Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου της πόλης για τις εξελίξεις στην Παιδεία

Πρώτη Δημοσίευση: 19/05/2017 18:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/05/2017 18:31
Σε καιρούς σαν κι αυτούς που αντιμετωπίζει η χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία (εποχή οικονομικής ύφεσης και κρίσης, όξυνσης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, υποκουλτούρας κ.ά.), θα φάνταζε λογικό -εάν όχι απαραίτητο- οι ελληνικές κυβερνήσεις και η πολιτεία να είχαν ήδη επικεντρωθεί με περισσότερη ευθύνη και φροντίδα στα ζητήματα που άπτονται του εκπαιδευτικού μας συστήματος και της παιδείας που παρέχεται μέσα από αυτό. Η πραγματικότητα όμως, είναι ζοφερή. Με τις ευλογίες και την ανοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, είμαστε αντιμέτωποι πια με μία κρίση παιδείας, ήθους και πολιτισμού.
Στα δικά μας μάτια, θα έμοιαζε αυτονόητο όλοι οι πολιτικοί χώροι του τόπου, η πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς και ο ακαδημαϊκός-επιστημονικός κόσμος να είχαν ήδη συμφωνήσει και θεμελιώσει ένα αποτελεσματικότερο εκπαιδευτικό σύστημα. Αντί αυτού, στέρεο εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας δεν υπάρχει, καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση μεταβάλλει συνεχώς το χώρο αυτό, ένα χώρο που θα έπρεπε να βρίσκεται υπεράνω πολιτικών χρωματισμών και σκοπιμοτήτων. Τα τελευταία τρία χρόνια δε, τα μαθήματα που δύνανται εκτός από γνώση να διδάξουν ήθος και στάσεις ζωής, υποβαθμίζονται συστηματικά. Eνδεικτικά:

 Κατάργηση Αρχαίων Γ.Π. (Επιτάφιος λόγος Περικλέους) από τη Γ΄ Λυκείου. (!)
 Kατάργηση του μαθήματος των Λατινικών από την Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών στη Β΄ Λυκείου.
 Μείωση ωρών Αρχαίων στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.
 Μείωση ωρών Ιστορίας στη Γ΄ Γυμνασίου.
 Μείωση ωρών Λογοτεχνίας Γ.Π. στη Γ΄ λυκείου.

  Τα στοιχεία αυτά, αν και ποσοτικά, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως προκαλούν πάσης φύσεως προβλήματα ποιοτικού και ουσιαστικού χαρακτήρα, την ώρα μάλιστα, που σε παγκόσμιο επίπεδο, η μελέτη και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού κερδίζουν ολοένα έδαφος.
   Συν τοις άλλοις, η υποβάθμιση των φιλολογικών και αρχαιογνωστικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οδηγεί μοιραία και στην υποβάθμιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) που έχουν ως αντικείμενα μελέτης τους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους (βλ. Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας κ.ά.). Για παράδειγμα, οι νεοεισαχθέντες σπουδαστές των ΑΕΙ, καλούνται να μελετήσουν συστηματικά αρχαία φιλοσοφικά, επικά, ιστοριογραφικά κ.ά. κείμενα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, στερούμενοι βασικών γνώσεων και μεθοδολογιών, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά -παρόλες τις προσπάθειες που μπορεί καταβάλλουν οι ίδιοι και οι ακαδημαϊκοί καθηγητές των αντικειμένων- το γνωστικό τους επίπεδο, την επιστημονική τους κατάρτιση, ενώ μακροπρόθεσμα και την ίδια την πορεία των επιστημών και των επιστημόνων στη χώρα μας.
  Είναι κατάδηλο, πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται, υποβαθμίζουν το εκπαιδευτικό της σύστημα και την παιδεία της κοινωνίας μας, σε μια εποχή μάλιστα που αντικείμενα σαν και αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, δύνανται να αποτελέσουν ένα ισχυρό ανθρωπιστικού χαρακτήρα οχυρό απέναντι στην πολιτισμική και ηθική κατάπτωση της οποίας τα αποτελέσματα είναι παντού ορατά γύρω μας.
   Ως Φοιτητικοί Σύλλογοι, εκφράζουμε βαθύτατη λύπη και την οργή μας για την υποβάθμιση των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υποβάθμιση η οποία θα έχει εκτός από βραχυπρόθεσμα και σημαντικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην παιδεία των μελλοντικών γενεών. Εάν ο στόχος του Υπ. Παιδείας είναι η μη πνευματική καλλιέργεια των νέων, η υποβάθμιση της καθοριστικής για την ανθρωπότητα αρχαίας ελληνικής σκέψης και του αρχαίου ελληνικού λόγου, η μη διαχρονική εννόηση της γλώσσας μας και η εξάλειψη του ηθικοπλαστικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τότε το Υπουργείο μπορεί να υπερηφανεύεται πως εργάζεται μεθοδικά και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Βάσει των όσων σημειώσαμε παραπάνω, ως φοιτητές των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ζητάμε το αυτονόητο, το οποίο συνοψίζουμε στο εξής τρίπτυχο:
1. Την καθιέρωση ενός υγιούς, στέρεου και στοχευμένου προς τη σωστή κατεύθυνση εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα προάγει γνώσεις, ήθος και στάσεις ζωής.
2. Την αναβάθμιση των φιλολογικών και αρχαιογνωστικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με πρώτο βήμα τη διόρθωση των λανθασμένων κινήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.
3. Την αναβάθμιση των φιλολογικών και αρχαιογνωστικών σπουδών και επιστημών στη χώρα μας (Οι επιστήμες αυτές τον τελευταίο καιρό υποτιμούνται -σχεδόν περιφρονούνται πια- συστηματικά. Σε πείσμα πολλών, δηλώνουμε πως δεν πρόκειται οι επιστήμες αυτές να σιγήσουν ή να πάψουν να πρωταγωνιστούν σε έναν τόπο που αποτέλεσε για αυτές ορόσημο, ως προς τη γένεση και την εξέλιξή τους).
 
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Τμήματος Φιλολογίας και του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκ μέρους των Διοικητικών τους Συμβουλίων.
Οι θέσεις του κειμένου υποστηρίζονται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Aρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Ανδρέα Μαρκαντωνάτο και την Επίκουρο Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Βολονάκη Ελένη, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Επιμέλεια Κειμένου: Τσακαρδάνος Παναγιώτης-Χρήστος


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις