Περικλής Μαντάς: «Δεν μπορούμε να γίνουμε χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών»

Πρώτη Δημοσίευση: 04/11/2019 17:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2019 17:04
Ομιλία πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Μεταναστευτικό "Περί διεθνούς προστασίας & άλλες διατάξεις" στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε σε τέσσερα (4) κεντρικά σημεία που αφορούν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Πρωτίστως επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο να λυθεί ζήτημα, με έντονο θρησκευτικό και πολιτικό υπόβαθρο. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι αποτελεί και ένα πεδίο διεθνούς αντιπαράθεσης μεταξύ πολλών χωρών με διαφορετικές προσεγγίσεις, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπισή του ακόμα πιο περίπλοκη.
Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Μαντάς ανάφερε ότι η χώρα μας, άθελα της, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ζητήματος, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που την κατέστησε πόλο έλξης για τους πρόσφυγες της Συρίας και του Ιράκ. Πέραν, όμως, αυτού η έλλειψη της κατάλληλης και στοχευμένης πολιτικής οδήγησε στη μεγιστοποίηση του προβλήματος, μια και η χώρα προσέλκυσε επιπλέον και μετανάστες από μη εμπόλεμες περιοχές, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Σομαλία και το Κονγκό. Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης ήταν το «προσφυγικό του 2015 να γίνει μεταναστευτικό το 2019», ωστόσο ο κ. Μαντάς ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών για πολλούς και σύνθετους λόγους.
Στο σημείο αυτό ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει βαριές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση με την «αλλοπρόσαλλη πολιτική του και τα μπερδεμένα μηνύματα». Επίσης, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι κατασπατάλησε τους πόρους, ότι δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική, ότι πορευόταν μόνο με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί η «χώρα ως ο νούμερο 1 προορισμός για τα κυκλώματα των διακινητών», τα οποία, «ως γνωστόν, πάντα ψάχνουν τον πιο εύκολο δρόμο για να κάνουν τη δουλειά τους».
Το τέταρτο σημείο που έθιξε ο κ. Μαντάς αφορούσε στο σαφή στόχο του νομοσχεδίου, ο οποίος είναι ότι «θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι να φεύγουν από τις χώρες τους – και θέλουμε όσοι από αυτούς έρχονται και μένουν και δε δικαιούνται να μείνουν, να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο εδώ».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαντάς ανάφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την επιτάχυνση και απλοποίηση της χορήγησης ασύλου, ώστε εντός τριών (3) μηνών να υπάρχει τελική απόφαση. Επίσης, σημείωσε ότι δίνεται τέλος στην ασάφεια και το χάος, που ήταν βασική αιτία των πενιχρών έως σήμερα αποτελεσμάτων, ενώ πλέον «η συμμόρφωση και η συνεργασία των αιτούντων άσυλο με τις εθνικές Αρχές είναι προαπαιτούμενη» και όσοι δε συμμορφώνονται θα εντάσσονται σε διαδικασία επιστροφής.
Πέραν αυτών, ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στο σαφή διαχωρισμό που θα υπάρχει για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και στη διαφάνεια που θα διέπει τις ΜΚΟ, ώστε να υποστηρίζονται μόνο όσες παράγουν πραγματικό έργο.
Κλείνοντας ανάφερε ότι «στο εσωτερικό χρειάζεται μια πολύ προσεκτική πολιτική διαχείρισης» και «στο εξωτερικό, μια ορθή επικοινωνιακή πολιτική αποτροπής», καθώς και ότι «είναι χρέος της κυβέρνησης να δώσει αυτόν το διμέτωπο αγώνα, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς ψευτοδάκρυα από το βήμα της Βουλής, απέναντι στο μονοπώλιο του ανθρωπισμού που επιχειρεί η αντιπολίτευση και τηρώντας μόνο τις υποχρεώσεις μας, ως πολιτισμένο κράτος δικαίου».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις