Πασχαλινά εργαστήρια στο “Αγρόκτημα Φοίφα”

Πρώτη Δημοσίευση: 13/04/2019 08:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/04/2019 08:50
Συνεχίζονται στο “Αγρόκτημα Φοίφα” οι «Κυριακές στο αγρόκτημα» για την οικογένεια, αλλά και για όσους νιώθουν παιδιά, με διαφορετικά θέματα κάθε εβδομάδα. Έτσι το πρόγραμμα ορίζεται ως εξής με τα πασχαλινά εργαστήρια: 14 Απριλίου “Καρδιές πολύ…σπορες, άκρως φωτεινές και λαμπερές” και 21 Απριλίου “Αυγά από λουλούδια – βαφή αυγών από φυτικά χρώματα”.
Το πρώτο αφορά στη δημιουργία διακοσμητικών σποροσυνθέσεων κατάλληλων είτε για τη διακόσμηση των πασχαλιάτικων λαμπάδων είτε και για απευθείας φύτευση, με την τεχνική της φυσικής καλλιέργειας.
Το δεύτερο σχετίζεται με την αναβίωση του σχετικού εθίμου, δημιουργώντας πρωτότυπα χρώματα από φυτά.
Στόχος των εργαστηρίων, εκτός από την οικοκεντρική εκπαιδευτική πρακτική, είναι και η προετοιμασία του ενδιαφερόμενου κοινού για την επόμενη ανταλλαγή σπόρων. Στην Ανοιχτή Τράπεζα Σπόρων του Αγροκτήματος (μοναδική στην Πελοπόννησο), άλλωστε, διαφυλάσσονται πάνω από 450 ποικιλίες, από τις οποίες προμηθεύονται υλικό τόσο ιδιώτες όσο και σχολεία για τους κήπους τους.
 
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Συνεχίζοντας αδιάκοπα τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, το Αγρόκτημα υποδέχεται καθημερινά σχολικές - και όχι μόνο - ομάδες που παρακολουθούν τα πρωινά προγράμματα του «Πολιτισμού της καλλιέργειας» αλλά και το απογευματινό «Σχολείο στη φύση», με απώτερο στόχο τη γνωριμία και εξοικείωση με τις φυσικές διαδικασίες και τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Μόνο από το 2018 έως και σήμερα έχουν περάσει από το Κτήμα πάνω από 90 σχολικές ομάδες, από όλη τη Μεσσηνία, αλλά κι εκτός. 3.500 μαθητές εξοικειώθηκαν με τα είδη σπόρων και φυτών, αλλά και τις ιδιότητές τους, εκπαιδεύτηκαν στην αρχές της φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας και παρακολούθησαν χρηστικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια ιδιοκατασκευών από φυσικά και μη υλικά.
Τέλος, ήρθαν σε επαφή με τη διαδικασία της κομποστοποίησης, της παραγωγής φυσικού χώματος από οργανικά υπολείμματα.
Αν και το Δίκτυο Κομποστοποίησης επεκτείνεται συνεχώς εκτός Καλαμάτας, στην πόλη αναμένεται ακόμα μια σταθερή και εποικοδομητική για όλους συνεργασία με το Δήμο. Αυτή τη στιγμή 20 σχολεία περιμένουν το δικό τους κομποστοποιητή.
Νέα Είσοδος Καλαμάτας, οδός Ηρώων Πολυτεχνείου (πριν από το πρατήριο βενζίνης ΑVIN)
Τηλέφωνο: 27210 22505.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις