Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ πωλήθηκε το κτήριο Αλιφέρη

Πρώτη Δημοσίευση: 07/01/2017 10:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/01/2017 10:11
Αλυσίδες πολυεθνικών ετοιμάζονται να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Καλαμάτα 
Την περίοδο της επταετούς ύφεσης και λιτότητας οι πολυεθνικές αλυσίδες και στην Καλαμάτα είναι αποδεδειγμένα οι μόνες που παρουσιάζουν άνοδο στον όγκο λιανικών πωλήσεων, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαρκώς συρρικνώνονται.
Η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να γίνει ο κάδος σκουπιδιών των ομίλων υπερπαραγωγής αμφιβόλου ποιότητας και διαδικασιών παραγωγής «επώνυμων» προϊόντων. Η τοπική οικονομία έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Τη στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Την παραπάνω καθαρή θέση πήρε πρόσφατα το «Θάρρος», η οποία και επικροτήθηκε από μεγάλο κομμάτι πολιτών, έστω κι αν ορισμένοι είπαν ότι τέτοιες πολιτικές είναι «δονκιχωτισμοί».
Οι πρώτες ειδήσεις, όμως, του 2017 για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας αλλάζει ριζικά ο εμπορικός χάρτης της Καλαμάτας, αφού πρόκειται να δημιουργηθούν καταστήματα από πολυεθνικές στον πεζόδρομο της Αριστομένους.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το διατηρητέο Αλιφέρη, το οποίο πουλήθηκε για περισσότερα από 1.000.000 ευρώ, και το διατηρητέο που βρίσκεται έναντι του ιστορικού δημαρχείου και πρόκειται να μετατραπεί σε πολυκατάστημα γυναικείας ένδυσης.
 
Το διατηρητέο «Αλιφέρη»
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ολοκληρώνεται η πώληση του διατηρητέου Αλιφέρη από το ΤΑΙΠΕΔ σε επιχειρηματία που διατηρεί σχέσεις με τη Μεσσηνία. Το όνομα του επιχειρηματία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, δεδομένου ότι οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Οι πληροφορίες, σύμφωνα με κύκλους της Δημοτικής Αρχής, αναφέρουν ότι το κόστος της αγοράς ξεπέρασε το 1.000.000 ευρώ.
 
Stradivarius απέναντι από το ιστορικό Δημαρχείο
Εξελίξεις υπάρχουν για ακόμα ένα ιστορικό κτήριο της οδού Αριστομένους. Ο λόγος για εκείνο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αλλά και πληροφορίες του «Θάρρους», το συγκεκριμένο θα αξιοποιηθεί από τον πολυεθνικό κολοσσό Inditex. Η Inditex είναι ένας όμιλος που δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας σε παγκόσμια κλίμακα. Όλα τα καταστήματα Zara υπάγονται στον όμιλο αυτόν, μαζί με όλα τα καταστήματα Pull &Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home και Uterque. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο κτήριο θα δημιουργηθεί κατάστημα Stradivarius, κατάστημα που εξειδικεύεται στη γυναικεία ένδυση.
Η Stradivarius  είναι μία αλυσίδα που αποκτήθηκε από την Inditex το 1999, προσφέρει τις πιο σύγχρονες προτάσεις καθημερινής μόδας για νέες γυναίκες. Σήμερα έχει περισσότερα από 455 καταστήματα σε 31 χώρες που χαρακτηρίζονται από δυναμικό design, φαντασία, συνεχή κίνηση και ανατρεπτικό γούστο.
Γενικότερα, ο όμιλος έχει την έδρα του στην πόλη Λα Κορούνια της επαρχίας της Γαλικίας, στην Ισπανία, όπου και άνοιξε το πρώτο κατάστημα Ζάρα το 1975. Σήμερα τα Ζάρα είναι πιθανότατα η πιο γοργά αναπτυσσόμενη αλυσίδα στον κόσμο. Το Μάρτιο του 2006 ο όμιλος ξεπέρασε τη sουηδική H&M και έγινε έτσι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της Ευρώπης στα καταστήματα μόδας.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο που τους επέτρεψε να ανταγωνιστούν τα άλλα ποιοτικά σήματα με σχετικά χαμηλές τιμές.
Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι στα Ζάρα χρειάζονται μόνο δύο εβδομάδες για το σχεδιασμό και τη διάθεση ενός νέου προϊόντος, ενώ το σύνηθες διάστημα του κλάδου είναι περίπου εννέα μήνες. Τα καταστήματα Ζάρα λανσάρουν κάθε χρόνο περίπου 10.000 νέα σχέδια.
Η αλυσίδα επίσης, σε αντίθεση με τα καθιερωμένα, έχει αντισταθεί στην τάση για μεταφορά των γραμμών παραγωγής σε χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας. Η πιο ανορθόδοξη όμως στρατηγική που εφαρμόζεται είναι αυτή των μηδενικών δαπανών για διαφήμιση, αντίθετα η εταιρεία επενδύει ένα μέρος των κερδών της στη δημιουργία νέων καταστημάτων.
 
«Αχίλλειον»
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι εξελίξεις αναμένονται και για το «Αχίλλειον», ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας, με απαρέγκλιτη τήρηση, φυσικά, των προβλεπομένων διαδικασιών.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις