Παράπονα για την χωροθέτηση των υπογείων κάδων

Πρώτη Δημοσίευση: 21/11/2012 20:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/11/2012 20:54

Παράπονα για την χωροθέτησή τους

Το έργο της κατασκευής υπόγειων κάδων απορριμμάτων, σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας, αντί να λύσει τα προβλήματα συλλογής τους, φαίνεται ότι δημιούργησε περισσότερα. Αιτία της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί, είναι τα λάθη στη χωροθέτησή τους.
Ιδιαίτερα σε ορισμένους δρόμους, όπως είναι η Φιλελλήνων, η Βασιλίσσης Αμαλίας αλλά και κάποιοι κάθετοι οδοί στην Κρήτης, η χωροθέτηση, όπως έχει γίνει, είναι ακόμα και επικίνδυνη για όσους θέλουν να κάνουν χρήση των κάδων.

Είναι δε τόσο μεγάλος ο αριθμός των διαμαρτυριών, ώστε η δημοτική αρχή αναγκάστηκε χθες να συγκροτήσει ειδική επιτροπή για την επαναχωροθέτηση ορισμένων εξ αυτών.
Σε δηλώσεις του στο «Θ», ο αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς παραδέχτηκε ότι λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, που υπήρχαν για την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος αναγκάζεται να κατασκευάζει υπόγειους κάδους σε σημεία που ενδεχομένως δεν είναι τα καταλληλότερα.
Όπως τόνισε: «Υλοποιούμε ένα έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ περίπου, το οποίο ουσιαστικά μπήκε στην ατζέντα του Δήμου μόλις πριν από δύο μήνες και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, σε λίγες ημέρες δηλαδή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ζητήσαμε τη συνδρομή του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Cosmote, αλλά και της ΔΕΥΑΚ. Ειδικότερα, τους καλέσαμε να μας υποδείξουν τα σημεία από τα οποία περνούν τα δίκτυά τους, αλλά, δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους παραπάνω φορείς, ποτέ δεν μας απάντησαν.
Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουμε επάνω σε δίκτυα των επιχειρήσεων αυτών, τα οποία δεν μπορούμε να μετακινήσουμε και έτσι αναγκαστήκαμε, σε κάποιες περιπτώσεις, να αλλάξουμε την προ-χωροθέτηση που είχαμε αποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Όσον αφορά τα παράπονα που γίνονται από κατοίκους, ο κ. Ριζάς ανακοίνωσε ότι χθες το πρωί συγκροτήθηκε επιτροπή που θα επανεξετάσει τη χωροθέτηση δώδεκα (12) υπόγειων κάδων. Η επιτροπή αποτελείται από τους αντιδημάρχους Γιάννη Καμβυσίδη και Ανδρέα Καραγιάννη, από το διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλη Τζαμουράνη και από το μηχανικό Στάθη Αγγελόπουλο.
Ερωτηθείς ο κ. Ρίζας γιατί είναι προτιμότερο να φτιαχτούν υπόγειοι κάδοι σκουπιδιών μέσα στους δρόμους αντί να διατηρηθούν οι υπάρχοντες, απάντησε ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι σταδιακά να καταργηθούν πλήρως οι υφιστάμενοι γκρι κάδοι τόσο για λόγους αισθητικούς και περιβαλλοντικούς, αλλά και γιατί δεν μπορούν να υποδεχθούν μεγάλο όγκο σκουπιδιών.
«Είναι ενδεικτικό», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ότι με τους υπόγειους κάδους πετυχαίνεται οικονομία κλίμακος, αφού μπορούν να συγκεντρώσουν τον τριπλάσιο όγκο σκουπιδιών από τους παραδοσιακούς».
Μάλιστα, για την αποφυγή περισσότερων προβλημάτων, είπε ότι οι κάδοι που φτιάχνονται στους δρόμους θα αποτελούν προέκταση του πεζοδρομίου, θα έχουν ρείθρο και έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις