Πρεμιέρα στις 6 Ιουλίου η «Λωξάντρα» στο Κάστρο - «Η αγάπη», το «μυστικό» της 40ους αδιάλειπτης πορείας του ΜΕΘ

Πρώτη Δημοσίευση: 04/07/2017 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/07/2017 12:22
6-7-8 και 9 Ιουλίου οι παραστάσεις στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας
 
 
Στην τελική ευθεία, εν όψει της πρεμιέρας της «Λωξάντρας», μεθαύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου, βρίσκεται το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Χθες το μεσημέρι, στα γραφεία του, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, οι συντελεστές του έργου καθώς τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Παντελόπουλος, όσο και ο «ιστορικός» πρόεδρος του ΜΕΘ, Θεόδωρος Σινάνης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου εν όψει της πρεμιέρας της παράστασης που συμπίπτει, παράλληλα, με την συμπλήρωση 40 ετών αδιάλειπτης και αδιάκοπης παρουσίας του θεατρικού σχήματος στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
 
Γιώργος Παντελόπουλος: «Τιμούμε το παρελθόν, κοιτάζοντας το μέλλον»
 
Τη μεγάλη τους ευχαρίστηση που ύστερα από 6 μήνες, σκληρής προεργασίας και δουλειάς, το ΜΕΘ είναι έτοιμο για την πρεμιέρα της «Λωξάντρας», το έργο της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική διασκευή του Άκη Δήμου, εξέφρασε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του, Γιώργος Παντελόπουλος. Ο κ. Παντελόπουλος, καλώντας όλους τους θεατρόφιλους της Μεσσηνίας, να παρακολουθήσουν την παράσταση, τόνισε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο με μεγάλη αξία, που μιλάει για πράγματα που αγγίζουν τις ψυχές μας. Ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που συνετέλεσαν ώστε αυτή η σπουδαία παράσταση είναι έτοιμη να παρουσιαστεί στο κοινό και ιδιαίτερα τον «Καπετάνιο» του ΜΕΘ, το σκηνοθέτη της παράστασης και επιτυχημένο Μεσσήνιο ηθοποιό Περικλή Αλμπάνη, που συνεργάζεται για 2η φορά στη σκηνοθεσία σε παράσταση του θεατρικού σχήματος, ύστερα απ’ αυτή που ανέβηκε τον περασμένο χειμώνα και έκανε γνωστό ότι ήδη συζητούν και για την 3η συνεργασία. Επίσης, ευχαρίστησε τον Βενετσάνο Μπαλόπουλο για την κατασκευή των σκηνικών ενώ έκανε ειδική μνεία στη Λυρική Σκηνή Αθηνών και ειδικά στον Μεσσήνιο πρόεδρο της κ. Σάκη Θεοδωρόπουλο, που παραχώρησαν όλα τα κοστούμια της παράστασης. Τέλος, ευχαρίστησε τη Μίλι Παπαβασιλείου, που ως βοηθός σκηνοθέτη έδωσε τα πάντα γι΄αυτή την παράσταση, τους 35 συνολικά μικρούς και μεγάλους ερασιτέχνες ηθοποιούς που δούλεψαν πολλές φορές και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς και τους χορηγούς της παράστασης. Ο κ. Παντελόπουλος ευχαρίστησε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου που είναι τόσο συμπαγές και ενωμένο. Παράλληλα, έκανε αναφορά στη συμπλήρωση των 40 ετών του θεατρικού σχήματος τονίζοντας ότι το ΜΕΘ επ΄ευκαιρία αυτού του εορτασμού αλλάζει. «Τιμά το παρελθόν του, σχεδιάζοντας το μέλλον», πρόσθεσε. «Για εμάς “αύριο”  δε θα είναι το 41ο έτος αλλά το πρώτο, σχεδιάζοντας τα πάντα από την αρχή και με “πλώρη” το μέλλον» τόνισε κλείνοντας. Στη συνέχεια, μέσα σε κλίμα συγκίνηση έδωσε το λόγο στον άνθρωπο που για περισσότερα από 35 χρόνια βρισκόταν στα «ηνία» του ΜΕΘ τον «ιστορικό» πρόεδρο του θεατρικού σχήματος κ. Θεόδωρο Σινάνη.
 
 
Θεόδωρος Σινάνης: «Στο θέατρο όλοι πρέπει να καταθέτουμε την ψυχή μας- Όσο υπάρχω θα είμαι επιστρατευμένος στο ΜΕΘ»
 
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Θεόδωρος Σινάνης, σημείωσε ότι τώρα τελευταία που έχει κλείσει και τα 89 του χρόνια, όταν τον συναντούν στο δρόμο και των ρωτούν τι κάνει, τους απαντά πως «γερνάει υγιής», εξηγώντας ότι γερνάει υγιής επειδή είναι ευτυχής,  βλέποντας πως το «μωράκι» που «γεννήθηκε» στα χρόνια μετά τη Χούντα από το μεράκι ανθρώπων με αγάπη για το θέατρο, περνώντας, μέσα από αγωνίες, «φουρτούνες» και πόνους μεγάλωσε πλέον και συνεχίζει. Πρόσθεσε, δε, ότι η «δύναμη» γι’ αυτή τη 40ετή πορεία ήταν το κοινό που γέμιζε και καταχειροκροτούσε τις παραστάσεις. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στον αδερφό του Γιάννη Σινάνη, που έχει φύγει από τη ζωή,  περιγράφοντας διάφορα περιστατικά «θυσίας» για το ΜΕΘ τονίζοντας ιδιαίτερα προς τις νέες γενιές ότι στο θέατρο όλοι πρέπει να καταθέτουν και την ψυχή τους. Εξέφρασε, τέλος, την ευτυχία του, που το σημερινό Δ.Σ. είναι συμπαγές και ενωμένο, ενώ «έπλεξε το εγκώμιο» του σημερινού προέδρου  Γιώργου Παντελόπουλου, εκφράζοντας την πίστη του, ότι θα οδηγήσει το ΜΕΘ στα επόμενα 40 χρόνια. Κλείνοντας, ο κ. Σινάνης τόνισε ότι όσο υπάρχει η ψυχή του, θα είναι πάντα επιστρατευμένος στο Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο.
 
Περικλής Αλμπάνης: «Το μυστικό της επιτυχία τους ΜΕΘ είναι η Αγάπη»
 
Ο σκηνοθέτης της «Λωξάντρας» Περικλής Αλμπάνης, σημείωσε ότι δεν είναι η 2η αλλά η 3η φορά που συνεργάζεται με το ΜΕΘ. Η πρώτη ήταν όταν το θεατρικό σχήμα έκανε τα πρώτα του βήματα, όπως και ο ίδιος ως ηθοποιός, το μακρινό 1982, στους «Φίλους του Μουρσελά» σε σκηνοθεσία του Λυκούργου Καλλέργη. Τόνισε, ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο που συνεργάζεται με το ΜΕΘ και για την εμπιστοσύνη με την οποία τον έχει περιβάλει το Δ.Σ. Το «μυστικό» για αυτή την αδιάλειπτη και επιτυχημένο 40ετή πορεία του ΜΕΘ σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη είναι η «Αγάπη» και η «άρρηκτη» σχέση μεταξύ του Συμβουλίου και των ερασιτεχνών ηθοποιών. Παράλληλα, σημείωσε ότι το έργο που επιλέχθηκε και ανεβαίνει σε λίγες ημέρες, η «Λωξάντρα» είναι ένα έργο που πραγματεύεται την «αγάπη». «Αν αγαπάς, ο κόσμος μοιάζει τόσο μικρός που χωράει στην παλάμη σου» τονίζει η ίδια η πρωταγωνίστρια του έργου η Λωξάντρα. Ο Περικλής Αλμπάνης κάλεσε όλο το θεατρόφιλο κοινό της περιοχή να πάει στο κάστρο τις ημέρες των παραστάσεων και να σιγοτραγουδήσει μαζί τους ηθοποιούς αλλά και τη ζωντανή ορχήστρα, πασίγνωστα τραγούδια από την «Πόλη», την Κωνσταντινούπολη. Κλείνοντας, ευχαρίστησε και αυτός από την πλευρά του τον πρόεδρο της Λυρικής Σκηνής και συμπατριώτη του από τη Μεσσήνη Σάκη Θεοδωρόπουλο για την προσφορά των κοστουμιών, το Δ.Σ. για την αμέριστη βοήθεια σε ότι χρειάστηκαν και τους 35 ερασιτέχνες ηθοποιούς για την άψογη συνεργασία τους.
 
Γεωργία Λαζάρου: «Η Λωξάντρα είναι σύμβολο προσφοράς»
 
Η ερασιτέχνης ηθοποιός Γεωργία Λαζάρου ανέφερε ότι οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6-7-8 και 9 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας  στις  21:30. Τόνισε δε,  για όλα τα παιδιά που εργάστηκαν γι’  αυτή την παράσταση, η «Λωξάντρα» είναι η βασίλισσα τους όχι λόγω καταγωγής της αλλά για την κατάθεση της ψυχής της και την προσφορά της.
 
Ολυμπία Βενιζελέα: «Ο κόσμος τι είναι; Η αγκαλιά μας»
 
Η ερασιτέχνης ηθοποιός Ολυμπία Βενιζελέα ευχαρίστησε το ΜΕΘ που για χρόνια την έχει δεχτεί και αποτελεί μέλος του θεατρικού σχήματος. Σημείωσε ότι η παράσταση θα αγγίξει το κοινό αναφέροντας μια ατάκα της πρωταγωνίστριας. «Ο κόσμος τι είναι; Είναι η αγκαλιά μας», ζητώντας παράλληλα από το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής να αγκαλιάσει την παράσταση τους.
 
Παύλος Κλάδης: «Σας περιμένουμε να πάρετε μια γεύση απ’ τις αλησμόνητες πατρίδες»
 
Τη συνέντευξη τύπου έκλεισε ένας από τους παλαιότερους ερασιτέχνες ηθοποιούς του ΜΕΘ ο Παύλος Κλάδης, που ενσαρκώνει το σύζυγο της «Λωξάντρας». Ο κ. Κλάδης τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο που συμμετέχει μ΄ αυτό το ρόλο στη παράσταση που συμπίπτει με την συμπλήρωση 40 ετών από την δημιουργία του ΜΕΘ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του τόσο στο Δ.Σ. όσο και στο σκηνοθέτης της παράστασης Περικλή Αλμπάνη. Τέλος, κάλεσε και αυτός με τη σειρά του το κοινό να έρθει στην παράσταση και να πάρει μια «γεύση» από την Πόλη, το Πέρα, τα Ταταύλα και όλες τις αλησμόνητες πατρίδες.


Η παράσταση ανεβαίνει στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας 6-7-8 και 9 Ιουλίου στις 21:30.

Σκηνοθεσία: Περικλής Αλμπάνης
Σκηνικά - Κοστούμια: Βενετσάνος Μπαλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μύλη Παπαβασιλείου
Παίζουν αλφαβητικά οι ηθοποιοί: Αδαμοπούλου Βανέσσα, Αλεξίου Κώστας,
Αναγνωστοπούλου Λούλα, Βέλλης Λεωνίδας, Βενιζελέα Ολυμπία,
Βίγκος Τρύφωνας, Γιαννακοπούλου Ελένη, Γκιουλέας Γιώργος,
Γκολώνης Δημήτρης, Δημητρακοπούλου Νατάσα, Δουλάμης Λίνος, Δούση Σοφία, Εξηνταβελώνη Σταυρούλα, Ζαχαροπούλου Γιώτα, Κλάδης Παύλος, Λαζάρου Γεωργία, Λαζάρου Μαρία, Λιακουνάκου Βενετία, Λυκούση Μαρία, Μάκαρη Μελιάννα, Μάλαμα Βίνα, Μπούνας Αντώνης, Ξυδέας Δημήτρης, Παναγοπούλου Έλενα, Παπαβασιλείου Μύλη, Σεβαστέλη Βασιλική, Σιψά Χρυσούλα, Σπυρακόπουλος Παναγιώτης, Σπυροπούλου Δώρα, Τσαούση Ελένη, Τσαούση Ζωή, Τσοπάνη Αθηνά.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ: Δημόπουλος Γεράσιμος,
Λυμπεροπούλου Νικολέττα, Στυλιανόπουλος Στέλιος-Δημοσθένης
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Χρήστος Λαδάς - σαντούρι
Ελένη Περτσελάκη - βιολί
Βασίλης Κόνιαρης - σάζι
Έλις Μετα - κρουστά
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΑΙΚΤΗΣ: Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος
 
 
 Του Κώστα Γαζούλη
 


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις