Ο Φιλιατρινός τραγουδιστής που ανέδειξε τον Τσιτσάνη

Πρώτη Δημοσίευση: 17/06/2017 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/06/2017 12:18
Ο Δημήτρης (Μήτσος) Περδικόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας το 1914 και πέθανε στην Αθήνα στις 16/6/1952.
Ήταν ονομαστός τραγουδιστής του δημοτικού και παραδοσιακού τραγουδιού, με ιδιαίτερη επίδοση στα καλαματιανά και στεριανά συρτά. Τραγούδησε, όμως, και τσάμικα, νησιώτικα, σμυρνέικα, ακόμα και αμανέδες. Διακρίθηκε, επίσης, στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Ασχολήθηκε από πολύ νέος με το τραγούδι. Διέθετε ωραία, ζεστή, γλυκιά, καθάρια και εύπλαστη φωνή και έπαιζε κιθάρα. Επίσης, έγραφε και διασκεύαζε τραγούδια. Είναι εκείνος που «ανέδειξε» το νεαρό Τσιτσάνη και τον οδήγησε στη δισκογραφία. Ο φίλος του Τσιτσάνη, μουσικός Θανάσης Μπουρλιάσκος, τον γνώρισε στον Περδικόπουλο στη μεγάλη εμποροπανήγυρη των Τρικάλων, στις 14 Σεπτεμβρίου 1934. Ο Περδικόπουλος, όταν άκουσε τον ταλαντούχο νεαρό μπουζουξή, ενθουσιάστηκε, τον πήρε στο συγκρότημά του και μαζί εμφανίστηκαν στη Λαμία, τη Λάρισα και γύρισαν τη μισή Θεσσαλία και Ρούμελη.
Το φθινόπωρο του 1935 ο Τσιτσάνης ήρθε με το τρένο στην Αθήνα, όπου ο Περδικόπουλος τον περίμενε και τον πήγε με ταξί στη Γαμβέτα, στο μπαρ της Ιταλίδας Ραμπέλας. Ο Τσιτσάνης φιλοξενήθηκε στο πατάρι του μπαρ. Μαζί με τον Περδικόπουλο έπαιζαν σε μικρά ταβερνάκια. Πολλά από τα πρώτα προπολεμικά τραγούδια του Τσιτσάνη της περιόδου 1937-1940 γραμμοφωνήθηκαν με την εκφραστική φωνή του Περδικόπουλου. Ο πρώτος δίσκος του Τσιτσάνη με τον Περδικόπουλο γράφτηκε στην Οdeon το 1937 και είχε από τη μία πλευρά το παραδοσιακό «Σιγά, αμαξά, την άμαξα» και από την άλλη το χασικλίδικο «Σ’ έναν τεκέ μπουκάρανε», με τη Γεωργία Μητάκη, σε μουσική Τσιτσάνη και στίχους Περδικόπουλου.
O Tσιτσάνης λέει στην αυτοβιογραφία του: «Παράλληλα γνώρισα και τον Μήτσο τον Περδικόπουλο (έναν τραγουδιστή Σμυρνέικων και δημοτικών τραγουδιών) που με πήρε και με πήγε στην “Οdeon” για να κάνω δίσκο. Ο Περδικόπουλος τότε είχε τραγουδήσει σε δίσκους και ήταν γνωστός... Πήγα με τον Περδικόπουλο και γραμμοφωνήσαμε δύο τραγούδια, στον ίδιο δίσκο. Ένα δικό του και ένα δικό μου. Το δικό του ήταν το “Σιγά, καλέ μου, την άμαξα”, ένα καλαματιανό που παίζω εγώ μπουζούκι, και το δικό μου το “Σ’ έναν τεκέ μπουκάρανε”, ένα ζεϊμπέκικο. Αυτή είναι και η πρώτη δισκογραφική παρουσία μου. Πρέπει να ‘ταν το 1937... Ξέρεις τότε τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Οι εταιρείες ήταν δύο όλες κι όλες και το κοινό των δίσκων περιορισμένο. Δεν ήταν εύκολο να περάσεις τραγούδι».
Προλογίζοντας το τραγούδι «Σιγά, καλέ μου, σιγά», ο Τσιτσάνης ακούγεται να λέει: «Το πρώτο τραγούδι που γραμμοφώνησα, ή μάλλον που έπαιξα κατ’ επιθυμία της εταιρείας, ήταν το “Σιγά, καλέ, την άμαξα», όπου τραγούδησε ένας υπέροχος τότε τραγουδιστής και άνθρωπος. Ήταν ο αξέχαστος Δημήτρης Περδικόπουλος. Ειδικότης του τα καλαματιανά. Ήταν πολύ μεγάλος φίλος μου. Πέθανε νεότατος».
Ο Περδικόπουλος συνεργάστηκε και με πολλούς άλλους μεγάλους του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού (Στελλάκης Περπινιάδης, Παναγιώτης Τούντας, Σπύρος Περιστέρης, Γιώργος Μανησαλής, Γιάννης Σταμούλης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Στέλιος Κερομύτης κ.ά.). Πέθανε πολύ νέος, 38 μόλις ετών και αδικήθηκε από την ιστορία. Ελάχιστα στοιχεία σώζονται για αυτόν, εκτός βέβαια από τους δίσκους που απαθανάτισαν την υπέροχη φωνή του.

Από τον Σωτήρη Θεοδωρόπουλο
 
Πηγές
-Κώστα Χατζηδουλής: «Βασίλης Τσιτσάνης. Η ζωή μου, το έργο μου», εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1979
-Κώστας Παναγόπουλος, «Ο τραγουδιστής που ανέδειξε τον Τσιτσάνη», Music Heaven. 23/12/2013


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις