Ο μοναδικός πύργος με γοτθικά στοιχεία που καταρρέει – Πάνω από τη «Μαρίνα» Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 03/12/2018 09:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 03/12/2018 10:12
Ένα μοναδικό κτήριο με στρογγυλό πύργο, που ίσως λίγοι Καλαματιανοί γνωρίζουν, υπάρχει στην παραλία της Καλαμάτας και συγκεκριμένα, στην περιοχή της μαρίνας. Βρίσκεται μεταξύ των οδών Ευαγγελιστρίας και Λυκούργου, προς την πλευρά του ποταμού και έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο. Ενταγμένο στα Νεώτερα μνημεία και στον τομέα των αμυντικών συγκροτημάτων – πύργοι.
Βρίσκεται μέσα σε ιδιοκτησία και χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο με ΦΕΚ τον Αύγουστο του 1987. Στην περιγραφή του δε αναφέρεται:
«Πρόκειται για διώροφο εκλεκτικιστικό κτίριο με στρογγυλό πύργο (ύψους τριών ορόφων), επί των οδών Ευαγγελιστρίας και Χρυσοστόμου Σμύρνης. Το κτίριο έχει γοτθικά στοιχεία και είναι κτισμένο με εμφανή λιθοδομή. Στο εσωτερικό του στρογγυλού πύργου σώζεται μέρος αξιόλογης υδατογραφίας».
Ωστόσο, το συγκεκριμένο κτήριο και ο πύργος κάθε ημέρα καταρρέουν, χωρίς ποτέ να έχει γίνει καμία εργασία διάσωσής του. Το δε οικόπεδο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, ενώ η βλάστηση φτάνει μέχρι τα κτήρια.
Πολλές φορές οι περίοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι το μνημείο αυτό έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
Η μοίρα του προδιαγεγραμμένη, όπως και για τόσα άλλα μνημεία της πόλης μας, όπου κάποια στιγμή ο αδυσώπητος χρόνος και τα καιρικά φαινόμενα θα το σωριάσουν στο έδαφος και θα μείνει μόνο το ΦΕΚ χαρακτηρισμού του ως μνημείο.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη

 
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις