Ο ΦΟΔΣΑ ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την προγραμματική των σκουπιδιών

Πρώτη Δημοσίευση: 25/04/2017 08:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2017 08:46
Σε αναβολή, τελικά, οδηγήθηκε χθες η συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία αφορούσε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, αφήνοντας πλέον το θέμα μετέωρο.
Η κρίσιμη γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη εν μέσω αντιδράσεων, καθώς λίγη ώρα πριν εκπρόσωποι από τις συλλογικότητες και τους φορείς της Πελοποννήσου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας την αντίθεσή τους «στην πανάκριβη ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου», όπως χαρακτηριστικά είπαν και τάχθηκαν υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισής τους, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την ανάκτηση.
 
Σύμβαση
Η προγραμματική σύμβαση αφορά τρία μέρη: την Περιφέρεια, την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.
Με την υπογραφή αυτή θα προχωρούσε πλέον το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα και με όσα ορίζει ο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου. Η υπογραφή της σύμβασης αναμενόταν μέχρι τέλος Απριλίου, όπως αποφασίσθηκε πρόσφατα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Αλέξανδρου Φλαμπουράρη, όμως η χθεσινή αναβολή συζήτησης είναι άγνωστο τι εξελίξεις θα φέρει.
Ο κ. Φλαμπουράρης είχε τονίσει τότε σε δηλώσεις του: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως, προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχύτατα τα απαραίτητα βήματα, και μάλιστα εντός του Απριλίου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση στα παρακάτω σημεία: α) μείωση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια, β) μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην κεντρική διαχείριση από 150.000 χιλιάδες τόνους σε 100.000 χιλιάδες τόνους, γ) κατασκευή 7 σταθμών μεταφόρτωσης αντί για 2, δ) ανταποδοτική παροχή ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα προέρχεται από δωρεά της κατασκευάστριας εταιρείας μετά την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. Κατόπιν όλων αυτών γίνεται σαφές ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του κόστους μεταφοράς και τη δυνατότητα διαχείρισης και αξιοποίησης μεγαλύτερης ποσότητας απορριμμάτων από τους Δήμους».
Στις αλλαγές αυτές αναφέρθηκε χθες στην εισήγησή του και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, εισηγούμενος την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, όμως, υπήρξαν και προτάσεις για αναβολή λήψης απόφασης, οι οποίες τελικά υπερίσχυσαν.
Ο πρόεδρος του Φορέα, έπειτα από δίωρη συνεδρίαση, ανακοίνωσε την αναβολή λήψης απόφασης λόγω μη υπογραφής του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ.
Β.Β.
Tags: 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις