Ο έλεγχος συνεχίζεται, θα διερευνηθεί… η διαρροή

Πρώτη Δημοσίευση: 06/12/2012 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/12/2012 12:29

 

Σε αρκετές από τις υποθέσεις η εξέταση έχει ολοκληρωθεί


Σάλο, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε και στο Νομό Μεσσηνίας η δημοσίευση της λίστας με τα ονόματα που ελέγχονται για απότομο πλουτισμό, η οποία περιλαμβάνει δεκαοκτώ (18) ονόματα από την περιοχή μας (Καλαμάτα, Μελιγαλάς, Πύλος).
Πάντως, αρκετοί από αυτούς των οποίων το όνομα αναφέρεται στο δημοσίευμα δηλώνουν ότι ο έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς για τους ίδιους, κάτι που διευκρίνισε το «Θ» από την πρώτη στιγμή. Δηλαδή, βεβαιώθηκαν αλλά και πληρώθηκαν (σε όποιους καταλογίστηκαν) ανάλογα πρόστιμα, ενώ σε άλλους υπήρξε οριστική απαλλαγή.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με τις εξής διευκρινίσεις: Με την αρ. ΔΕΛ1059085 ΕΞ 2011/14-4-2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών συστάθηκαν 49 ειδικά συνεργεία ελέγχου 1.750 φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, στα οποία υπηρετούσαν 98 ελεγκτές, 17 προϊστάμενοι και η έδρα τους βρισκόταν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.


 

Λόγω των σοβαρών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης των ελέγχων των υποθέσεων αυτών και προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, έχει ήδη ανατεθεί, από τις 11 Οκτωβρίου 2012, με την υπ’ αριθμ. ΔΕΛ Α 1139975 ΕΞ 2012 (ΦΕΚ Β' 2756/11-10-2012) απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων στα ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη συγκέντρωση των ελέγχων, την επίσπευσή τους και τη βεβαίωση των αντιστοιχούντων φόρων. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατός ο καλύτερος συντονισμός και η ταχύτερη δυνατή επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή και έχει ανατεθεί στους ίδιους ελεγκτές που απασχολούνταν στα ειδικά συνεργεία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσή του χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Επιπροσθέτως, τα συνεργεία αυτά ενισχύθηκαν με πενήντα άτομα από 8 Νοεμβρίου με απόφαση του υφυπουργού.
Με εντολή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να γίνει η συλλογή στοιχείων ως προς την ενδεχόμενη τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων που αφορούν στη διαρροή απόρρητων φορολογικών στοιχείων, όπως επίσης ο προσδιορισμός των προσώπων που τυχόν ευθύνονται, καθώς και η διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες αυτά έχουν τυχόν τελεσθεί.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις