Ο Μίλτος Χρυσομάλλης ζητά αποζημίωση παραγωγών για τις καταστροφές από τα αγριογούρουνα

Πρώτη Δημοσίευση: 06/08/2019 08:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/08/2019 08:10
Στη Βουλή έφερε το θέμα που «ταλαιπωρεί», τουλάχιστον, τα τελευταία δυο χρόνια τη Μεσσηνία και αφορά στις αγέλες αγριογούρουνων που καταστρέφουν ανεξέλεγκτα καλλιέργειες ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης.
Καταθέτοντας σχετική ερώτηση (αρ. πρωτ 111/02.08.19) προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη, τονίζει ότι ενώ το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια, προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στο εισόδημα των αγροτών του νομού, ειδικά σε όσους ασχολούνται με την αμπελουργία και την κορινθιακή σταφίδα, ωστόσο  τίποτα δεν έχει γίνει έως τώρα για την ουσιαστική αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, επισημαίνει πως τα μέτρα που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κρίνονται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκή, οδηγώντας τους καλλιεργητές, που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τα αγριογούρουνα, σε απόγνωση, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την αποζημίωσή τους.

Το πρόβλημα επιτείνει και η παρουσία κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη “γειτονική” Βουλγαρία, καθώς η ανεξέλεγκτη δράση των αγριογούρουνων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μετάδοση του ιού σε οικόσιτους χοίρους και χοιροτροφεία, με καταστροφικές ανυπολόγιστες συνέπειες.

Έχοντας ενημερωθεί από ενώσεις παραγωγών, από μεμονωμένους καλλιεργητές, καθώς και από κυνηγετικούς συλλόγους για την έξαρση που παρατηρείται στο φαινόμενο, ο κ. Χρυσομάλλης ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος. Προτείνει, δε, την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους, καθώς και την επέκταση ζωνών κυνηγιού και του αριθμού θηραμάτων. Επιπλέον, ζητά την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, καθώς και την τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, προκειμένου να συμπεριλάβει το σχετικό κίνδυνο.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις