Ο… υπεύθυνος της κατρακύλας των τιμών ελαιολάδου

Πρώτη Δημοσίευση: 11/06/2018 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/06/2018 11:49
Μείωση στην τιμή παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες - σε σχέση με την τιμή παραγωγού πέρσι - στις τρεις κυριότερες χώρες παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως, δηλαδή σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC).
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το Μάρτιο του 2018 καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές ελαιολάδου στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες, της τάξης του 56%, σε σχέση με πέρσι.
Ειδικότερα για τις τιμές, στα τέλη Μαΐου η μέση τιμή παραγωγού στην Ισπανία έφτασε τα 2,61 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας μείωση κατά 34% σε σχέση με τις περσινές τιμές.
Στην Ιταλία η μέση τιμή παραγωγού μειώθηκε κατά 32%, ενώ στην Ελλάδα κατά 31%. Συγκεκριμένα, οι Ιταλοί παραγωγοί λάμβαναν για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέχρι τα τέλη Μαΐου τιμή 4,03 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, η οποία παρέμεινε σταθερή ύστερα από την απότομη πτώση, κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό, που κατέγραψαν οι τιμές στα μέσα Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες βδομάδες στα 2,58 ευρώ το κιλό. Μείωση κατά 19% σε σχέση με πέρσι σημειώθηκε και στις τιμές παραγωγού στην Τυνησία, όπου η τιμή κυμαινόταν στα 3,43 ευρώ το κιλό στα τέλη Μαΐου.
 
Αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών
από και προς την Ε.Ε.
Η απορρόφηση ελαιολάδου στις οκτώ βασικότερες αγορές εισαγωγής του προϊόντος σημείωσε αύξηση μέσα στο εξάμηνο Οκτώβριος 2017-Μάρτιος 2018. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς ΗΠΑ και Καναδά κατά 4%, προς Βραζιλία κατά 21%, στην Ιαπωνία κατά 7% και προς Ρωσία κατά 3%. Αντίθετα, μειώθηκαν οι εξαγωγές προς Αυστραλία κατά 19% και προς Κίνα κατά 8%.
Επιπλέον, την ίδια περίοδο σημειώθηκε αύξηση και στις εισαγωγές ελαιολάδου προς την Ε.Ε. από τρίτες χώρες κατά 56% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, ενώ καταγράφηκε μείωση της διακίνησης ελαιολάδου μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις