Πατάτα: Η κακοκαιρία έδωσε το έναυσμα για αύξηση των εκτάσεων

Πρώτη Δημοσίευση: 08/01/2019 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/01/2019 10:59
Ολοκληρώνεται η φύτευση
στις περιοχές με πρώιμη παραγωγή
 
Άνοιξε η αυλαία της καλλιέργειας πατάτας για τη νέα περίοδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα". Ήδη στις πρωιμότερες περιοχές, όπως η Μεσσήνη, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η φύτευση και αναμένεται προς τα τέλη Ιανουαρίου να ξεκινήσουν τις όψιμες καλλιέργειες. Η γενική εικόνα που παρατηρεί κανείς στις περιοχές αυτές έχει άμεση σχέση με τη συνολικότερη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Γαλλία.
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου προέκυψαν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες. Το κόστος όλων αυτών των προβλημάτων, όπως είναι φυσικό, καλούνται στο τέλος να πληρώσουν οι παραγωγοί.
Η έλλειψη του προϊόντος που παρουσιάζεται στην αγορά εκτινάσσει τις τιμές καταναλωτή, που ξεπερνούν πολλές φορές και το ένα ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και άλλες αναγνώσεις αυτής της κατάστασης στην αγορά, καθώς αρκετοί Έλληνες παραγωγοί ερμήνευσαν αυτή την εικόνα ως ευκαιρία να πουλήσουν σε μεγαλύτερες τιμές και έτσι επέλεξαν να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις την τρέχουσα περίοδο.
 
Αυξήθηκε η τιμή
του πατατόσπορου
Μία εικόνα της αγοράς πατατόσπορου περιγράφει στο ρεπορτάζ της εφημερίδας και ο Κώστας Λαμπρινός, γεωπόνος από τη Μεσσήνη: «Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η φύτευση της πρώιμης πατάτας. Προς τα τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και η φύτευση της όψιμης. Δεν έχουμε θεαματικές αλλαγές στην καλλιέργεια και παραμένουμε στα περσινά επίπεδα των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Αυτό που παρατηρούμε στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι η αύξηση της τιμής του πατατόσπορου, η οποία σε ορισμένες ποικιλίες ξεπερνά ακόμα και το 30%. Για παράδειγμα, πέρσι ο πατατόσπορος της ποικιλίας Σπούντα Α ποιότητας κόστιζε 1 ευρώ το κιλό περίπου, ενώ φέτος στοιχίζει περίπου 1,30 ευρώ το κιλό. Η Β ποιότητα της ίδιας ποικιλίας πέρσι είχε 80 λεπτά το κιλό και φέτος ξεπερνά το 1 ευρώ».
Παρακολουθώντας την πορεία της καλλιέργειας πατάτας στην περιοχή του, ο κ. Λαμπρινός τόνισε την αναγκαιότητα της προστασίας του φυτού από την έναρξη του φυτρώματος, ώστε να μην προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Νοτίου Ελλάδας, η φύτευση θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις