Ο Παναγιώτης Νίκας για τις σχολικές υποδομές: Με… ασπιρίνες δε βελτιώνεται ουσιαστικά η εικόνα

Πρώτη Δημοσίευση: 21/09/2018 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/09/2018 10:10
Η κατάσταση των σχολικών υποδομών του Δήμου Καλαμάτας απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πρώτος άνοιξε το… χορό των ερωτήσεων ο Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες του Συλλόγου Γονέων του 18ου Δημοτικού Σχολείου, παρατηρώντας πως έχουν δίκιο. Μάλιστα, με αφορμή και την επίσκεψή του στο χώρο, σχολίασε πως «οι επισημάνσεις των προβλημάτων είναι βάσιμες. Μεγάλο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτήριο οφείλονται στην -προβληματική εκ κατασκευής- στέγη που καλύπτει το πρώην αίθριο, η οποία επιπλέον έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου, καθώς και στην ελλιπή διαχείριση των ομβρίων υδάτων που καταλήγουν στον περιβάλλοντα χώρο. Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων υπάρχουν δευτερογενείς φθορές από υγρασία στα δομικά στοιχεία και τις εγκαταστάσεις, καθιζήσεις και ρωγμές στον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες επιδεινώνονται όσο δεν αντιμετωπίζονται τα αίτια.
Αντίστοιχα εκτεταμένες φθορές παρουσιάζει το δάπεδο των εσωτερικών χώρων από μωσαϊκό, το οποίο είναι σε κατάσταση προχωρημένης αποσάθρωσης, και είναι ευκαιρία να αντικατασταθεί με καταλληλότερο υλικό.
Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να εντάξει την επισκευή και συντήρηση του συγκεκριμένου κτηρίου στα έργα άμεσης προτεραιότητας. Όχι μόνο επειδή είναι βέβαιο ότι οι φθορές θα επεκταθούν, αλλά και επειδή η εικόνα της εγκατάλειψης επηρεάζει καθημερινά τους πάνω από 200 μικρούς μαθητές που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο».
Με τη σειρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, Σταμάτης Μπεχράκης, υποστήριξε πως για να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα προβλήματα θα πρέπει να υπάρξει ιεράρχηση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τόσο των αναγκών όσο και των κονδυλίων που υπάρχουν.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας υιοθέτησε στο μεγαλύτερο μέρος τους τις παρατηρήσεις των δημοτικών συμβούλων και σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά θα αντιμετωπιστούν μέσω το προγράμματος «Φιλόδημος». «Ήδη», σχολίασε χαρακτηριστικά, «υπάρχει μια μελετητική προεργασία από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας».
Για το θέμα του πρώην Πολυκλαδικού που έθιξε ο κ. Μπεχράκης, είπε πως επειδή δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, οι αναγκαίες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν από το φορέα «Κτηριακές Υποδομές», καθώς η συγκεκριμένη σχολική μονάδα απαιτεί ένα ποσό πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Πληροφόρησε, δε, το Σώμα πως κατά τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις