Οι πεζοπόροι του «Ευκλή» περπάτησαν στα καλντερίμια της Μάνης

Πρώτη Δημοσίευση: 17/10/2019 18:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2019 18:29
Την περασμένη Κυριακή (13/10) οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής», προσκαλεσμένοι από τον Καρδαμυλιώτη φίλο τους Σταύρο Ασημάκο, γνώρισαν και περπάτησαν το μανιάτικο καλντερίμι από τη Μηλέα έως την Παναγιά τη Γιάτρισσα. Το καλντερίμι, δυστυχώς, ήταν κατεστραμμένο, αλλά τη «μαστοριά» των πετροκτιστάδων μπορούσαν να δουν σε πολλά σημεία!
Η Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι κτισμένη στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, σε ύψος 1000 μ., κοντά στο δάσος της Βασιλικής του Ταϋγέτου, είναι αφιερωμένη στη Γένεση της Παναγίας, από την ομώνυμη εικόνα που υπάρχει στη Μονή, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου. Η Μονή έχει ανεγερθεί στη θέση των ερειπίων αρχαίου ναού της Αθηνάς Γιατρίσσης και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει δομικά στοιχεία από τον αρχαίο ναό ενσωματωμένα στο εσωτερικό της. Η μετατροπή του ναού σε χριστιανικό έγινε το 382 μ.Χ.
Η πεζοπόρος Ιουλία Πετροπουλέα, καταγόμενη από τη Μάνη, περιγράφει: «Η σημερινή πεζοπορία μας ξεκίνησε από την πλατεία της Μηλιάς, εκεί στην υπέροχη εκκλησία του χωριού, που για πρώτη φορά έμπαινα… περίεργος ο Τόπος μου και ακόμα τον ανακαλύπτω!
Εβδομήντα πεζοπόροι, έτοιμοι να απολαύσουμε τη Μανιάτικη Γη, πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγιά τη Γιάτρισσα. Δεν ήταν μια απλή πεζοπορία, ήταν μια γνωριμία με τον Τόπο μου!
Δε με ένοιαζε εάν ήμουν πρώτη ή τελευταία, ήθελα να δω και να αποτυπώσω καθετί γύρω μου, δεν υπήρχε χρόνος, υπήρχε μαγεία, ομορφιά, πλούτος, κάθε βήμα και μια εικόνα και μια μικρή έκπληξη της Φύσης.
Ένα ευχαριστώ της σε όλους μας, πόσο γενναιόδωρη!
Γαλήνη μέσα σου, εκεί τη νιώθεις ατόφια, με αρμονία όλα γύρω σου, τοποθετημένα σωστά, καθετί έχει το ρόλο του!
Οξυγόνο παντού, καθαρότητα και διαφάνεια, όλα είναι αυτά που φαίνονται!
Όταν έφτασα στο Μοναστήρι, το μόνο που είπα "Παναγιά μου, χίλια ευχαριστώ, γιατί απλά είμαι καλά και μπορώ μέσα μου να νιώθω ευγνώμων! Υγεία σε όλους και Αγάπη παντού. Η Φύση ξέρει!».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του «Ευκλή», Ελένη Οικονομοπούλου, εκπροσωπώντας όλους τους ορειβάτες - πεζοπόρους, ευχαρίστησε θερμά τον Σταύρο Ασημάκο, που είχε δεχτεί την πρότασή της να είναι ο οδηγός τους, καθώς και τον έφορο πεζοπορίας του συλλόγου, Δημήτριο Τσεκουρά, που συνόδεψε τους τελευταίους πεζοπόρους να βγουν με ασφάλεια από το καλντερίμι.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις