Περί διαφάνειας στο Δήμο Οιχαλίας

Πρώτη Δημοσίευση: 02/01/2016 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/01/2016 20:32
Με αφορμή τον ηλεκτροφωτισμό της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου 
O Διονύσης Καπόπουλος, πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, στις 17 Δεκεμβρίου απέστειλε στο δήμαρχο Οιχαλίας, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τα μέλη του Δ.Σ. Οιχαλίας την παρακάτω επιστολή σχετικά με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 16 Δεκεμβρίου, όπου και αναφέρει:
“Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Δήμο Οιχαλίας (παραιτήσεις αντιδημάρχων, διενέξεις – δηλώσεις), καθώς και τα λεχθέντα κατά τη χθεσινή (16-12-2015) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, κι επειδή στη δημιουργηθείσα διαμάχη και στα λεχθέντα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εμπλέκεται εμμέσως και το πρόσωπό μου, ως συνεργασθείς με το Δήμο ως συντηρητής ηλεκτροφωτισμού της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου για το χρονικό διάστημα από 21-8-2014 έως 21-8-2015 και για την αποκατάσταση της αλήθειας, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα ακόλουθα:
-Με το Δήμο Οιχαλίας είχα υπογράψει σύμβαση για τη συντήρηση του Δημοτικού Φωτισμού της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου, η οποία ξεκίνησε στις 21-8-2014 και έλαβε τέλος στις 21-8-2015 (σύμβαση ενός έτους).
-Κατά τη διάρκεια της σύμβασης υπήρξε άψογη συνεργασία ανάμεσα σε μένα και το Δήμο (κανένα παράπονο από το δήμαρχο Οιχαλίας κ. Σταθόπουλο, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο φωτισμού κ. Κούκη, τους προέδρους των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου και, κυρίως, τους δημότες της Δημοτικής Ενότητας).
-Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας και στο πλαίσιο της δικής μου δυνατότητας, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα προσέφερα εθελοντικά στη Δημοτική Ενότητα Δωρίου τα παρακάτω (υπηρεσίες και υλικά):
Την επισκευή δέκα εορταστικών γιρλαντών (αντικατάσταση 800 λαμπιονιών)
Την επισκευή δέκα χριστουγεννιάτικων στολιδιών
Την προβολέα Led στην είσοδο του Δημαρχείου στο Δώριο
Την τοποθέτηση ενός καινούργιου προβολέα HQI 400w έναντι του νηπιαγωγείου.
Στις 21-8-2015 έληξε η προαναφερθείσα σύμβαση. Στο διάστημα του ενός έτους που ήμουν συνεργαζόμενος συντηρητής του Δήμου σε συναντήσεις που είχα με τον κ. Σταθόπουλο, με είχε διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσω τη συντήρηση του Δημοτικού Φωτισμού της Ενότητας Δωρίου, όπως άλλωστε με είχαν διαβεβαιώσει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φωτισμού κ. Κούκης και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι (κ. Λιόγας, κ. Παναγιωτόπουλος, κ. Κόλλιας) και δεν υπήρχε από κανέναν κανένα παράπονο.
Στις 24-9-2015 με κάλεσε ο κ. Σταθόπουλος στο γραφείο του για να συζητήσουμε. Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν, φυσικά, ο ηλεκτροφωτισμός. Μου εξήγησε ότι κάποιοι συνάδελφοι δε δέχθηκαν τις προσφορές που τους έκανε (απευθείας αναθέσεις στις 5 Δημοτικές Ενότητες του δήμου), ότι θα κάνει δημοπρασία και θα πρέπει να δώσουμε προσφορές. Μου εξήγησε ότι θα πρέπει να φτιάξω μία προσφορά για τη Δημοτική Ενότητα Δωρίου μόνο και με έστειλε στον κ. Σοφιανό, στο διπλανό γραφείο, για να μου δείξει πώς συντάσσεται μια προσφορά.
Έχοντας στα χέρια μου το προσχέδιο, συντάσσω σε κόλλα Α4 και χειρόγραφα μια προσφορά (την ίδια στιγμή). Επιστρέφω στον κ. Σταθόπουλο και στο σημείο που πρέπει να γράψουμε το ποσοστό της έκπτωσης, μου λέει να βάλω 10%. Του λέω «μήπως είναι λίγο, μήπως κανένας άλλος συνάδελφος βάλει περισσότερο;» και μου λέει: «Μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ, πάνω από 15% θεωρείται κλεψιά!».
Έπειτα με στέλνει στο πρωτόκολλο για να την πρωτοκολλήσω (ανοιχτή προσφορά).
Την επομένη, 25-9-2015, με καλεί πάλι ο κ. Σταθόπουλος στο γραφείο του. Είχε την προσφορά μου στα χέρια του και μου λέει «κάνε το μηδέν δύο και με το ίδιο στυλό ώστε να μη φαίνεται η διαφορά», δηλαδή το 10% να το κάνω 12%. Του λέω «δήμαρχε, πώς πάμε» και μου λέει «μη φοβάσαι, πάμε καλά, εγώ είμαι εδώ».
Την επομένη, στις 26-8-2015, με καλεί πάλι στο γραφείο του και μου λέει «νικήσαμε, τα πήρε όλα ο Γιάννης (Μπαλντουμάς), έδωσε έκπτωση 23%». Του λέω τότε «Δήμαρχε, τι νικήσαμε;». Και μου λέει «Θα παραιτηθεί (ο Γιάννης) από το Δώριο για να το πάρεις εσύ, άσε τους άλλους που δεν ακούγανε, τα 5 χρόνια περνάνε δύσκολα!».
Έφυγα έχοντας εμπιστοσύνη στον κ. Σταθόπουλο. Την επομένη το απόγευμα με καλεί στο χώρο όπου γίνεται η εμποροπανήγυρη. Ήταν μαζί με τον ιερέα της ενορίας (πατέρα Στέφανο). Μου ανακοινώνει και μου λέει ότι ο κ. Κλεφτόγιαννης δε θέλει να αναλάβει την ηλεκτροδότηση του πανηγυριού ούτε ο κ. Μπαλντουμάς και ότι συμφώνησαν με τον ιερέα να το αναλάβω εγώ. Πήγαμε στο Δημαρχείο να μιλήσουμε. Του ανέφερα «Τι γίνεται με το Δώριο;». Και αυτός μου λέει «όλα καλά». Περιμένει να μιλήσει με τον Γιάννη και ότι θα υπογράψω να τελειώνουμε.
Τότε του είπα «θα δεχθώ να αναλάβω το πανηγύρι, αφού υπογράψω και σύμβαση με το Δώριο».
Στο Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε είχαμε τηλεφωνικές επικοινωνίες για το πώς θα γίνουν οι εργασίες στο πανηγύρι και κάθε φορά τού έλεγα για το Δώριο και αυτός μου έλεγε ότι τη Δευτέρα θα γίνει (η υπογραφή της σύμβασης).
Δευτέρα πρωί πήγα στο Δημαρχείο. Συναντιόμαστε στο γραφείο του και του αναφέρω για το Δώριο (που είχαμε προφορικά συμφωνήσει να υπογράψω). Αυτός μου λέει ότι «μέχρι το μεσημέρι θα υπογράψεις». Το μεσημέρι και αφού είχα ενημερωθεί ότι στο «Διαύγεια» είχαν αναρτηθεί οι νέες συμβάσεις, όπου τα είχε πάρει όλα ο κ. Μπαλντουμάς, πήγα στο Δημαρχείο. Συναντιόμαστε στο γραφείο του δημάρχου. Του λέω «γιατί τόση κοροϊδία» και αυτός μου λέει «τι να κάνω, αφού ήθελαν προσφορές;». Και εγώ του απαντάω «γιατί δε με άφηνες να δώσω και εγώ κανονική προσφορά;». Αυτός μου μάσαγε τα λόγια του και δεν ήξερε τι να μου πει. Τότε εγώ του είπα να μου το έλεγε από την αρχή ότι δεν μπορεί να μου κάνει ανανέωση και ότι πιέζεται. Τότε αυτός μου είπε ότι δεν πιέζεται από κανέναν και όταν του είπα τότε γιατί; Δεν ήξερε τι να μου πει…
Φεύγοντας του είπα ότι «εγώ είμαι νέος επαγγελματίας και προσέχω να είμαι όσο πιο σωστός μπορώ στη δουλειά μου». Επίσης, ότι δε θα ξεκινήσω καμία εργασία και ότι θα παραιτηθώ από το πανηγύρι (ηλεκτροδότηση του χώρου του πανηγυριού).
Κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, τα παραπάνω αποτελούν τα πραγματικά περιστατικά και αφορούν στο χρονικό διάστημα από την έναρξη της συνεργασίας μου με το Δήμο Οιχαλίας μέχρι σήμερα.
Από τα προαναφερθέντα μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, καθώς και για την επικρατούσα διαφάνεια στο Δήμο Οιχαλίας.
Σας κάνω γνωστό ότι αυτό το ενημερωτικό θα σταλεί και σε όποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (e-mail) μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας έχω στη διάθεσή μου, και για λόγους ενημέρωσης και σωστής πληροφόρησης, θα ήθελα να λάβουν γνώση του περιεχομένου όλα τα μέλη του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου”.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις