Πέτρος Τατούλης: «Την Κυριακή οι Πελοποννήσιοι θα μας δώσουν αυτοδυναμία με μια καθαρή νίκη»

Πρώτη Δημοσίευση: 24/05/2019 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 24/05/2019 19:53
-«Σημαιακός στόχος της επόμενης θητείας μας είναι η εμπέδωση της Μεσσηνίας ως ενός κορυφαίου διεθνώς προορισμού»
 
-«Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, τους ελευθερόφρονες πολίτες, συντηρητικούς, προοδευτικούς, ανένταχτους, και κυρίως νέους και νέες, που για πρώτη φορά συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, οι οποίοι έχουν βαθιά δημοκρατικά αντανακλαστικά και συγκροτούν μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία στο χώρο του κέντρου, προκειμένου να παραμείνει η Πελοπόννησος στο δρόμο της ευημερίας των πολλών, της σταθερότητας, της συναίνεσης και της πολιτικής μας καινοτομίας»
 
 
«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιο είναι το συμφέρον τους και ελευθερώνονται από τη σχέση εξάρτησης και την υπόδειξη που μπορούν οι κομματικοί φορείς να τους υποβάλουν, και πλέον αποφασίζουν στη βάση της ικανότητας των προσώπων και όχι της υπόδειξης των κομμάτων. Για αυτό κερδίσαμε το 2010, για αυτό επανεκλεγήκαμε το 2014, για αυτό και την Κυριακή οι Πελοποννήσιοι θα μας δώσουν αυτοδυναμία με μια καθαρή νίκη» υποστηρίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος», Πέτρος Τατούλης.
Παράλληλα, αναλύει το μέχρι σήμερα έργο της Περιφερειακής του Αρχής, τα σχέδιά του για το αύριο της περιοχής γενικά, αλλά και ειδικά για τη Μεσσηνία, ενώ δηλώνει ανοιχτός σε συνεργασίες «με στελέχη σε όλες τις παρατάξεις που μοιραζόμαστε κοινό προγραμματικό λόγο και κοινές πολιτικές θέσεις». Όχι όμως και με αυτούς που εκτιμούν ότι θα διαμοιράσουν τα ιμάτια της Πελοποννήσου ως λάφυρο…
Όσο για τους υπόλοιπους διεκδικητές της Περιφέρειας, όπως αναφέρει, κανείς «δεν μπόρεσε να αρθρώσει προγραμματικό λόγο. Παρά μόνο ύβρεις και λαϊκισμό. Για αυτό και οι υποψηφιότητές τους, χωρίς κανένα αφήγημα, παρά μόνο μια κάποια κομματική εντολή καθήκοντος, έμειναν κενά πουκάμισα. Για αυτό και δεν έχουν καμία τύχη».
Τέλος, επισημαίνει τη θεσμική και βαθιά πολιτική σχέση του με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
 
-Οι βασικοί σας αντίπαλοι στην Περιφέρεια έχουν πίσω τους τα δύο κόμματα εξουσίας. Γιατί πιστεύετε ότι θα κερδίσετε εσείς που είστε ανεξάρτητος;
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο όπου όλοι έχουμε πειστεί ότι ο περιφερειακός θεσμός αποτελεί την ελπίδα και την προσδοκία για μια κοινή προσπάθεια, προκειμένου οι τοπικές οικονομίες να σταθούν στα πόδια τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δανειστές έχουν αφήσει τις Περιφέρειες εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων. Οι Περιφέρειες καλούνται να παίξουν ένα νευραλγικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα μας, η πολιτεία και ο λαός, για να βγούμε από το τέλμα. Εμείς έχουμε ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό που έρχεται από τις προηγούμενες θητείες μας και στοχεύει στο μέλλον. Έχουμε έργο, όσο και αν οι αντίπαλοί μας σφυρίζουν αδιάφορα και προσπαθούν να το κρύψουν κάτω από λάσπη, και είμαστε περήφανοι για αυτό και για τις διεθνείς διακρίσεις που έχουμε λάβει. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα μνημόνια έδεσαν την κεντρική πολιτική σκηνή με δημοσιονομικά δεσμά ενώ απελευθέρωσαν μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια τις Περιφέρειες. Για αυτό και απέναντί μας είναι κομματικοί αντίπαλοι. Γιατί πολύ απλά, τα κόμματα αναζητούν πόρους για να συντηρήσουν ένα κακό παρελθόν. Θεωρώ ότι είναι τραγικό να ακούγεται σήμερα ότι ο αυτοδιοικητικός θεσμός, είτε ο περιφερειακός είτε ο δημοτικός, θα πρέπει να είναι το μακρύ χέρι της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Αυτό αντίκειται στις βασικές αρχές του Συντάγματος, είναι απολύτως αναχρονιστικό, μας βγάζει έξω από το ευρωπαϊκό πεδίο και δημιουργεί μια γενική σύγχυση. Οι πολίτες, λοιπόν, αντιλαμβάνονται ποιο είναι το συμφέρον τους και ελευθερώνονται από τη σχέση εξάρτησης και την υπόδειξη που μπορούν οι κομματικοί φορείς να τους υποβάλουν, και πλέον αποφασίζουν στη βάση της ικανότητας των προσώπων και όχι της υπόδειξης των κομμάτων. Για αυτό κερδίσαμε το 2010, για αυτό επανεκλεγήκαμε το 2014, για αυτό και την Κυριακή οι Πελοποννήσιοι θα μας δώσουν αυτοδυναμία με μια καθαρή νίκη.
 
-Αν περάσετε στο δεύτερο, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με οποιονδήποτε συνυποψήφιό σας ή κάποιες περιπτώσεις τις έχετε ήδη αποκλείσει;
Στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα έλεγε ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης, κι εγώ θα προσθέσω στη βαθιά δημοκρατική αυτή σκέψη ότι η πολιτική γίνεται, δε συζητείται. Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από την κρίση των πολιτών μέσα από τις κάλπες. Παραπολιτικές εκτιμήσεις και ζυγίσματα δεν προσφέρουν τίποτα στην αξιολόγηση των πολιτικών προτάσεων που έχουν ήδη κάνει οι πολίτες, ούτε ασφαλώς στην επιλογή της ψήφου τους. Για να λειτουργήσει η δημοκρατία, σήμερα μάλιστα που η απλή αναλογική προσφέρει πεδίο εισόδου πολλών δυνάμεων οι οποίες στο παρελθόν δεν εκπροσωπούνταν, χρειάζεται να μετρηθούμε στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά τα αποτελέσματα της κάλπης. Τότε θα ανοίξει η συζήτηση για συνεργασίες.
Σε κάθε περίπτωση, η πολυσυλλεκτικότητα που έχουμε επιδείξει από το 2010, τόσο σε στελέχη όσο και στην αναφορά μας σε όλο το φάσμα των πολιτικών χώρων, είναι το δικό μας εχέγγυο. Θα πρέπει να δούμε το απόθεμα δημοκρατίας που έχουν οι αντίπαλοί μας μετά το τέλος των εκλογών. Το πρόβλημα με τις κομματικές υποψηφιότητες είναι ότι αναπτύσσουν τείχη αδράνειας, την ίδια ώρα που ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες. Για εμένα οι συνεργασίες είναι αυτονόητες και αυτό είναι και το πολιτικό μοντέλο που χτίσαμε στην Πελοπόννησο. Οι μόνες συμφωνίες που δεν μπορούν να γίνουν είναι με όσους εκτιμούν ότι θα διαμοιράσουν τα ιμάτια της Πελοποννήσου ως λάφυρο. Είμαι βέβαιος και το έχω διακρίνει από σήμερα ότι υπάρχουν στελέχη σε όλες τις παρατάξεις που μοιραζόμαστε κοινό προγραμματικό λόγο και κοινές πολιτικές θέσεις.
 
-Ο κ. Νίκας σάς κατηγορεί ότι μοιράζετε τσουβάλια με χρήματα για να εξαγοράσετε συνειδήσεις και ψήφους. Τι έχετε να απαντήσετε;
Οι εμμονές και η εμπάθεια όταν μπαίνουν στην πολιτική και γίνονται εργαλεία επίθεσης στους αντιπάλους συνάδουν περισσότερο με ολοκληρωτικές αντιλήψεις παρά με αντιπαράθεση στη βάση επιχειρημάτων. Δεν ξέρω αν κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας, μια που έχει τρεις θητείες στο ίδιο πόστο, χωρίς να έχει κάνει τα έργα πνοής που αντιστοιχούν στο βεληνεκές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Έρμαιο των φυσικών φαινομένων, χωρίς ταυτότητα, χωρίς στρατηγική, λες και μια πόλη κρίνεται στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον από τη βιτρίνα της, η Καλαμάτα αξίζει καλύτερα και από κοινού με την επόμενη Δημοτική Αρχή θα το πετύχουμε.
Δεν είναι, κε Γιατράκο, επίπεδο δημόσιου λόγου αυτό. Όλα τα έργα που έγιναν στην Καλαμάτα φέρουν και τη δική μας σφραγίδα. Μερικά, μάλιστα, παραδείγματα κακοδιαχείρισης και ολιγωρίας τα θεραπεύσαμε, όπως το Μέγαρο Χορού, που υπερέβη χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμούς σε υπερθετικό βαθμό. Κι όμως, είμαστε πάντοτε εκεί. Και τελικά, τι σημαίνει αυτό; Τα εκατομμύρια που επενδύσαμε από ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδοτώντας αεροπορικούς κολοσσούς, τι είναι για τον απερχόμενο δήμαρχο; Ή θεωρεί ότι τη δική του απραξία και έλλειμμα στρατηγικής δε θα έπρεπε να το καλύψουμε εμείς; Λοιπόν, για να τελειώνουν τα παραμύθια. Ο κ. δήμαρχος έχει υπάρξει στο παρελθόν και υμνητής μου και υβριστής μου, ανάλογα κατά πώς βόλευε τον ίδιο. Σήμερα, τον βολεύει αυτό. Αύριο, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, θα τον βολέψει κάτι άλλο. Σήμερα που η μακρά προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της, κανείς διεκδικητής της Περιφέρειας δεν μπόρεσε να αρθρώσει προγραμματικό λόγο. Παρά μόνο ύβρεις και λαϊκισμό. Για αυτό και οι υποψηφιότητές τους, χωρίς κανένα αφήγημα, παρά μόνο μια κάποια κομματική εντολή καθήκοντος, έμειναν κενά πουκάμισα. Για αυτό και δεν έχουν καμία τύχη.
 
-Ν.Δ. και Π. Τατούλης: Τελικά ποια είναι η σχέση τους;
Θεσμική και βαθιά πολιτική. Θεσμική, γιατί είμαι ένας εκλεγμένος περιφερειάρχης που ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταυτότητας εκπροσωπώ το σύνολο των Πελοποννησίων και οφείλω να συνεργάζομαι, αλλά και να συγκρούομαι για το καλό τους με οποιοδήποτε κόμμα ή κυβέρνηση. Και βαθιά πολιτική, γιατί υπήρξα βουλευτής, κομματικό στέλεχος και υπουργός της Ν.Δ. για πάνω από 20 χρόνια. Έχω διαγραφεί δύο φορές από τη Ν.Δ. και την πρώτη φορά επανήλθα. Όπως ανέφερα, άλλωστε, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και η πολιτική δεν έχει κατάληξη. Είναι μια ατέρμονη προσπάθεια που αφορά στους ανθρώπους και στην κοινωνική τους βελτίωση μέσα από ιδεολογικές, στρατηγικές και συλλογικές προσπάθειες.
Σήμερα, βλέποντας τη Ν.Δ., νιώθω προσβεβλημένος από περαστικούς προεδρικότερους του προέδρου, που με κάνουν ωστόσο να λέω ότι εγώ είμαι περισσότερο Νεοδημοκράτης από αυτούς. Περισσότερο από ποτέ, απευθύνομαι σε αυτήν την εκλογική μάχη, σε όλους τους πολίτες, τους ελευθερόφρονες πολίτες, συντηρητικούς, προοδευτικούς, ανένταχτους, και κυρίως νέους και νέες, που για πρώτη φορά συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, οι οποίοι έχουν βαθιά δημοκρατικά αντανακλαστικά και συγκροτούν μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία στο χώρο του κέντρου, προκειμένου να παραμείνει η Πελοπόννησος στο δρόμο της ευημερίας των πολλών, της σταθερότητας, της συναίνεσης και της πολιτικής μας καινοτομίας.
Κύριε Γιατράκο, αυτά τα εννιά χρόνια πέρασαν επτά πρωθυπουργοί και επτά κυβερνήσεις, πώς μπορεί κάποιος να λέει με σοβαρότητα ότι σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον ο περιφερειάρχης πρέπει να λειτουργεί ως ο εκλεκτός του ενός ή του άλλου; Ο περιφερειάρχης είναι των πολιτών και μόνο.
 
-Ποιο θεωρείτε το μεγάλο σας έργο στην Περιφέρεια;
Ξέρετε, ακούω να μιλούν δεξιά κι αριστερά για έργα, για υποδομές, για κονδύλια. Για να συμβεί, όμως, η ανάπτυξη και να πάρει μπρος η οικονομία, εκείνο που χρειάζεται είναι ένας συνεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός, που θα υπηρετεί ένα όραμα, ένα στόχο και ασφαλώς το σύστημα διακυβέρνησης, που θα κάνει τους πολίτες κοινωνούς αυτού του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα που έφερε η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού και οι προϋποθέσεις που ανοίγει για την επόμενη ημέρα της Πελοποννήσου είναι το μεγάλο μας έργο. Η αύξηση των τουριστικών εσόδων, η μείωση της ανεργίας, το υψηλό κύρος που έχει κατοχυρώσει η Πελοπόννησος ανάμεσα στους διεθνείς εταίρους της, η αλματώδης αύξηση στις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, η ενδυνάμωση του θεσμού και η δυνατότητα που δώσαμε στους πολίτες να ελπίσουν ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το προσωπικό και το συλλογικό μας status. Αν, βέβαια, πρέπει να πω ένα σημαντικό έργο, αυτό είναι ασφαλώς η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Και όχι μόνο γιατί έρχεται να λύσει ένα πρόβλημα δεκαετιών, να μας απαλλάξει από το μαύρο χρήμα που διακινούσε η μαφία των σκουπιδιών. Όχι μόνο γιατί δημιουργεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο τουριστικό προϊόν, θέσεις εργασίας και βάζει τις βάσεις για μια νέα, πράσινη οικονομία, αλλά κυρίως γιατί πετύχαμε να υπερβούμε όλα τα εμπόδια που συνοψίζουν την κακοδαιμονία της χώρας. Τη γραφειοκρατία, τις ιδιοτελείς πολιτικές, τις κοινωνικές μειοψηφίες που έχουν τα δικά τους συμφέροντα, τις κυβερνητικές αποφάσεις που αλλάζουν από μέρα σε μέρα ανάλογα με τις συγκυρίες και τα οφέλη του ενός ή του άλλου πολιτικού κόμματος. Η υλοποίηση αυτού του έργου, που έχει σήμερα ξεκινήσει, είναι το καλύτερο εχέγγυο απέναντι στους πολίτες ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Και ότι τιμούμε πάντα, με όποιο κόστος, το πολιτικό συμβόλαιο που έχουμε με τους πολίτες. Και αυτή η αξιοπιστία μας είναι που διαφοροποιεί από τους αντιπάλους μας. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει με τους πολίτες.
 
-Με το χέρι στην καρδιά πού θεωρείτε ότι υστερεί η Περιφέρεια και πώς σκοπεύετε να ενεργήσετε ώστε να ανατρέψετε αυτή την κατάσταση;
Μία από τις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα είναι η οχύρωση της Πελοποννήσου απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αφού οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνονται ολοένα και πιο σφοδρές τα επόμενα χρόνια.
Πριν από εννέα μήνες η αρμοδιότητα για τα ρέματα και τα ποτάμια μεταβιβάσθηκε στις Περιφέρειες. Ήδη έχουμε σχεδιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και έχουμε προκρίνει την υλοποίηση έργων μικρότερης κλίμακας, που είναι πιο αποδοτικά. Το πρώτο έργο μας στον Ευρώτα μάς έδειξε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Από εκεί και πέρα, ένας στόχος που δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει είναι ότι η Πελοπόννησος δε θα μπορεί ποτέ να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της για ανάπτυξη όσο παραμένει η διοικητική της διαίρεση. Η ενιαία Πελοπόννησος, η διοικητική συνένωση δηλαδή με τη δική μας Περιφέρεια της Ηλείας και της Αχαΐας, είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργούσε ως ένας τεράστιος μοχλός αναπτυξιακής εκτόξευσης. Και αυτός ο στόχος πρέπει να παραμένει πάντοτε μπροστά μας ως μια διαρκής πρόκληση.
 
-Ποιο είναι το έργο για τη Μεσσηνία που πρέπει να έχει προτεραιότητα στη νέα περιφερειακή θητεία;
Η προτεραιότητά μας δεν μπορεί να είναι ένα μόνο έργο. Θα έλεγα ότι σημαιακός στόχος της επόμενης θητείας μας είναι η εμπέδωση της Μεσσηνίας ως ενός κορυφαίου διεθνώς προορισμού. Όπου ο φυσικός πλούτος, οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, οι άρτιες υποδομές θα βρίσκονται σε συνεχή διάδραση με τον πολιτισμό και την αγροδιατροφή. Η ανάδειξη της Μεσσηνίας ως κορυφαίου προορισμού κρουαζιέρας, στόχος που είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την άρση της εγκατάλειψης που βιώνει σήμερα όλο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας, είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Είμαι βέβαιος ότι από κοινού με την επόμενη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας θα κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε δίπλα στην πύλη του αεροδρομίου, άλλη μια θαλάσσια πύλη, σύγχρονη και δυναμική.
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις