Παλιοί και νέοι δρόμοι στον Ταΰγετο προϋπόθεση για προβολή και ανάπτυξη

Πρώτη Δημοσίευση: 03/10/2019 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 03/10/2019 19:12
Οι δρόμοι είναι το πρώτο και καθοριστικό για να ξεκινήσουν όλα τα υπόλοιπα: έργα υποδομής, προβολή τοπικών – δασικών περιοχών, μονοπατιών – πηγών, τοπικών προϊόντων, αρωματικών φυτών, βοτάνων. Τα χωριά του Ταϋγέτου έχουν όλες τις φυσικές δυνατότητες και τα εφόδια να είναι ένας περιβαλλοντικός ήπιος τουριστικά χώρος και τόπος.
Ας αντιγράψουμε το οδικό ορεινό δίκτυο της Αρκαδίας.
Από νότια, Μεγαλόπολη – Καρύταινα, ο οδικός περίγυρος ζώνει όλη την κεντρική –βόρεια Αρκαδία, ενώνοντας όλα τα ιστορικά χωριά – προορισμούς. Ή τον Φενεό και τα Τρίκαλα Κορινθίας αντίστοιχα.
Με ζωντανή κίνηση χειμώνα – καλοκαίρι ο εθνικός δρόμος Καλαμάτας – Σπάρτης ξεκίνησε τη δεκαετία του ’40 και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του ’50, εξυπηρετώντας την επικοινωνία των δύο νομών, την περιοχή και τα χωριά του Ταϋγέτου.
Τα καθ’ οδόν κέντρα, καφέ – εστιατόρια, οι πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, ήταν επιμέρους τοπική οικονομική δραστηριότητα.
Στο 35ο χλμ. δεσπόζει το Τουριστικό. Τον τύπο του εν λόγω πέτρινου κτηρίου συναντάμε στις ορεινές διαδρομές ανά την Ελλάδα.
Σήμερα, μετά την προ δύο χρόνων παράδοση – κυκλοφορία του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο – Σπάρτη, η κίνηση στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης έχει μειωθεί πάνω από 60%, εξυπηρετώντας κυρίως την περιοχή – χωριά Ταϋγέτου. Είναι παρόμοια εικόνα με τη νέα γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος, Τρίπολη – Καλαμάτα. Στην παλιά περιοχή, γέφυρα Ισθμού – εθνικός δρόμος Κορίνθου – Τρίπολης, έκλεισαν αρκετά καφέ και κέντρα, καθιστώντας τη διαδρομή εντελώς τοπικού χαρακτήρα.
Μετά το κλείσιμο πατατοσπορικού κέντρου στην Αλαγονία και το κλείσιμο του ξυλουργικού εργοστασίου στην Αρτεμισία τρίτωσε το κακό με την ερήμωση του δρόμου Καλαμάτα – Σπάρτη. Εναλλακτικά, δύο είναι οι δρόμοι που αν βελτιωθούν – ολοκληρωθούν, θα τονώσουν την περιοχή:
1) Στο 31 χλμ. από Καλαμάτα, στην τοποθεσία Σταυρωτό Δενδρί, ξεκινά ο δρόμος προς Νεοχώρι – Δυρράχι – Καλαμάτα, Δυρράχι-Λεύκτρο – Μεγαλόπολη. Ο δρόμος αυτός, αν βελτιωθεί, μπορεί να γίνει αντίστροφα μια φανταστική διαδρομή από Λεύκτρο προς περιοχή – χωριά Ταϋγέτου.
2) Ο δεύτερος είναι Τουριστικό – Αλτομυρά, Δρόμος Μάνης, μήκους 34 χλμ. Ξεκινά με άσφαλτο από Τουριστικό και διανύοντας μια διαδρομή 13 χλμ. ανατολικά και στη συνέχεια νότια φθάνει στην περιοχή Μπάκα Λαιμός, όπου τερματίζει και η άσφαλτος. Συνεχίζει χωματόδρομος 3 χλμ. φθάνοντας στην τοποθεσία Ζέκια. Μια τοποθεσία επίπεδη, κεντρική, διασταύρωση προς: α) Δενδρά, Διασταύρωση Μονή Δημιόβης, Ελαιοχώριο – Καλαμάτα, β) προς Πηγάδια προσεγγίζοντας με ασυντήρητο μονοπάτι το φαράγγι Ριντόμου, γ) συνεχίζοντας μια διαδρομή 10 χλμ. χωματόδρομο, φθάνει στα Αλτομυρά. Από Αλτομυρά μέχρι 3 χλμ. προς Σωτηριάνικα ο δρόμος είναι κατασκευασμένος την τελευταία πενταετία με άσφαλτο διπλής κατεύθυνσης και ασφαλώς συνεχίζει μετά με άσφαλτο.
 
Δρόμος Μάνης
Τη διαδρομή αυτή, Δρόμος Μάνης – Τουριστικό, με μεγάλη ανωφέρεια και επικινδυνότητα, την κάνουν ως ειδική διαδρομή τζιπ 4Χ4 και μηχανές ανωμάλου δρόμου. Τουριστικό – Καλαμάτα 35 χλμ. Τουριστικό – Αλτομυρά – Δρόμος Μάνης 34 χλμ. Εναλλακτική διαδρομή από Τουριστικό – Δρόμος Μάνης και αντίστροφα.
Στους δύο αυτούς δρόμους – διαδρομές οι δασολόγοι και αρχιτέκτονες τοπίου θα σχεδιάσουν και κατασκευάσουν υποδομές, στάσεις ξεκούρασης – αναψυχής.
Μπορούν ν’ αναδειχθούν περιοχές για περιβαλλοντικές αθλητικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Να μπορέσουν να προγραμματισθούν μονοήμερες – διήμερες εκδρομές (καταλύματα Αλαγονίας) από Δημοτικά και Γυμνάσια.
Πρέπει να γίνουν ενέργειες και δράσεις για να υπάρξει επισκεψιμότητα στην περιοχή. Οι κάτοικοι μόνοι τους προσπαθούν να επιβιώσουν και να μη γίνουν οι τελευταίοι φύλακες του Ταϋγέτου. Τα Δ.Σ. των Πολιτιστικών Συλλόγων και οι εκλεγμένοι τοπικοί πρόεδροι των χωριών στο Δήμο Καλαμάτας υπερέβαλαν εαυτόν για να κρατηθεί η περιοχή, με τις τοπικές εκδηλώσεις στα χωριά, τις θρησκευτικές εορτές, τις αθλητικές εκδηλώσεις (Δημάκεια Πηγές), τα αποκριάτικα δρώμενα (Νέδουσα), τις συμμετοχές (χορευτικά) στις επετείους της Καλαμάτας. Εκτός από προσωπική προσφορά, συμβάλλουν και οικονομικά με επιβάρυνση των ιδίων.
Στο πλαίσιο αυτό το Νοέμβριο του 2017 συγκαλέστηκε σύσκεψη στην Καλαμάτα από το Σύλλογο «Οι φίλοι του Ταϋγέτου», που καλύπτει όλα τα χωριά – περιοχή Ταϋγέτου. Προήδρευσε ο πρόεδρος του Συλλόγων Μιχάλης Αντωνόπουλος. Συμμετείχαν τα Δ.Σ. των τοπικών συλλόγων, εκλεγμένοι πρόεδροι και δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας. Καλεσμένοι ήταν η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη και ο Αλέξης Χαρίτσης (υπουργός Εθνικής Οικονομίας) Ακούστηκαν προβλήματα, παράπονα, έγιναν προτάσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει το υπουργείο, εφόσον γίνουν προτάσεις, μελέτες και από το Δήμο Καλαμάτας.
Σύντομα ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη στην Αλαγονία, όπου ολοκληρώθηκαν οι προτάσεις προς το Δήμο Καλαμάτας. Ο Δήμος Καλαμάτας απέστειλε τις μελέτες και ακολούθησε η χορήγηση 3 εκ. για έργα – παρεμβάσεις σε όλα τα χωριά του Ταϋγέτου. Στην εξέλιξη των έργων – παρεμβάσεων ήρθαν οι βροχοπτώσεις – καθιζήσεις του χειμώνα του 2018. Ζημιές μεγάλες που έπληξαν όλη την περιοχή Ταϋγέτου, κυρίως τους δρόμους, εθνικό Σπάρτης και τοπικές οδούς σύνδεσης των χωριών μεταξύ των. Η χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και του Αλέξη Χαρίτση ήταν άμεση. Χρηματοδότησε την Περιφέρεια με 3 εκ. για την αποκατάσταση. Σήμερα τα έργα είναι ακόμα ημιτελή.
Πρέπει να συνεχισθεί το ενδιαφέρον, ο προγραμματισμός, δράσεων και χρηματοδότησης για να φθάσει σε ένα επίπεδο και να υπάρξει απασχόληση. Νέες δουλειές κυρίως, για να ξαναγυρίσει η νεότερη γενιά στον τόπο της. Η περιοχή Ταϋγέτου έχει πολλά αξιοθέατα. Όλα τα χωριά έχουν φυσική, πολιτιστική κληρονομιά, κτήρια και έργα μνημεία.
Στο Καρβέλι, το Μοναστήρι της Σιδερόπορτας ιδρύθηκε το 1586. Το δίτοξο γεφύρι, που σύνδεε παλιά το Καρβέλι – Λαδά, ήταν το πέρασμα, εκτός των ντόπιων, για το δρομολόγιο Καλαμάτας – Σπάρτης πριν από το σημερινό δρόμο. Δηλαδή, πριν από το 1940. Είναι χτισμένο από το 1770 από Λαγκαδιανούς μαστόρους. Η εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών στο Λαδά είναι χτισμένη γύρω στο 1765. Η Αρτεμισία, κεντρικό χωριό με το προνόμιο του εθνικού δρόμου, έχει παραδοσιακά κτήρια και το νερόμυλο ιδιοκτησίας Αφών Γιαννόπουλων. Κάτω από τη Θεοτόκο, όπου τα ορμητικά νερά, λειτουργεί ο ανακαινισμένος Νερόμυλος (βλέπε Νερόμυλο Δημητσάνας). Η Νέδουσα με το Μαρδάκι, τα τρεχούμενα νερά, τα πλατάνια, τις δροσιές το καλοκαίρι, το δε χειμώνα η ορμητικότητα των νερών σου προκαλεί δέος. Οι Πηγές με το ήρεμο περιβάλλον, τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τέλος, η Αλαγονία με τις φυσικές ομορφιές, τα τρεχούμενα νερά, τα παλιά κτήρια, τα κέντρα καφέ – φαγητού, τα καταλύματα για διανυκτερεύσεις, μπορούν να εξυπηρετήσουν παραδοσιακούς επισκέπτες. Κυρίως στην Αλαγονία, εκτός των Ι.Χ., πρέπει να φθάνει και τουριστικό πούλμαν.
Όλα αυτά και άλλα ενδιαφέροντα που γνωρίζουν άριστα τα τοπικά Δ.Σ. μπορούν οργανωμένα να επισκέπτονται πρωτοετείς φοιτητές, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, δομικών έργων, ιστορίας, περιβάλλοντος, αγροτική οικονομίας. Ήδη έχουν αρχίσει μονοήμερες – διήμερες εκδρομές Δημοτικών Σχολείων, ενταγμένων σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Ας συνεχίσουν Γυμνάσια – Λύκεια.
 
Αγροτικοί δρόμοι
Οι αγροτικοί δρόμοι βρίσκονται σε κακά χάλια. Ασυντήρητοι, με λακκούβες και νεροφαγιές. Τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν προβληματικά άδεια. Αν φορτωθούν θα σπάσουν καρτέρ και ψαλίδια. Οι θάμνοι και τα βάτα έχουν κάνει αψίδες. Αν βγάλεις το χέρι σου έξω από το παράθυρο, τα βάτα θα το σχίσουν. Τα ειδικά αυτοκίνητα κλαδεύουν στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης και στους τοπικούς δρόμους σύνδεσης των χωριών μεταξύ των. Στους αγροτικούς δρόμους έχουν μερικά χρόνια να γίνουν συντηρήσεις – καθαρισμοί - κλαδέματα. Ο Ταΰγετος με τα χωριά του είναι Καλαμάτα.
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας πρέπει να ασχοληθεί, προγραμματίσει, χρηματοδοτήσει τον Ταΰγετο. Η νέα Περιφερειακή Αρχή να ενδιαφερθεί, να υπάρξει βούληση, για μελέτη, χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων. Πρέπει να σταματήσει η εγκατάλειψη και ερήμωση.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει με επάρκεια τα οικονομοτεχνικά εργαλεία και μέσα για να ανταποκριθεί. Πρέπει να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον Ταΰγετο και τους ανθρώπους του.

Νίκος Βάγιας
 
Σημ.: Τα χρονολογικά στοιχεία για το δίτοξο γεφύρι στα Λαδοκάρβελα, την εκκλησία στο Λαδά και το Νερόμυλο στη Θεοτόκο Αρτεμισίας είναι από το φιλόλογο καθηγητή Δημήτρη Μασουρίδη.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις