Πολύπλευρο το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕΚ για τη νέα σεζόν

Πρώτη Δημοσίευση: 15/11/2019 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/11/2019 08:32
Πρεμιέρα στις γιορτές με τον «Γενικό Γραμματέα» και το παιδικό «Οι φασουλήδες με το ρόπαλο» 
Παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω των αλλαγών στο ΔΣ της «Φάρις» το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας έχει μπει στους ρυθμούς της καινούργιας σαιζόν, προετοιμάζοντας σε πρώτη φάση δύο θεατρικά έργα για τις γιορτές, ενώ ολόκληρη την περίοδο 2019-2020 το πρόγραμμα δράσεων θα είναι πολύπλευρο και πολυεπίπεδο, όπως το χαρακτήρισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής, Γιάννης Μαργαρίτης, περιλαμβάνοντας εκτός από τις προγραμματισμένες παραστάσεις τη συνέχιση του θεατρικού εργαστηρίου για ενήλικες και νέα παιδιά και του επιτυχημένου προγράμματος «Μια αγκαλιά περιοδεύει», καθώς και μια προσπάθεια προσέλκυσης των εφήβων στο θέατρο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης μας θα έχει αυξημένη οικονομική υποστήριξη από το Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τοποθετείται στο πρώτο επίπεδο των ΔΗΠΕΘΕ, ξαναβρίσκοντας σταδιακά την αίγλη που είχε παλιότερο, αναγνωρισμένο ως το κορυφαίο πανελληνίως.
Στην ανακοίνωση του προγραμματισμού της νέας περιόδου ο κ. Μαργαρίτης είχε στο πλευρό του χθες πάνω στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας Παντελή Δρούγα, τον σκηνοθέτη της φετινής παιδικής παράστασης Θόδωρο Εσπίριτου, και τους ηθοποιούς Κλεάνθη Βαρσαμούλη, Γιώργο Αλεβυζάκη, Μαριάμ Ρουκχάτζε, Σοφία Κουλέρα, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρη Σταμούλη, Γιώργο Τσαπόγα και Μάρα Μπαρόλα.
Αρχικά, ο κ. Δρούγας ευχήθηκε καλή επιτυχία, μεταφέροντας και τις αντίστοιχες ευχές του Δημάρχου Καλαμάτας, ενώ ανακοίνωσε τις τιμές εισιτηρίων στα έργα του ΔΗΠΕΘΕΚ που ορίστηκαν στα 12 ευρώ, για οργανωμένες παραστάσεις 8 ευρώ και το παιδικό-μαθητικό 5 ευρώ.
Όπως μετέφερε στη συνέχεια ο Γιάννης Μαργαρίτης η μουσική (καθώς περιλαμβάνονται 18 τραγούδια) κωμωδία «Ο γενικός γραμματέας» του Ηλία Καπετανάκη, που είναι γραμμένη στα τέλη του 19ου αιώνα και στηλιτεύει με σκωπτικό τρόπο ελληνικές παθογένειες όπως το ρουσφέτι, η πολιτική διαπλοκή, και η μεγαλομανία, είναι το πρώτο έργο που θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕΚ.
«Ένα έργο που είναι ένα μικρό διαμάντι της ελληνικής δραματουργίας και μπορεί να αγκαλιάσει το ευρύ κοινό», σχολίασε ο κ. Μαργαρίτης, μεταφέροντας και την πρόθεση να παρουσιαστεί και σε Γυμνάσια-Λύκεια.
«Οι φασουλήδες με το ρόπαλο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα είναι το φετινό παιδικό έργο που επέλεξε να ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕΚ και υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Θεόδωρου Εσπιρίτο θα συνδυάζει ζωντανούς ηθοποιούς και κούκλες. Ο κ. Εσπιρίτο δήλωσε ευτυχής για την επιστροφή στην Καλαμάτα για 3η φορά -καθώς είχε προηγηθεί εδώ το 1988 η πρώτη του επαγγελματική σκηνοθετική δουλειά που ήταν η «Χαμένη Κούκλα» και το 1991 η «Φαύστα»- και ανέφερε ότι αυτή τη φορά πρόκειται για ένα ρομαντικό ποιητικό παραμύθι, από το οποίο δεν λείπει το χιούμορ και θα αρέσει στα παιδιά, αλλά και σε μεγάλους.
 
Τα «Εμφύλια Έπη» 
Τα «Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία την περασμένη σαιζόν, ξεπερνώντας όχι μόνο τα σύνορα της Καλαμάτας, αλλά και της Ελλάδας, καθώς το έργο παίχθηκε και στην Γαλλία, θα συνεχιστούν και το 2020. Μάλιστα η παράσταση θα παιχτεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και θα περιληφθεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, το Μάρτιο του 2020.
 
«Σοφία Λασκαρίδου. Το ταξίδι μιας ζωής» 
«Θέλοντας να δώσω μεγαλύτερη εξωστρέφεια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ με διευρυμένο ρεπερτόριο, αλλά και για να μην επιβαρύνω τον προϋπολογισμό, χαρίζω εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα του έργου, της σκηνοθεσίας και του σκηνικού, ώστε να πραγματοποιηθεί η παράσταση που αφηγείται την ιστορία της πολύ γνωστής ζωγράφου, της πρώτης Ελληνίδας που πέρασε το κατώφλι της Σχολής Καλών Τεχνών», “σύστησε” o κ. Μαργαρίτης, το έργο «Σοφία Λασκαρίδου. Το ταξίδι μιας ζωής», το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στο προγραμματισμένο ρεπερτόριο του ΔΗΠΕΘΕΚ, με τον γνωστό τραγουδιστή Χρήστο Θηβαίο, στον ρόλο του Περικλή Γιαννόπουλο, του μεγάλο έρωτα της Σοφίας Λασκαρίδου.
«Προσπάθησα να επιλέξω τα έργα, έχοντας πάντα στο μυαλό μου το εφηβικό κοινό. Ανάμεσα στο παιδικό έργο και τα έργα ενηλίκων δημιουργείται ένα κενό: το θέατρο για εφήβους. Με το ρεπερτόριο που επέλεξα, το κενό αυτό δεν υπάρχει πλέον» σημείωσε ακόμη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου.
 Οι θεατές που τρώνε και οι μαθητές του θεατρικού εργαστηρίου που διηγούνται καλαματιανές ιστορίες έξω
Εφόσον εξασφαλιστούν χορηγοί το ΔΗΠΕΘΕΚ θα παρουσιάσει και ένα πρωτότυπο έργο της Αθηνάς Στούρνα, με τον ενδεικτικό τίτλο «Αποσπάσματα ενός δείπνου» στο οποίο οι θεατές θα τρώνε και μέσα από το οποίο διερευνάται η σχέση κοινού-ηθοποιών.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι παραστάσεις που θα παρουσιάσουν οι μαθητές του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕΚ τον Μάιο, στο πλαίσιο ενός μικρού «φεστιβάλ» που θα περιλαμβάνει την διήγηση καλαματιανών ιστοριών στους (εξωτερικούς) τόπους όπου εκτυλίχθηκαν. Το θεατρικό εργαστήρι ξεκίνησε πέρυσι, απευθύνεται σε ενήλικες και νέα παιδιά που «μαθητεύουν» υπό τις οδηγίες του κ. Μαργαρίτη κάθε Σάββατο στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας.
Επίσης, το πρόγραμμα «Μια αγκαλιά περιοδεύει», που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με επιτυχία δίνοντας χαρά και ζωντάνια στις επισκέψεις στις Λέσχες Φιλίας και Πολιτισμού (πρώην ΚΑΠΗ) του Δήμου και στο νοσοκομείο Καλαμάτας, θα συνεχισθεί και θα διευρυνθεί.
Τέλος, ο κ. Μαργαρίτης, ερωτηθείς σχετικά, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της περασμένης περιόδου, την οποία αποτίμησε με πολύ θετικό πρόσημο και γι’ αυτό άλλωστε το ΔΗΠΕΘΕΚ «κέρδισε» την «αναβάθμισή» του.

Της Χριστίνας ΕλευθεράκηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις