Ο Παναγιώτης Νίκας στο πλευρό του Σταύρο Μπένου και του "Διαζώματος"

Πρώτη Δημοσίευση: 12/06/2019 12:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/06/2019 12:59
Προαναγγέλλει αποκαλύψεις για «υπόγειες διαδρομές» Τατούλη και ΜΚΟ
 
Δεν πρόλαβε να βάλει…. τελεία ο απερχόμενος περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, στο κείμενο με το οποίο καταφέρεται εναντίον του «Διαζώματος» και του δημάρχου Καλαμάτας αλλά και νέου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, και ο τελευταίος έδωσε στη δημοσιότητα τη δική του απάντηση.
Σε αυτή προαναγγέλλει συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το «Διάζωμα» και κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για κρατικίστικες αντιλήψεις, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), αλλά η εποπτεία και ο έλεγχός τους.
Επίσης, ο κ. Νίκας δεν παρέλειψε να αφήσει να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα θα αποδείξει «υπόγειες διαδρομές» μεταξύ του κ. Τατούλη και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Ειδικότερα, η δήλωση του Παναγιώτη Νίκα έχει ως εξής: «Είναι γνωστό πως οι εκλογές έγιναν και, επομένως, η ψευδολογία και η χονδροειδής προπαγάνδα δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, εκτός – ίσως- από την έκφραση πικρίας. Αναφέρομαι στις βαρύγδουπες δηλώσεις του απερχόμενου περιφερειάρχη για “ταξίματα εκατομμυρίων” (γνωρίζει απ’ αυτά), που αφορούν στο “Διάζωμα” κ.λπ.
Για την αλήθεια λοιπόν και μόνο, τονίζω πως η συνάντηση και η σχετική συζήτηση έγιναν δημόσια και σε πολυχώρο, παρουσία αρκετών ατόμων και, φυσικά, δεν τέθηκε από καμία πλευρά κανένα απολύτως οικονομικό θέμα.
Τονίζω, επίσης, ότι με το “Διάζωμα” θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, με στόχο την αξιοποίηση της εμπειρίας και των δυνατοτήτων ενός καταξιωμένου διεθνώς πολιτιστικού οργανισμού, για την προώθηση των πολιτιστικών ζητημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά την αντίστοιχη συνεργασία του “Διαζώματος” με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδος.
Είμαστε απολύτως αντίθετοι, επίσης, με την κρατικίστικη και πατερναλιστική αντίληψη (για να μην πω τίποτα χειρότερο) της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, αλλά και της συλλογικής έκφρασης των αρχαιολόγων, που περίπου θεωρούν ως αποκλειστική ιδιοκτησία τους τα θέματα του πολιτισμού και αντιμάχονται οποιαδήποτε πρακτική και αντίληψη, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με αυτήν την παγιωμένη (δυστυχώς) νοοτροπία και συμπεριφορά.
Τέλος, το πρόβλημα δεν είναι οι ΜΚΟ, αλλά η εποπτεία και ο έλεγχος επ’ αυτών, για δε την εμπλοκή ΜΚΟ στα θέματα του πολιτισμού κάτι θα έχει ακούσει ο απερχόμενος περιφερειάρχης για τους “Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδας”  και την εμπλοκή των εκεί ΜΚΟ Αυτά προς το παρόν».
 
Καμία αναφορά στις αποφάσεις του ΥΠΠΟ
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Νίκας απαντά μόνο σε όσα υποστηρίζει ο κ. Τατούλης και δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα στο οποίο με τις υπογραφές της υπουργού και του υφυπουργού ανακαλείται προτέρα απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου για την «αποδοχή δωρεάς» της εκπονηθείσας μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού, λόγω «έκδοσης κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας».
Να υπενθυμίσουμε ότι με μια κίνηση "ματ" την ύστατη ώρα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά "αδειάζει", στην κυριολεξία, το "∆ιάζωμα", το μη κερδοσκοπικό σωματείο που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, για τη "συγκεκαλυμμένη κάτω απ’ τον μανδύα της νομιμότητας δράση" του οποίου έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ανακαλώντας την αποδοχή δωρεάς εκπονηθείσας μελέτης με τίτλο "Μελέτη αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Αρκαδίας" στο σύνολό της και αναδρομικά από το χρόνο έκδοσής της, λόγω "έκδοσης κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας και δη λόγω παράβασης νόμου, κατά παράβαση ουσιώδους τύπου και λόγω έκδοσης κατά πλάνη περί τα πράγματα".
 
Τι έλεγαν οι αρχαιολόγοι
Η υπουργική απόφαση-κόλαφος, που αδειάζει συγχρόνως και την προκάτοχο της κας Ζορμπά, Λυδία Κονιόρδου, τη θερμότερη ίσως υποστηρίκτρια του έργου του κ. Μπένου, καθώς και μέλος του «∆ιαζώματος», έρχεται με καθυστέρηση κάποιων χρόνων να δικαιώσει τις φωνές των αρχαιολόγων, που κατήγγειλαν σε υψηλούς τόνους επαναληπτικά, χωρίς αποτέλεσμα, τη «σύνταξη μελετών (από το «∆ιάζωμα») με απευθείας αναθέσεις ύψους 120.000-150.000 ευρώ χωρίς τις δεσμεύσεις του δημόσιου λογιστικού, διαγωνισμούς, ελέγχους, διαφάνεια και κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού», και τη σκανδαλώδη άσκηση δημόσιας πολιτικής από τον κ. Μπένο, ο οποίος, έχοντας την πλήρη υποστήριξη της κας Κονιόρδου, αποφάσιζε μέσω του «∆ιαζώματος» αυτό που θα έπρεπε να αποφασίζει κεντρικά το ΥΠΠΟΑ: ποιοι χώροι και ποια μνημεία θα χρηματοδοτηθούν και ποια θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «η κεντρική προστασία των μνημείων, η ραχοκοκαλιά για τη διάσωση των αρχαιοτήτων, πέρασε αθόρυβα μέσω “∆ιαζώματος” στους περιφερειάρχες» μέσω «διαπλοκής με την τοπική αυτοδιοίκηση».
Με τον ίδιο τρόπο το «∆ιάζωμα» «προσπάθησε να “πατήσει πόδι” σε έργα σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας ως “επιτεύγματά του” έργα που σχεδιάστηκαν και προωθήθηκαν από τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».
Στην αναλυτική ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟΑ, αμφισβητώντας τον αναρτημένο οικονομικό απολογισμό του «∆ιαζώματος», στις 19/3/17 χωρίς περιστροφές μιλούσε για αυτούς που «θέλουν να μασήσουν ΕΣΠΑ», καθώς «το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών που δέχεται το σωματείο κατευθύνεται στη στήριξη της δικής του λειτουργίας και των δράσεων προβολής του και ένα μικρό μόνο ποσοστό στα μνημεία».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις