Οριακή η κατάσταση των υπαλλήλων στις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 14/02/2018 18:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/02/2018 18:54
Τα ειρηνοδικεία της Καλαμάτας και Πύλου στενάζουν
 
 
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, καθώς ο φόρτος εργασίας και τα αντικείμενα αυξάνονται, ενώ το προσωπικό - και ιδιαίτερα οι γραμματείς - συνεχώς μειώνονται.
Από τις 15 οργανικές θέσεις γραμματέων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είναι καλυμμένες οι επτά και από αυτές εργάζονται τέσσερις, καθώς ένα άτομο έχει αποσπασθεί σε άλλη δικαστική υπηρεσία και άλλες δύο βρίσκονται σε άδεια κύησης – λοχείας.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Ειρηνοδικείο Πύλου, το οποίο έχει πλέον μείνει με έναν υπάλληλο…
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, μίλησε για οξύ πρόβλημα σε αρκετές υπηρεσίες και εξέφρασε το φόβο ότι σε λίγο δε θα είναι εύκολο να υπάρξει δεύτερη σύνθεση δικαστηρίου λόγω έλλειψης γραμματέων.
 
Ειρηνοδικείο Καλαμάτας
Εκτός από την έλλειψη γραμματέων, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας υπάρχει πρόβλημα και με τους επιμελητές. Από τους πέντε που έπρεπε να είναι, εργάζονται μόνο τρεις. Ο δε όγκος εργασίας έχει αυξηθεί υπέρμετρα από τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων, αλλά και τελευταία από τα νέα δεδομένα που προβλέπει η καινούργια πολιτική δικονομία. Για παράδειγμα, οι ένορκες βεβαιώσεις μέσα σε ένα χρόνο έχουν 400πλασιασθεί. Το 2016 συντάχθηκαν και διεκπεραιώθηκαν από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας 509, ενώ το 2017 εκτοξεύθηκαν στις 2.018! Μόνο χθες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατατέθηκαν 14 ένορκες βεβαιώσεις.
Άλλο μεγάλο αντικείμενο είναι οι δηλώσεις τρίτων. Μετά τα κατασχετήρια που έστειλε πέρυσι σε οφειλέτες ο Δήμος Καλαμάτας, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις τρίτων για το αν ο οφειλέτης έχει ή δεν έχει λογαριασμό προς κατάσχεση. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται από γραμματέα του Ειρηνοδικείου.
Πέρυσι, υπήρξε ελπίδα ότι θα βελτιωθεί λίγο η κατάσταση, καθώς από το Δεκέμβριο του 2016 έγινε με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ πρόσληψη 3 ατόμων για το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Δυστυχώς, όμως, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι ενστάσεις εκκρεμούν από τον Ιούλιο.
 
Οξύ πρόβλημα
Ο κ. Ξηρογιάννης επισήμανε ότι παρατηρείται διαρκής αποδυνάμωση των δικαστικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα στο Ειρηνοδικείο, υπάρχει αύξηση εργασιών, με τις ένορκες βεβαιώσεις της νέας τακτικής διαδικασίας, οι οποίες γίνονται κυρίως στο Ειρηνοδικείο. Αυτό απαιτεί έναν υπάλληλο του Ειρηνοδικείου να απασχολείται μόνο για τη διεξαγωγή των ενόρκων βεβαιώσεων. Ήδη προστέθηκε και η θεώρηση των υπογραφών των ιδιωτικών συμφωνητικών των συναινετικών διαζυγίων, αλλά ο αριθμός των υπαλλήλων συνεχώς μειώνεται. Κάθε υπάλληλος που φεύγει, είτε με απόσπαση, είτε με μετάθεση, είτε με συνταξιοδότηση, δεν αναπληρώνεται. Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας αυτό το φαινόμενο είναι έντονο. Αλλά και στο Ειρηνοδικείο Πύλου αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια υπάλληλος. Που σημαίνει ότι δεν μπορεί  να ασθενήσει ή να λείψει για κάποιο προσωπικό θέμα.
Το ίδιο γίνεται και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου είναι ελάχιστοι πλέον οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν τις ανάγκες των γραφείων των εισαγγελέων και γενικά όλο τον όγκο της κίνησης της ποινικής δίωξης. Και σε άλλα τμήματα παρατηρείται το ίδιο. Υπάρχουν γραφεία του Πρωτοδικείου με ένα μόνο υπάλληλο και επιφορτισμένο με μεγάλο όγκο υποθέσεων να διαχειρισθεί. Είναι έντονο το πρόβλημα αυτή τη στιγμή».
Ο κ. Ξηρογιάννης εξήγησε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως πρόσληψη κι άλλων υπαλλήλων ή απασχόληση ασκουμένων δικηγόρων. Υπενθύμισε ότι παλαιότερα νέοι δικηγόροι μπορούσαν να κάνουν την άσκησή τους για 6 μήνες σε δικαστικές υπηρεσίες και βοηθούσαν σημαντικά στη λειτουργία τους. Σημαντική ήταν και η βοήθεια που είχαν προσφέρει υπάλληλοι που απασχολήθηκαν μέσω προγραμμάτων, όπως τα stage.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία πρόσληψης των υπαλλήλων που έχει ξεκινήσει. Διαφορετικά, θα ζούμε καταστάσεις, να υπάρχουν δικαστές ως σύνθεση δικαστηρίου και να μην μπορεί να υπάρχει αντίστοιχα γραμματέας, για να γίνονται παράλληλα σε διαφορετικές αίθουσες δίκες», κατέληξε ο κ. Ξηρογιάννης.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις