Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Πρώτη Δημοσίευση: 10/09/2015 08:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/09/2015 08:44
Η αναγκαιότητα η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είναι τρίτη στις εκλογές, αλλά και το κάλεσμα επιστροφής των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς στο σπίτι τους, στις ρίζες τους, ήταν τα δύο σημαντικά μηνύματα που εξέπεμψαν χθες κατά την παρουσίασή τους οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία μετέχουν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ. και Κινήσεις Πολιτών.
Η παρουσίαση έγινε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Καλαμάτας. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ι. Χριστόπουλος, κατά την τοποθέτησή του (το σύνολο της οποίας δημοσιεύεται παραπλεύρως), εξαπέλυσε επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., κατηγορώντας και τους δύο πως είπαν ψέματα στο λαό και του υφάρπαξαν την ψήφο. Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτησή του για τον απολογισμό της κυβέρνησης, πρόσθεσε πως ο ανταγωνισμός τους είναι μια καρικατούρα και σημείωσε ότι «η χώρα χρειάζεται πραγματικά μια αναγέννηση του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, που εξάντλησε τη δυναμική του. Απαιτείται σχέδιο για το αύριο, παραγωγική πρόταση, αλήθεια και συλλογική προσπάθεια. Απαιτείται η ανασυγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής-δημοκρατικής παράταξης», υπογραμμίζοντας πως «η χώρα και οι πολίτες απαιτούν κοινή δράση για την έξοδο από την κρίση, στόχους και συνεκτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις».
Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε και στην παρουσία των Παύλου Γερουλάνου και Θαν. Θεοχαρόπουλου στην κεντρική πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 17 Σεπτεμβρίου, στην Καλαμάτα.   
 
Οι υποψήφιοι     
Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Νάντια Γιαννακοπούλου, μίλησε για τη νέα αρχή στο ΠΑΣΟΚ, που κρατά μόνο τα θετικά των προηγούμενων κυβερνήσεών του. «Μάθαμε από τα λάθη μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι η μόνη πολιτική δύναμη που λέει την αλήθεια στο λαό. Απηύθυνε πρόσκληση στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς «να γυρίσουν σπίτι τους, στις ρίζες τους», επιτέθηκε κι αυτή σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ενώ ζήτησε την εμπιστοσύνη και την ψήφο των Μεσσηνίων, προκειμένου η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μπορεί να επιβάλλει την επομένη των εκλογών το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής, που θα προχωρήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. 
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η δημιουργία ενός τρίτου προοδευτικού πόλου είναι εθνική ανάγκη. Την επόμενη μέρα ο τόπος χρειάζεται μια δύναμη σταθερότητας και ευθύνης, που θα επιβάλει τις συνεργασίες ανάμεσα σε όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα».
Ο δεύτερος, κατά σειρά, Ι. Κατσαργύρης, αφού ανέφερε ότι προ επταμήνου ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην ίδια αίθουσα και τώρα είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να είναι την επόμενη τετραετία. Πρόσθεσε πως η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας και ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αναδειχθεί τρίτη δύναμη, επειδή είναι η δύναμη της σταθερότητας και της αλήθειας.          
Εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ, ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, αφού αναφέρθηκε στο πλαίσιο σχηματισμού της Συμπαράταξης, ζήτησε κι αυτός να είναι η τρίτη δύναμη, που παίζει καθοριστικό ρόλο. Ζήτησε, επίσης, να στηριχθεί η Συμπαράταξη, υπογραμμίζοντας πως «αν είναι τρίτη δύναμη η Χρυσή Αυγή, θα είναι ντροπή για τη δημοκρατία».
Από την πλευρά του, ο Κων. Τσαπόγας επισήμανε πως «τώρα που έχουν καταλαγιάσει τα πάθη και έχει φύγει από την πολιτική ζωή το ανόητο δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο», είναι ευδιάκριτη η μεγάλη προσφορά και η μεγάλη θυσία του ΠΑΣΟΚ στη χώρα. Τόνισε την ανάγκη επανασυσπείρωσης, εγγυώμενος τη σταθερότητα και την ηρεμία που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την κρίση.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η μόνη δύναμη που εκφράζει το πνεύμα του νέου, τη δυναμική της αλλαγής και η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί το νέο κοινωνικό κράτος, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, η Παναγιώτα Σβερκούνου - Τσαούση. «Το Κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί και έχει καταφέρει πολλά. Μπορεί να κάνει πολλά και να ξαναδώσει στα παιδιά πίστη για ζωή για μια Ελλάδα καλύτερη με υγιείς βάσεις», είπε καταλήγοντας.
Ο Θεόδωρος Γαλανόπουλος (δεύτερος εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ) υπογράμμισε την ανάγκη ανανέωσης των προσώπων της πολιτικής, παρατηρώντας ότι χωρίς νέα πρόσωπα δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική. Ευχήθηκε δε την τρίτη θέση «να μην την καταλάβουν άλλα ξωτικά».
Τέλος, ο Τάκης Αναστόπουλος (από την κίνηση Πολιτεία 2012 και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία) χαρακτήρισε μη εφικτή την αυτοδυναμία και σημείωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να είναι ο καταλύτης για μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών. Κλείνοντας, ανέφερε πως «το ψηφοδέλτιό μας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, με προοδευτικό πρόσημο».
Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας», Θ. Μπρεδήμας, εκφράζοντας έτσι, όπως μας είπε, τη στήριξή του στο ψηφοδέλτιο.      

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις