Πίτα με δηλώσεις πινγκ – πονγκ στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας

Πρώτη Δημοσίευση: 08/02/2018 09:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/02/2018 09:06
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν χθες οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, της τοπικής αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη και περιφερειακών συμβούλων.
Αίσθηση προκάλεσαν δύο αναφορές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: η μία του περιφερειακού συμβούλου κ. Γκούνη, για υπαλλήλους που κάνουν παραγοντισμό και η άλλη του προέδρου των υπαλλήλων Θανάση Αθανασόπουλου, περί γραφειοκρατείας και μονιμότητας υπαλλήλων.
 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Στην εναρκτήρια ομιλία η κα Αλειφέρη αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής μας που επηρεάζουν όλους, ενώ σημείωσε ότι τα τρία χρόνια που υπηρετεί από τη θέση της αντιπεριφερειάρχη έχει την αίσθηση ότι η υπηρεσιακή δομή της Περιφερειακής Ενότητας αποδίδει όλο και καλύτερα. Βέβαια, όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι καμία υστέρηση δεν προέρχεται από σκοπιμότητα.
Σημείωσε ότι οι υπηρεσίες εργάσθηκαν αρκετά ικανοποιητικά και αυτό φάνηκε στον απολογισμό έργου της ενότητας.
Αναφερόμενη στους στόχους της νέας χρονιάς, μίλησε για τη μετακόμιση στο Διοικητήριο της Διεύθυνσης Μεταφορών, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να χρειασθεί να γίνουν κι άλλες χωροταξικές αλλαγές υπηρεσιών. Επίσης, αναφέρθηκε σε εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Από την πλευρά της, η κα Νικολάκου είπε ότι είναι η έβδομη χρονιά για την ίδια που παρευρίσκεται την εκδήλωση και τόνισε πως πολιτική της Περιφέρειας είναι «σκληρή δουλειά και λιγότερες δημόσιες σχέσεις».
Αναφέρθηκε ακόμη στις θετικές εξελίξεις στην υλοποίηση του ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δικαιούται πολύ μεγάλα έργα.
«Εύχομαι, γιατί έχει ωριμάσει στην κοινωνία και θα το καταλάβει το υπουργείο, ότι η έννοια της Νομαρχίας δεν υφίσταται πια. Υπάρχει η ενιαία Περιφέρεια», είπε η κα Νικολάκου μιλώντας για τη νέα μεταρρύθμιση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι μια νέα αυτοδιοικητική δομή με διακυβέρνηση και όχι απλή διαχείριση.
Η εντεταλμένη σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα, κάλεσε τους υπαλλήλους να είναι συνειδητά δίπλα στους πολίτες και μίλησε για σταδιακή ενδυνάμωση των οικονομικών βάσεων του νομού.
Στα βήματα εξόδου από τα μνημόνια αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκος Πατσαρίνος, ενώ ζήτησε περισσότερη πίστη στις υπηρεσίες, μεγαλύτερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και στελέχωση και εξοπλισμό των υπηρεσιών. Επανέφερε, δε, το αίτημα για γραφείο μειοψηφιών στο Διοικητήριο.
 
Παραγοντισμός υπαλλήλων
«Δεν καταφέραμε να καταπνίξουμε το τέρας της γραφειοκρατίας» είπε ο σύμβουλος κ. Γκούνης, ενώ για την Περιφερειακή Ενότητα σχολίασε ότι όλος ο εξοπλισμός είναι 20ετίας και πρέπει να βελτιωθεί. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε παραγοντισμό υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι μπαίνουν στο Διοικητήριο με την ιδιότητα του προέδρου που μπορεί να έχουν στο χωριό τους.
Ο πρόεδρος των υπαλλήλων κ. Αθανασόπουλος, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αναρωτήθηκε σε ποια δημοκρατία αναφερόμαστε, όταν οι υπάλληλοι έχουν απολέσει τα περισσότερα δικαιώματά τους. Μίλησε για μείωση προσωπικού κατά 40%, με τη γραφειοκρατία, όπως είπε, να έχει αυξηθεί και ζήτησε διορισμό μόνιμου προσωπικού.
Αναφέρθηκε ακόμη σε οδοιπορικά που δεν έχουν πληρωθεί και σε υπηρεσιακά οχήματα που δεν υπάρχουν, ενώ ζήτησε βελτίωση των υποδομών του Διοικητηρίου.
Απαντήσεις έλαβε από τον ίδιο τον περιφερειάρχη, ο οποίος μίλησε για ατυχείς επισημάνσεις, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις δεν μπορούν να συγχέονται με τη δημοκρατική λειτουργία και πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη Δημοκρατία ως άλλοθι, γιατί εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις.
«Σε μια κοινωνία που δίνει τη μάχη της επιβίωσης κάθε λεπτό, όλοι εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις», είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι μπορεί να είναι καλό η πρόσληψη υπαλλήλων, αλλά ζήτησε «ο λαϊκισμός να εκλείψει».
Για τη γραφειοκρατία είπε ότι αυτή αυξάνεται ανάλογα με τη διάθεση των υπηρεσιών, ενώ υπογράμμισε: «Υπάρχουμε εμείς εδώ, γιατί υπάρχουν Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες. Είμαστε υπηρέτες του πολίτη».
Τέλος, είπε ότι η πολιτική δεν επικοινωνεί με την κοινωνία γιατί δε λέγονται αλήθειες και έκανε λόγο για ψεύτικες προσδοκίες, αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα και χαρακτηρίζοντάς το λογιστικό.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις