Οι μνηστήρες άρχισαν να "ερωτοτροπούν" με τη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 11/09/2017 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/09/2017 10:43
Για το καινούργιο κόμμα που θα «κληρονομήσει» τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη»
 
 
 
Στους δέκα σταμάτησαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη "Δημοκρατική Συμπαράταξη". Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου κόμματος είναι οι: Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Ραγκούσης, Σταύρος Θεοδωράκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας, Δημήτρης Τζιώτης. Οι υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι την 23η Σεπτεμβρίου να έχουν συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές, διαφορετικά θα διαγραφούν από την λίστα των επίδοξων «αρχηγών».
 Πολλοί είναι πάντως αυτοί που εκτιμούν πως δεν θα καταφέρουν όλοι οι υποψήφιοι να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση από σήμερα και οι δέκα ρίχνονται στην πρώτη προεκλογική κούρσα για να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές
 
 
Τι γίνεται στη Μεσσηνία

 
 
 
Με το που έπεσε η αυλαία των υποψηφίων ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος, αν και ορισμένοι από αυτούς είχαν ήδη αρχίσει να στήνουν εδώ και καιρό τα επιτελεία τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Θ" από τους διάφορους πολιτικούς χώρους, που ενυπάρχουν κάτω υπό τη σκέπη της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης", το μηχανισμό της Φώφης Γεννηματά  «τρέχουν» οι πρώην βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Δημήτρης Κουσελάς, μαζί με το μέλος της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Τσέκερη. Η Φ. Γεννηματά ελπίζει για πρωτιά στη Μεσσηνία, στηριζόμενη πολύ και στο γεγονός της σχέση της με την περιοχή και το όνομα του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά.
Έντονη κινητικότητα φαίνεται να παρουσιάζει και η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος στηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία της μέχρι σήμερα Νομαρχιακής Επιτροπής, αλλά και από μια σημαντική ομάδα φίλα κείμενων πολιτών στο κόμμα της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης".
Μάλιστα, όπως μας τόνισαν, η υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη έχει "μετρηθεί" στη Μεσσηνία, στις τελευταίες ευρωεκλογές, όπου και συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.
 Από κει και πέρα, έτοιμος μηχανισμός υπάρχει και για τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Στα "συν" του είναι ότι με την υποψηφιότητά του υπάρχει ένα δυνατό άνοιγμα στην κοινωνία, ενώ, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα προτιμηθεί από τα στελέχη και φίλους της ΔΗΜΑΡ, της "Κίνησης Πολιτών", αλλά και στελεχών που κινούνται γύρω από τον κύκλο του πρώην υπουργού και δημάρχου Καλαμάτας Σταύρου Μπένου.
Πέρα, όμως, από τις παραπάνω ομαδοποιήσεις, σε μια πρώτη λίστα που έχει διαμορφωθεί φαίνεται να έχει την προτίμηση των: Στάθη Μακρή, Γρηγόρη Μασούρα, Νίκου Γεωργακόπουλου, Σωτήρη Μπακούρου, Κώστα Αγγελόπουλου και άλλων.
Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Καμίνη ποντάρουν πολύ και στο γεγονός ότι οι πολίτες που δεν ανήκουν σε κανένα στρατόπεδο, αλλά θα προσέλθουν στις κάλπες, θα τον προτιμήσουν, με τη δικαιολογία του πλέον "άφθαρτου" πολιτικού. 
Από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ υπάρχει η απόφαση της εξουσιοδότησης του προέδρου του Γ. Παπανδρέου να μιλήσει με όλους τους υποψηφίους και μετά να προχωρήσει, εάν το θελήσει, σε επίσημη στήριξη. Τα μέλη του, όμως, στη Μεσσηνία εκτιμούν, ότι οι υποστηρικτές του θα κινηθούν στο δίπολο Φώφη Γεννηματά- Νίκος Ανδρουλάκης.
Η υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη θα στηριχθεί, σε μεγάλο βαθμό, στο μηχανισμό που είχε στηθεί για το "Ποτάμι".
 
 
Η άλλη πλευρά

 
 
Εν τω μεταξύ, εκτός από τους υποψήφιους αρχηγούς, όλα τα άλλα γύρω από το νέο κόμμα παραμένουν στον «αέρα». Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η διαδικασία εκλογής του επικεφαλής, αν θα γίνει ηλεκτρονικά ή όχι. Δεν έχει επίσης αποφασιστεί πως θα διεξαχθεί η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των υποψηφίων, αν θα υπάρξουν κοινές εμφανίσεις κλπ.
Και το κυριότερο δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο κόμμα διεκδικούν την προεδρία. Αυτό αποτελεί και ένα από τα πλέον παράδοξα της διαδικασίας, για το οποίο πολλοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες και τις διαφωνίες τους.
Αντιπαραθέσεις υπάρχουν τόσο για τη μορφή του κόμματος, αν δηλαδή θα πρόκειται για συνασπισμό κομμάτων ή θα πρέπει τα κόμματα να διαλυθούν και να δημιουργηθεί ένας νέος ενιαίος πολιτικός φορέας, όσο και για την πολιτική ταυτότητα, με κάποιους να σημειώνουν πως θα πρέπει να είναι ένα κόμμα του Κέντρου και άλλους να τονίζουν πως θα πρέπει να ανήκει στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος τελικά αποφάσισε να μην κατέβει στο στίβο της διεκδίκησης της αρχηγίας, προειδοποίησε γι’ αυτά τα ζητήματα. Θα «έπρεπε να προηγηθεί η δημιουργία του νέου φορέα της εκλογής επικεφαλής, ενώ τώρα ακολουθείται η αντίστροφη διαδικασία», είπε και τόνισε πως δεν έγινε δεκτή ούτε η εναλλακτική πρόταση διπλής κάλπης «για να αποφασίσει η βάση της Κεντροαριστεράς αν θα είναι ο πολιτικός φορέας ενιαίος ή Πολυκομματικός». Μάλιστα, εκτίμησε ότι επειδή δεν έχει αποσαφηνιστεί η μορφή του φορέα «θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση».
 
 
 
Δήλωση Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου
 
 
Με αφορμή τη δημοσκόπηση που είδε, χθες, το φως της δημοσιότητας στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και διενεργήθηκε από την ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης, ο εκ των υποψηφίων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προχώρησε στην εξής δήλωση: "Πληροφορούμαι και διαβάζω δημοσκοπήσεις που αφορούν στην επιρροή υποψηφίων για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ενιαίου φορέα.
Έρευνες που μετρούν ονόματα πριν ανακοινωθούν υποψηφιότητες, καθώς και πρόσωπα τα οποία έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία.
Οι παραπάνω ενέργειες είναι πολιτικά ανήθικες, επιστημονικά αβάσιμες και επαγγελματικά αντιδεοντολογικές.
Πρόκειται για συνειδητή απόπειρα αλλοίωσης και παραμόρφωσης των δεδομένων στην αφετηρία ακριβώς αυτού του εγχειρήματος. Σημειώνω ότι η απόπειρα αυτή με αφήνει παγερά αδιάφορο σε προσωπικό επίπεδο. Ήμουν, είμαι και θα είμαι προσηλωμένος σε αυτά που σταθερά πιστεύω.
Καλώ την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας υπό τον Καθ. κ. Ν.Αλιβιζάτο να διασφαλίσει την επιβαλλόμενη ισοτιμία στην παρουσία και τον λόγο μεταξύ όλων των υποψηφίων, ώστε να προστατευθεί η σοβαρότητα της διαδικασίας.
Το στοιχείο αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεμελίωση μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας.
Συνεχίζω αταλάντευτα πάνω σε αρχές και αξίες για τη νέα, μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτό το όραμα υπηρετώ, με αυτή την πίστη θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για τους πολίτες, τη χώρα, τη Δημοκρατική Παράταξη".
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις