Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ: Ανήσυχοι οι δήμαρχοι, το νέο χρονοδιάγραμμα

Πρώτη Δημοσίευση: 12/01/2018 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/01/2018 19:50
Τρέχει το πρόγραμμα για τη φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς. Από τη μία οι δήμαρχοι ανησυχούν με τα νέα δεδομένα, από την άλλη η κυβέρνηση δηλώνει καθησυχαστική, επισημαίνοντας ότι και χρήματα πρόκειται να τους διαθέσει, άνω των 100 εκατ. ευρώ, και ταυτόχρονα είναι διατεθειμένη να δώσει παράταση προκειμένου να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός και μείνουν χωρίς φιλοξενία παιδιά.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος το αρμόδιο μέλος του Δ.Σ., δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανηιλίδης, με λουκέτο απειλούνται περισσότεροι από 500 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της χώρας από τους περίπου 3.500 εξαιτίας των νέων κτηριακών προδιαγραφών και κανόνων λειτουργίας που θέσπισε το υπουργείο Εσωτερικών οι οποίοι προσαρμόζονται με αυτούς που ισχύουν για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Ωστόσο, στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε με 203 δημάρχους από όλη τη χώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, γνωστοποίησε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, με προοπτική έως τα τέλη Μαΐου οι Δήμοι να καταθέσουν το σχετικό φάκελο. Όσοι εγκριθούν, θα λάβουν άμεσα το ποσό των 50.000 ευρώ, που θα αφορά στη βελτίωση των κτηριακών υποδομών που θα στεγάσουν τους νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σε επόμενο στάδιο, μέχρι το τέλος του 2018, θα δοθούν άλλα 25.000 ευρώ.
Επιπλέον, η κα Φωτίου, στην ίδια συνάντηση, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών, με στόχο να καλύψουν 10.000 παιδιά, επιπλέον των 109.000 που ήδη καλύπτονται.
Τέλος, το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει την πρόσληψη 2.562 εργαζομένων για να καλύψουν τις θέσεις που θα προκύψουν στους ανωτέρω βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπολογίζεται ότι η συνολική δαπάνη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανέλθει στα 15 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα καλυφθεί τόσο από εθνικούς, όσο και από κοινοτικούς πόρους.
Πάντως, οι δήμαρχοι επιθυμούν η όλη διαδικασία να «τρέξει» γρήγορα, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόνο στο Δήμο Αθηναίων από τους 76 παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν σήμερα θα κλείσουν τουλάχιστον 14 τον Ιούλιο του 2018, αφού δεν πληρούν τα νέα κριτήρια και προϋποθέσεις που έβαλε το υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες. Η ίδια εικόνα και στον Πειραιά, που, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενδέχεται τη νέα χρονιά να μην μπορεί να φιλοξενήσει το 30% των παιδιών που φιλοξενεί σήμερα στους παιδικούς του σταθμούς.
«Παράταση και ελαστικότητα» ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδος Βασίλης Σαλωνίδης, επισημαίνοντας ότι η αυστηρή εφαρμογή του νόμου θα έχει επιπτώσεις στον οικογενειακό προγραμματισμό πολλών νοικοκυριών. 
Ο κ. Σαλωνίδης, αφού τονίζει ότι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνται περί τα 150.000 παιδιά και εργάζονται 11.500 άτομα, καταλήγει: «Είναι αλήθεια ότι το πλαίσιο λειτουργίας χρειάζεται αλλαγές. Ωστόσο, αυτές πρέπει να γίνουν σωστά και χωρίς απότομες ενέργειες που θα βλάψουν το κοινωνικό σύνολο».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 του υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρξουν τρεις μεταβατικές περίοδοι για την πλήρη συμμόρφωση των δημοτικών σταθμών στις νέες προδιαγραφές ασφάλειας και κτηριακών υποδομών:
Η πρώτη περίοδος, μέχρι 31-07-2018, αφορά στην τήρηση βασικών προδιαγραφών ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης του
Η δεύτερη προβλέπει αποκλειστική προθεσμία δύο ετών για τη συμμόρφωση σε θέματα κινητού εξοπλισμού
Η τρίτη προβλέπει ορίζοντα πενταετίας για την πλήρη συμμόρφωσή τους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες κτηριακές προσαρμογές.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, βάσει των κριτηρίων που θεσπιστήκαν είναι η ύπαρξη αύλειου χώρου κατά 4,5 τμ για κάθε παιδί, καθώς οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί στα αστικά κέντρα είναι σε πολυκατοικίες, η απαγόρευση της ύπαρξης ξύλινης σκάλας, η ύπαρξη εύκολης πρόσβασης σε έξοδο κινδύνου, η πυρασφάλεια, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση να λειτουργούν σε ισόγειο.
Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η εκπόνηση στατικής μελέτης στα κτίρια που λειτουργούν, καθώς πολλά από αυτά είναι παλιά και ιδιόκτητα των Δήμων, με αποτέλεσμα να απαιτείται πολύς χρόνος για την εκπόνηση της. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι πρώην κρατικοί σταθμοί που παραχωρήθηκαν στους Δήμους και οι οποίοι λειτουργούν στη χώρα από την εποχή της βασίλισσας Φρειδερίκης, που τους θέσπισε τη δεκαετία του ’50.
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις