Πέντε υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και αύριο στη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 04/05/2019 10:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/05/2019 10:13
Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μια και από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί εν πολλοίς η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Το ερώτημα και το διακύβευμα που τίθεται είναι ένα: Θα θελήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να δουν μια Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική και ανθρώπινη, όπου σημασία δε θα έχει η ευημερία των αριθμών αλλά των ανθρώπων ή θα επιμείνει να δέχεται το νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος σε στενό εναγκαλισμό με την Ακροδεξιά σπρώχνουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στον αυταρχισμό και στη βαρβαρότητα;  
Απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα θα δώσουν σήμερα και αύριο οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Αρσένη Ευγενία (Τζένη) – σκηνοθέτις, θεατρολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δουλουμπέκης Θοδωρής, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μουζάλας Γιάννης, γιατρός, πρώην υπουργός, Παπαδημητρίου – Τσάτσου Άννα, νομικός, πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Πλουμπίδης Δημήτρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, οι οποίοι θα περιοδεύσουν στη Μεσσηνία.
Ειδικότερα, σήμερα θα βρεθούν στην Τριφυλία, όπου στις 7.30 το βράδυ θα μιλήσουν σε ανοιχτή συνάντηση φίλων και οπαδών του κόμματος, στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας.
Αύριο, οι κ.κ. Αρσένη Τζένη, Δουλουμπέκης Θοδωρής, Παπαδημητρίου – Τσάτσου Άννα και Πλουμπίδης Δημήτρης θα βρεθούν στην Καλαμάτα, όπου θα μιλήσουν σε ανοιχτή συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Φαραί Παλλάς (Παραλία Καλαμάτας), στις 8.00 το βράδυ.
Προηγουμένως, την ίδια ημέρα το μεσημέρι (12.30), στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα (οδός Ψάλτη 6) οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Αρσένη Τζένη, Μουζάλας Γιάννης, Παπαδημητρίου – Τσάτσου Άννα και Πλουμπίδης Δημήτρης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου με θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος.
Από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις των παραπάνω υποψήφιων ευρωβουλευτών σταχυολογούμε ορισμένες απαντήσεις τους σε αντίστοιχες συνεντεύξεις:

Τζένη Αρσένη: Στην ερώτηση «γιατί Ευρώπη» είπε πει: Διότι ο σύγχρονος κόσμος λειτουργεί μέσα από μεγάλες πολιτικές και οικονομικές ομοσπονδίες. Δεν μπορούμε να είμαστε έξω από αυτές, μπορούμε όμως να παλεύουμε ώστε να είναι δικαιότερες. Πρέπει να εξετάσουμε και να διεκδικήσουμε μέσα από την αλλαγή της Ευρώπης ένα αξιοπρεπές εγγυημένο εισόδημα για όλους, να αναγάγουμε την προστασία των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης σε κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και να διαχειριστούμε με τον πιο δίκαιο τρόπο τα τοπικά προβλήματα σε κάθε περιφέρεια».

Γ. Μουζάλας: «Ποτέ άλλοτε οι ευρωεκλογές δεν ήταν τόσο κρίσιμες όσο είναι τώρα. Για ποιον λόγο; Γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μια επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των λαών από την Ακροδεξιά, αλλά ακόμα χειρότερο, από την παραδοσιακή Δεξιά που έχει ενστερνιστεί σ' ένα σημαντικό κομμάτι τον ακροδεξιό λόγο και την ακροδεξιά πρακτική», όπως είπε.
«Εμείς καταργήσαμε τον υποκατώτατο (μισθό)… Θα ξαναέρθει; Εμείς δώσαμε αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν; Κάνουμε προσλήψεις στα νοσοκομεία. θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσλήψεις; Αυτό είναι το διακύβευμα», τόνισε.

Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου: "Με τη συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο θα παλέψω ώστε οι αριστερές και οι εν γένει προοδευτικές δυνάμεις να πάνε στην Ευρώπη πολύ πιο δυνατές. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξει η Ευρώπη και μετά να αντέξει την ύπαρξή της. Η άνοδος των συντηρητικών και των ακροδεξιών δυνάμεων απεργάζεται ένα τελείως διαφορετικό σενάριο, την οπισθοδρόμηση στα έθνη-κράτη, την ελαχιστοποίηση έως και ανυπαρξία των ατομικών δικαιωμάτων, την αδιαφορία για ό,τι συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.
Ένα στοίχημα των επερχόμενων ευρωεκλογών είναι η ανακοπή της ανόδου της ακροδεξιάς και να υπάρξει ένα ανάχωμα στις πολιτικές λιτότητας. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, αν αναλογιστούμε πόσο παραγκωνισμένος είναι ως θεσμός το ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τι συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο σε κάθε κράτος-μέλος;".

Δημήτρης Πλουμπίδης: «Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Το να μην ψηφίσει κάποιος είναι σαν να κλωτσάει τη δημοκρατία. Απεμπολεί ένα δικαίωμα το οποίο κερδήθηκε με πολλούς αγώνες και με πολύ πόνο». Ο διαπρεπής ψυχίατρος και πανεπιστημιακός πιστεύει «ότι τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσουν υπέρ του» και ότι «η προσπάθεια της Ν.Δ., αλλά και του ΚΙΝΑΛ, να μηδενίσουν το έργο του θα ενοχλήσει τους πιο πληροφορημένους ψηφοφόρους».
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί δέχτηκε να είναι υποψήφιος, απαντά: «Διότι όφειλα σε μια τόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση να είμαι παρών, δεν μπορώ να είμαι αδιάφορος», ενώ σε όσους τον επικρίνουν ότι χρησιμοποιεί το όνομα του πατέρα του για να εκλεγεί, απαντά ότι δεν τον αγγίζει διότι «δε στηρίζεται πουθενά».

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις