να ζητήσουν περαιτέρω εξηγήσεις από την ανάδοχο εταιρεία. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο εδώ και δεκαετίες!
Προς επίρρωση των παραπάνω, εκείνο που θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, είναι τη δήλωση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργου Στασινού. Με αφορμή τις εκπτώσεις που δόθηκαν σε ένα οδικό έργο και ξεπέρασαν το 50%, ο κ. Στασινός δήλωσε ότι "με τέτοιες εκπτώσεις ή κλέβεις ή μπαίνεις μέσα".
Κάποτε υπήρχε μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία όσοι ανάδοχοι δημοσίων έργων δίνουν έκπτωση άνω του 35% (προκειμένου να μειοδοτήσουν) για ένα έργο, πρέπει να αιτιολογούν την προσφορά τους στην αναθέτουσα αρχή και να εξειδικεύουν τους λόγους που επικαλούνται για τη δυνατότητα εκτέλεσης, αλλιώς η σύμβαση δε θεωρείται νόμιμη!

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις