Προτάσεις παρέμβασης σε κοινωνικά ζητήματα στο εργαστήρι της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 18/03/2017 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 13:51
Προτάσεις παρέμβασης για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων προέκυψαν από το τελευταίο θεματικό εργαστήρι του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, που αφορούσε σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του ιστορικού Δημαρχείου Καλαμάτας.
Ο Αντώνης Ψαράκης, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, ανέφερε ότι περί τα 2,7 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι διαθέσιμα για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ενώ ανέλυσε τεχνοκρατικά ζητήματα του προγράμματος.
Ο Δημήτρης Βεργόπουλος, συντονιστής της συζήτησης, σημείωσε ότι θα χρειαστούν 7 έως 10 ημέρες, μέχρις ότου τα στελέχη του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με τον καθηγητή Δημητρίου Οικονόμου, σύμβουλο του Δήμου, διαμορφώσουν το κείμενο της πρότασης του Δήμου. Κι αυτό θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση 10 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα είναι δυνατή η κατάθεση προτάσεων. Στη συνέχεια, θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση, που θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση.
Η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα ζήτησε από το κοινό προτάσεις και για τομείς που δεν έχει αγγίξει ο Δήμος Καλαμάτας, όπως η πρόληψη της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.
Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, τόνισε ότι το ποσό των 2.700.000 ευρώ για κοινωνικές δράσεις αποτελεί «τη μεγάλη ευκαιρία να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε σε αυτές τις δομές», ενώ ζήτησε προτάσεις από το κοινό.
Ακολούθως, εκπρόσωποι Σωματείων με κοινωνική δράση κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ή συμπλήρωση δομών υποστήριξης προς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθησαν, για την παρουσία τους στην 3η θεματική συζήτηση και επισήμανε ακόμη ότι «πρέπει να κάνουμε επιλογές που θα έχουν βιωσιμότητα και μετά το τέλος του προγράμματος», στις οποίες ενδεικτικά αναφέρθηκε.
 
ΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ
Ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται σε καλή κατάσταση από πλευράς υποδομών που στηρίζονται από εθελοντές και Συλλόγους, όπως είναι το Ειδικό Σχολείο, το ΕΕΕΕΚ και το ΚΕΦΙΑΠ, το Κέντρο Ημέρας Παιδιών & Εφήβων με Αυτισμό κ.λπ. Ο δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει αυτές οι δομές να ενισχυθούν και να στηριχθούν.
 
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ
Προσέθεσε δε ότι πρέπει να γίνει κάτι σημαντικό για τους Ρομά, για τους οποίους υπάρχει έκταση 120 στρεμμάτων, εκ των οποίων 60 στρέμματα στο Δήμο Καλαμάτας και 60 στο Δήμο Μεσσήνης, που είναι δική τους. Αναρωτήθηκε, για παράδειγμα, αν θα πρέπει να τύχουν φροντίδας οι Ρομά για τις ειδικές ασθένειες που αντιμετωπίζουν, όπως ηπατίτιδες, με δημιουργία ενός ξεχωριστού Ιατρείου ή με ενίσχυση του Δημοτικού Ιατρείου προς αυτή την κατεύθυνση.
 
ΔΟΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΜΕΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ
Ο Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα άτομα με αναπηρία, που είναι μεγαλύτερα των 18 ετών. Υπάρχει αγωνία στο σπίτι τι θα γίνει, από τους γονείς, ιδίως όταν αυτοί φύγουν από τη ζωή.
Ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχει χώρος στο Δήμο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των παιδιών άνω των 18 ετών και θα είναι μια «φωλιά» για τα παιδιά, καθώς και ένας χώρος για το επαγγελματικό τους μέλλον.
 
ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Είπε, ακόμη, ότι δεκάδες κακοποιημένες γυναίκες προσφεύγουν σε Κέντρο που διαθέτει ο Δήμος Καλαμάτας, το οποίο μπορεί να ενισχυθεί με τη λειτουργία ενός υπνωτηρίου. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ανώγειος χώρος του κτηρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο, και το υπνωτήριο είναι δυνατόν να διατηρηθεί σε λειτουργία, μετά τη λήξη του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
Για συμπολίτες μας στους οποίου έχουν επιβληθεί συγκεκριμένα είδη ποινών, ο Δήμος Καλαμάτας τούς εντάσσει στην κοινωφελή εργασία και προσπαθεί ώστε οι εργαζόμενοι να κάνουν δουλειές που δεν τους εμποδίζουν από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Α.Π.


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις