Περικλής Μαντάς: Αναπτυξιακές προοπτικές από τη λειτουργία υδατοδρομίων στη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 08/08/2019 08:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/08/2019 08:11
Η λειτουργία υδατοδρομίων δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού, που αποτελεί για τη Μεσσηνία βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με ιδιαίτερα οφέλη για τις περιοχές εγκατάστασης.
Η αξιοποίηση των υδροπλάνων θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις μεταφορικού έργου επιβατών, όπως και στην κάλυψη συγκοινωνιακών, τουριστικών και περιηγητικών αναγκών.
Στο πλαίσιο αυτό επισκέφτηκα τον κ. Χαραλάμπους Νικόλαο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε., με τον οποίο συζητήσαμε τις προοπτικές ανάπτυξης υδατοδρομίων στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στο Νομό Μεσσηνίας.
Η Καλαμάτα, η Πύλος και η Καρδαμύλη αποτελούν ασφαλώς ελκυστικές περιοχές για τις εταιρείες διαχείρισης υδατοδρομίων. Για τις δύο από αυτές περιοχές (Καλαμάτα, Πύλο) έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες αδειοδότησης, με αυτή της Πύλου να έχει προχωρήσει αρκετά, έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο να είναι σε θέση άμεσα να δρομολογηθεί η ανάπτυξή τους.
Με τον κ. Χαραλάμπους συμφωνήσαμε ότι η Κυπαρισσία αποτελεί, επίσης, μια σημαντική περιοχή, η οποία πρέπει να ενταχθεί στο σχεδιασμό των εταιρειών διαχείρισης και ανάπτυξης υδατοδρομίων, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή του λιμανιού, αλλά ιδιαίτερα τη γεωγραφική του θέση, στοχεύοντας στην τουριστική διασύνδεσή της, κυρίως, με τα νησιά του Ιονίου.
Όλα τα παραπάνω για να υλοποιηθούν απαιτείται αγαστή συνεργασία μεταξύ των αυτοδιοικήσεων πρώτου και δεύτερου βαθμού, των λιμενικών ταμείων και του κράτους. Πάνω από όλα, όμως, απαιτείται η ιδιωτική πρωτοβουλία, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, να σχεδιάσει και να δημιουργήσει ειδικά τουριστικά προγράμματα, που θα αξιοποιήσουν τη νέα αυτή δυνατότητα ενίσχυσης του τουριστικού μας προϊόντος.
Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη δημιουργία υδατοδρομίων στη χώρα μας, κάτι που εδώ και χρόνια επιμελώς η προηγούμενη κυβέρνηση έκρυβε στα συρτάρια της.
Στόχος είναι του χρόνου το καλοκαίρι να ξεκινήσουν τις πτήσεις τους τα πρώτα υδροπλάνα στη χώρα μας.
Περικλής Π. Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα ΔημοκρατίαΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις