Ομιλία του Ιωάννη Μάζη στην Καλαμάτα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο

Πρώτη Δημοσίευση: 13/04/2019 08:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/04/2019 08:47
Ιωάννης Μάζης: «Η ανθρώπινη ιστορία έχει αποδειχθεί μια ιστορία ανταγωνισμών και ισορροπιών ισχύος»

Ομιλία με θέμα «Οι νέες γεωπολιτικές δυναμικές στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια υπό το φως των Πρεσπών», με ομιλητή τον καθηγητή Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Μάζη, θα δοθεί απόψε Σάββατο στις 8.00 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite.
Στο πλαίσιο αυτής χθες το μεσημέρι παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τον καθηγητή κ. Μάζη και τον πρόεδρο του τμήματος των AHEPA Μεσσηνίας και πρώην κυβερνήτη Ελλάδος των AHEPA Ιωάννη Μητρόπουλο, που διοργανώνουν την αποψινή εκδήλωση.
Ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που φιλοξενούν, ως τμήμα, τον καθηγητή κ. Μάζη, που θα μιλήσει για ένα ευαίσθητο θέμα, τόσο για το τμήμα όσο και για την οργάνωση των AHEPA, που έχει τοποθετηθεί και επίσημα στο Λευκό Οίκο για τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στους «Πυλώνες» της οργάνωσης βρίσκονται και τα μεγάλα εθνικά θέματα και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται η αποψινή ομιλία – συζήτηση με τον κ. Μάζη.
Κλείνοντας ευχαρίστησε τόσο τα τοπικά ΜΜΕ όσο και τον πολυχώρο «Phaos» της Νέλλης Κουβελάκη, όπου «φιλοξενήθηκε» η χθεσινή συνέντευξη, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες της Καλαμάτας να παραβρεθούν απόψε στην ομιλία – συζήτηση με τον κ. καθηγητή, που είναι ανοικτή προς το κοινό.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάζης τόνισε ότι απόψε θα μιλήσει κυρίως για τις γεωπολιτικές αντιλήψεις, οι οποίες μετατραπείσες σε δόγματα εθνικής ασφαλείας της Δύσεως χαρακτηρίζουν τους ανταγωνισμούς και την εξέλιξη των ανταγωνισμών στη Μεσόγειο και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή η οποία θα καταδεικνύει το μοντέλο διεθνούς ασφάλειας, το οποίο κυριαρχεί στην αντίληψη της Ουάσιγκτον και θα αναλύσει τους ανταγωνισμούς Ουάσιγκτον και Μόσχας, ενώ θα κλείσει αναλύοντας πώς αυτοί οι ανταγωνισμοί επηρεάζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων. Θα εστιάσει ιδιαίτερα σε δύο μελέτες, που θα αφορούν στη «Συμφωνία των Πρεσπών» και τις υπάρχουσες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Επίσης, θα προσπαθήσει μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών και των προβλημάτων που αυτή παρουσιάζει στον τομέα εγκυρότητας και της ισχύος της, να εξηγήσει τα προβλήματα της συμφωνίας και κατά δεύτερον αν αυτή η προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει θετικά ή αρνητικά τετελεσμένα γύρω από το Αιγαίο και την Κύπρο.
Σημείωσε ότι κατά την ομιλία του θα δείξει χάρτες, ώστε οι ακροατές να κατανοήσουν καλύτερα την ουσία των ανταγωνισμών και την «πάλη» των «ισχυρών δυνάμεων» γύρω απ’ αυτές τις περιοχές.
Κλείνοντας, τόνισε πως η ιστορία αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ιστορία είναι μια ιστορία ανταγωνισμών και ισορροπιών ισχύος.
Αμέσως μετά το τέλος της τοποθέτησής του, ο κ. Μάζης ρωτήθηκε για το αν η «παγιωμένη» αντίληψη σε μεγάλο μέρος του κόσμου ότι πόλεμοι δε γίνονται στη σημερινή εποχή μεταξύ «πολιτισμένων» κρατών έχει βάση.
Ο κ. Μάζης χαρακτήρισε ανοησία αυτή την αντίληψη, προτρέποντας τον κόσμο να δει γύρω του αν γίνονται πόλεμοι, ενώ συμπλήρωσε ότι, όπως έχει αποδειχθεί, και οι «πολιτισμένες» δημοκρατίες διεξάγουν πολέμους. Συμπλήρωσε, δε, λέγοντας ότι η άποψή του συμπίπτει με αυτό που έλεγε ο Παναγιώτης Κονδύλης: «Γεννιέσαι με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης». Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης σε προτρέπει να γίνεις συλλέκτης ισχύος, προσθέτοντας ότι άλλοι συλλέγουν ισχύ για την ασφάλειά τους και άλλοι για την ηγεμονία τους.

Του Κώστα ΓαζούληΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις