Προτάσεις βελτίωσης για το έργο μεταφοράς μαθητών

Πρώτη Δημοσίευση: 07/02/2018 17:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/02/2018 17:27
Τη βελτίωση παραμέτρων στα όσα προβλέπει ο νόμος για τη μεταφορά μαθητών είχε ως σκοπό η διευρυμένη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κειμένου, το οποίο, αφού σταλεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παραδοθεί στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να γίνει βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει το έργο της μεταφοράς μαθητών.
Στη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια συμμετείχαν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βασίλειος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Γρηγόρης Οικονομόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Προτάσεις
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι πρέπει να βελτιωθούν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και την ταλαιπωρία μαθητών, αλλά και άλλες δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με τη μεγάλη αναμονή των μαθητών, με τις αποστάσεις και το ποιοι μαθητές δικαιούνται μεταφορά, με θέματα συνοδών, με ειδικές περιπτώσεις υγείας μαθητών, με την οικονομική κατάσταση γονέων κ.ά.
Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι μεταφορά δικαιούνται μόνο οι μαθητές Δημοτικού που διαμένουν σε απόσταση 1200 μέτρων από το σχολείο που φοιτούν, οι μαθητές Γυμνασίου για απόσταση άνω των 3 χλμ. και οι μαθητές Λυκείου για απόσταση άνω των 4,5 χλμ.
 
Βελτιωτικές κινήσεις
Όπως σημείωσε η κα Αλειφέρη, μία από τις προτάσεις που θα κατατεθεί είναι να μπορεί να συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα γνωμοδοτεί για περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερες ή εξαιρούνται από το νόμο.
«Υπήρξε μία ταύτιση σε πάρα πολλά θέματα σε ό,τι αφορά τη διατύπωση για τις ενιαίες προτάσεις. Τώρα είμαστε στη διαδικασία σύνταξης του κειμένου, το οποίο αρχικά θα σταλεί στην Περιφέρεια για να συνδυαστεί ενδεχομένως με άλλες παρατηρήσεις άλλων περιφερειακών ενοτήτων και σε συνέχεια στο υπουργείο, για να υπάρξει βελτίωση της νομοθεσίας. Να σημειώσουμε ότι όλοι οι φορείς, αλλά και οι δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, έχουμε ξαναστείλει απόψεις για τα θέματα αυτά, αλλά και για ζητήματα που αφορούν στην επιδότηση γονέων.
Ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα η κουβέντα που είχαμε και απ' όλες τις πλευρές κατατέθηκαν προτάσεις. Να διευκρινίσω ότι η συζήτηση είχε να κάνει, όχι με την αλλαγή της αρμοδιότητας, αλλά μέσα στο περιβάλλον αυτής της αρμοδιότητας να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες δε θα επιφέρουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, που όμως είναι σημαντικές για να βελτιωθεί η ποιότητα του έργου της μεταφοράς των μαθητών», τόνισε η κα Αλειφέρη.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις