Ο «Μεταξένιος Στρατηγός» στην Καστάνια της Μάνης

Πρώτη Δημοσίευση: 12/06/2018 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/06/2018 10:52
Τα θυρανοίξια του αριστουργήματος της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, όπως το χαρακτήρισε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Κεχαγιά-Μηλίτση, έγιναν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, στην Καστάνια του Δήμου Δυτικής Μάνης. Ο λόγος για το ναό του Αϊ- Στράτηγου, με ιστορία που ξεκινάει από το 1194.  Ο «μεταξένιος Στρατηγός» είναι πια ένα ιδιαίτερης αξίας μνημείο, όχι μόνο της Μάνης, αλλά του βυζαντινού πολιτισμού.
Ήταν πολλά αυτά που έκαναν μεγάλη εντύπωση στον κόσμο που παρακολούθησε το Σάββατο το πρωί την τελετή των θυρανοιξίων. Πρώτα εντυπωσίασε η ομορφιά του αποκατεστημένου έργου μέσα στο μανιάτικο ορεινό τοπίο. Ακολούθως οι πληροφορίες που έδωσε ο προϊστάμενος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Μιχάλης Κάππας, για τα μοναδικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τρούλο και τις τοιχογραφίες.
Εντυπωσίασε, επίσης, το ζεύγος Μαρίνας και Θανάση Μαρτίνου που με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για τον πολιτισμό χρηματοδότησαν και αυτό το έργο.
Τέλος, εντυπωσίασε η άριστη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με την εταιρεία που κατασκεύασε το έργο, με τους χορηγούς και το Δήμο Δυτικής Μάνης. Και αυτό το έργο έγινε χωρίς υπερβάσεις τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο χρονοδιάγραμμα και πλέον τα τέσσερα μέρη προχωρούν στην αποκατάσταση ενός ακόμη βυζαντινού μνημείου, στη Λαγκάδα της Δυτικής Μάνης.
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιάννης Μαραμπέας, δήλωσε τυχερός στο χαιρετισμό του που με την ιδιότητά του για δεύτερη φορά παραβρέθηκε σε τελετή αποκατάστασης ενός μνημείου από την πολιτιστική κιβωτό του Δήμου του.
Τέλος, ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη βυζαντινή περίοδο, τονίζοντας ότι οι “αδαείς” τη χαρακτηρίζουν ως “σκοταδιστική, οπισθοδρομική και μεσαίωνα”. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι “Βυζάντιο σημαίνει φως".
Μετά την τελετή των θυρανοιξίων οικογένειες και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστάνιας πρόσφεραν τοπικά κεράσματα στο προαύλιο του ναού, ενώ στην πλατεία του χωριού πραγματοποιήθηκε γιορτή, επίσης με κεράσματα, σε συνεργασία και με το Δήμο Δυτικής Μάνης.
Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο πρώην δήμαρχος Δυτικής Μάνης και επικεφαλής σήμερα της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δημήτρης Γιαννημάρας, η πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Νατάσσα Κυριακοπούλου, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο πολιτευτής της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις