Παγίδα για την κυβερνησιμότητα η απλή αναλογική – Ευρωπαϊκός… πάγος για τον «Κλεισθένη I»

Πρώτη Δημοσίευση: 12/05/2018 17:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/05/2018 17:52
Η Ελλάδα είναι το πλέον συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CERM), Φρεντερίκ Βαλιέ, που παραβρέθηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη Ι», το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου κλήθηκε να σκιαγραφήσει τους εκλογικούς νόμους και την εξέλιξη των κανόνων αποκέντρωσης στα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, μιλά για τον αγώνα του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διατηρηθούν οι πόροι Συνοχής, τους οποίους η Κομισιόν επιθυμεί να μειώσει κατά 7%.
Η διατήρηση των πόρων στα σημερινά επίπεδα είναι αδήριτη ανάγκη για τη διάσωση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει την ανάγκη της αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τις περιφερειακές και τοπικές Αρχές, ειδικά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Στην ερώτηση αν η απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα, ενισχύει ή όχι την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημείωσε: "Η απλή αναλογική, όταν εκφράζεται ως ευαισθησία μιας κυβέρνησης να εκπροσωπηθούν όλες τις τάσεις, είναι κάτι θετικό. Ενισχύει το δημοκρατικό αίσθημα στους δημότες, καθώς επιτρέπει να εκφρασθεί η πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων.
Πρέπει, όμως, να βρούμε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Διότι, εάν δε δημιουργηθούν συνθήκες που να διασφαλίζουν κυβερνησιμότητα στο Δήμο, τότε δεν επιτρέπουμε στην κοινότητα να αναπτυχθεί, να υιοθετήσει την πολιτική δράση που θα επιφέρει ανάπτυξη.
Με αυτήν την έννοια, η απλή αναλογική είναι παγίδα. Διότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε μια τοπική μειοψηφία να επιβάλλει θέσεις, κόντρα στην τοπική πλειοψηφία.
Υπάρχει ο κίνδυνος - το τόνισε και ο πρόεδρος Πατούλης - να επιστρέψουμε να κυριαρχήσει το πελατειακό κράτος, όπου ο καθένας θα διαπραγματεύεται με προσωπικά ανταλλάγματα.
Για αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα που να επιτρέπει τη σταθερή πλειοψηφία και συγχρόνως να δίνει τη δυνατότητα στις μειοψηφίες να εκφρασθούν. Αυτό, για μένα, είναι δυνατόν μόνον με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.
Για παράδειγμα, στη Γαλλία, έχουμε ένα σύστημα όπου στον πρώτο γύρο οι μισές θέσεις κατανέμονται στην πλειοψηφία και στον δεύτερο γύρο, μέσα από συγχωνεύσεις και συνεργασίες, οι υπόλοιπες μισές μοιράζονται με το σύστημα της κατανομής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις