Παρούσα η Μεσσηνία στη μεγαλύτερη διατροφική έκθεση “Food Expo 2019”

Πρώτη Δημοσίευση: 19/03/2019 19:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/03/2019 19:19
Τα εγκαίνια της μεγαλύτερης έκθεσης τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Food Expo, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ανοίγοντας παράλληλα τις πύλες της στους επισκέπτες. Η έκθεση διήρκεσε μέχρι και χθες και όσοι περιπλανήθηκαν στους χώρους της, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν προϊόντα από περίπου 1.300 Έλληνες και ξένους εκθέτες.
Την πρώτη μέρα της έκθεσης βρεθήκαμε στους χώρους της, όπου και παρακολουθήσαμε από κοντά την αγωνία, το μεράκι και τη διάθεση για επιτυχία των Μεσσήνιων παραγωγών, στο περίπτερο που είχε ετοιμάσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Νιώσαμε περήφανοι για τις μικρές, χεράτες παραγωγές μας, μέχρι που συνειδητοποιήσαμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μεσσηνία, καθώς και άλλες περιοχές της χώρας παράγουν διατροφικά και όχι μόνο "διαμάντια". Σκεπτόμαστε πόσο πιο όμορφα θα ήταν αν με την ευκαιρία της έκθεσης μαθαίναμε την αξία των προϊόντων μας, αλλά και βοηθούσαμε περισσότερο στη διάδοσή τους.
Επίσης, μας πέρασαν από το μυαλό ιδέες για το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, με πλεονεκτήματα μακροπρόθεσμα, για το εμπόριο, για το περιβάλλον.
Δυστυχώς, όμως, από τις σύντομες κουβέντες που είχαμε με τους παραγωγούς και τους εκθέτες, αυτό που μάθαμε είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια ακούγαμε την καμπάνα να χτυπάει, αλλά δεν κάναμε ποτέ τον κόπο να ρωτήσουμε  για ποιον.
Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν… Αυτή η φράση του Θουκυδίδη τριγυρνούσε γύρω μου, όταν είδαμε την κουστωδία της εξουσίας να παρελαύνει και να εκστομίζει φληναφήματα και πομπώδεις λόγους. Ξεπεράσαμε το "Ούπω καιρός", που σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη καιρός, με λίγα λόγια υπάρχει ακόμη καιρός. Τώρα, δεν υπάρχει καθόλου καιρός, αλλά αυτοί που αποφασίζουν δεν το καταλαβαίνουν.
 
Δηλώσεις
«Ο αγροδιατροφικός τομέας επέδειξε ανθεκτικότητα κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης, ενώ συμβάλλει σημαντικά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διαθέτοντας πολύ μεγάλες προοπτικές» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός κ. Αραχωβίτης.
Υπογράμμισε ότι «η αξία των ελληνικών εξαγωγών εκτοξεύτηκε το 2018 σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς έφτασε τα 33,4 δισ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο ποσό διαχρονικά», ενώ επισήμανε ότι «σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2018 ανήλθε στο ποσό των 33,4 δισ. ευρώ, έναντι 28,9 δισ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 10,6%» κάτι που- όπως πρόσθεσε- ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών.
Για τις δηλώσεις τα είπαμε παραπάνω… Από την πλευρά μας, περιμένουμε την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, το οποίο θα στηρίζει τους παραγωγούς και θα τηρηθεί με ευλάβεια.
 
Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις