Ονοματοθεσία δρόμου για να τιμηθεί η μνήμη του ιστορικού Μίμη Ηλ. Φερέτου

Πρώτη Δημοσίευση: 12/06/2019 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/06/2019 13:22
Να τοποθετηθεί η προτομή του Νικολάου Πλαστήρα στη Δυτική Παραλία
 
Την ονοματοθεσία ενός εκ των κεντρικών δρόμων της Καλαμάτας, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του ιστορικού της Μεσσηνίας Μίμη Ηλ. Φερέτου, επανέφερε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της Αλλαγής» Θόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος αναφέρθηκε «στην προσωπικότητα, την προσφορά και τη συμβολή του εις την εδραίωση των πρωτείων της Καλαμάτας την 23η Μαρτίου 1821», εν όψει και του εθνικού εορτασμού των 200 χρόνων το 2021.
Εξάλλου, ο Θ. Μπρεδήμας ανέφερε ότι «με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα εκτελούμενα έργα στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας και στο συνοικισμό όπου εγκατεστάθησαν οι αδελφοί μας Έλληνες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και από τον Πόντο και την Αρμενία, οι οποίοι μετέφεραν τον πολιτισμό και τα πατρώα ήθη και έθιμα της μεγάλης Ελλάδος, συνετέλεσαν εις την σημαντική οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξή της.
Εις ανάμνησιν, δε, των μεγάλων υπηρεσιών της ηρωικής μορφής του γενναίου στρατηγού και λαοπρόβλητου πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα εις τη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας ήδη υπάρχει η οδός Νικολάου Πλαστήρα, διότι προσέφερε τον εαυτόν του και προπολεμικά στα πεδία των μαχών και μεταπολεμικά ως πρωθυπουργός, έδωσε εντολή για την κατασκευή των πρώτων προσφυγικών κατοικιών και έκτοτε ικανοποίησε, εν έτει 1951, ως πρωθυπουργός, το σχετικό αίτημα του πλαστηρικού αείμνηστου βουλευτή Μεσσηνίας Αθανασίου Κάβουρα δια την ολοκλήρωσιν του έργου προστασίας των προσφύγων της Δυτικής Παραλίας.
Λόγω όλων αυτών κρίνουμε σκόπιμο να προτείνουμε όπως τοποθετηθεί η προτομή του εις αιώνια ανάμνησιν των αγώνων του αποβιώσαντος πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα, εις σημείον της οδού που φέρει το όνομά του, ως ελαχίστη προσφορά στη μνήμη του μεγάλου αυτού ανδρός».
Απαντώντας ο δήμαρχος Παν. Νίκας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με την ένταση των ημερών και των εβδομάδων είναι αλήθεια ότι πάρα πολλά θέματα τα πήγαμε πίσω, αλλά δεν τα ξεχάσαμε».
Και πρόσθεσε: «Και για το θέμα του αειμνήστου Πλαστήρα υπάρχει υπόσχεση και θα μπει σε μία σχετική διαδικασία. Θυμόσαστε, όπως κάναμε με τον Κουμουνδούρο παλιότερα και το ολοκληρώσαμε, απ’ την αρχή, και εν όψει του ’21, που η συμβολή του Φερέτου είναι καθοριστική, πολλά ιστορικά γεγονότα κ.λπ. διασώθηκαν από τις δικές του προσπάθειες και τις αποδελτιώσεις. Λοιπόν, θα είμαι έτοιμος σε επόμενη συνεδρίαση να σας πω το τι ακριβώς θα γίνει.
Συναντήθηκα με την πρόεδρο της Ένωσης των Αρμενίων και εντός 20 ημερών από τώρα έρχεται από την Αρμενία ο Σταυρός, ο οποίος στη συνέχεια θα περιβληθεί από καλλιτεχνικό μνημείο και θα τοποθετηθεί στην πλατεία Φραγκόλιμνας ως έχει αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, και φαντάζομαι ότι όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί ως διαδικασίες μέχρι τις 31 Αυγούστου, οπότε και το Σώμα ολοκληρώνει τη θητεία του…».
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις