Προβολή της ταινίας «Η δική μας Μαρία Κάλλας» στα Φιλιατρά

Πρώτη Δημοσίευση: 14/11/2017 08:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/11/2017 08:19
Την ταινία «Η δική μας Μαρία Κάλλας» θα παρουσιάσει ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, παρουσία μελών της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στον κινηματογράφο Cinelux στα Φιλιατρά.
 
Ιστορικό
Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία είναι ένας τριτοβάθμιος πολιτιστικός οργανισμός των απανταχού μεσσηνιακών πολιτιστικών ομοσπονδιών και συλλόγων. Ιδρύθηκε το 1997 με την προτροπή του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Μέλη του βρίσκονται σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, Ρωσία και Ελλάδα.
Το 2013 η καθηγήτρια της Υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, Maria Boudas Bakalis, ανέβασε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση Αθηνών ένα δικό της μονόπρακτο, το «La Maria. Η Ζωή και οι έρωτες της Μαρίας Κάλλας». Τότε στη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία γεννήθηκε η ιδέα να γυριστεί μια ταινία για τη Μεσσήνια στην καταγωγή Μαρία Κάλλας (Καλογεροπούλου), προκειμένου να προβάλλουν τη μεγάλη ντίβα και το ρόλο που διαδραμάτισε στο χώρο του λυρικού θεάτρου.
Το 2014 το Δ.Σ. της Αμφικτυονίας ανέθεσε τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η δική μας Μαρία» στον Ελληνοσουηδό σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, μαθητή του Bergman, καθηγητή της Βασιλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου της Στοκχόλμης. Η επαφή με το Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» οδήγησε στην απόφαση να υποδυθεί τη Κάλλας ένα μέλος του, η Μυρτώ Καμβυσίδη. Μέλη της Αμφικτυονίας και φίλοι της από την Ελλάδα και το εξωτερικό βοήθησαν αποφασιστικά να γίνουν τα γυρίσματα στο Νεοχώριο Οιχαλίας, τόπο καταγωγής της Κάλλας, στο Μελιγαλά, στην Καλαμάτα, στην Αθήνα, στην Τρίπολη, στο Σκορπιό, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Μιλάνο και στη Βερόνα.
Η ταινία είναι αποτέλεσμα 250 εθελοντών, έχει διάρκεια 95 λεπτών κι έχει ήδη προβληθεί σε Αμερική, Καναδά, Αγγλία και πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Με ενέργειες, δε, της Αμφικτυονίας κηρύχτηκε το 2017 «Έτος Μαρίας Κάλλας» από το υπουργείο Πολιτισμού.
 
Μηνύματα
Τα μηνύματα που βγαίνουν από την ταινία είναι: Η Κάλλας είναι Ελληνίδα και η Ελλάδα συνεχίζει να γεννά διάσημες προσωπικότητες. Επίσης, αποτελεί ένα διπλωματικό πολιτιστικό εργαλείο για την Ελλάδα και αντιπαρατίθεται στην προσπάθεια οικειοποίησης της Κάλλας από την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ ανατάσσει την ψυχολογία των απανταχού Ελλήνων και κυρίως των ομογενών μας.
Κατά δεύτερο, η ταινία είναι το αποτέλεσμα αυθόρμητης συμμετοχής διακοσίων πενήντα (250) προσώπων όλων εθελοντών. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για την Ελλάδα.
Τέλος, η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην καλλιτεχνική, πνευματική και τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Μεσσηνίας.
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη και τα μέλη της Αμφικτυονίας.


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις