Πρόσφυγες και στη Μεσσηνία… αναζητούνται καταλύματα

Πρώτη Δημοσίευση: 04/10/2019 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/10/2019 16:50
Ξενοδοχεία, κατοικίες και κατασκηνώσεις για τους πρόσφυγες ψάχνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
 
Τουριστικά καταλύματα, συγκροτήματα κατοικιών, ακόμα και κατασκηνώσεις, αναζητά από χθες και στη Μεσσηνία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη στέγαση προσφύγων.
Στο μεταξύ, χθες σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του ειδικού γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αποφασίστηκε, επίσης, ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αναλαμβάνει ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.
 
Μίσθωση ακινήτων
Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδιαφέρεται να μισθώσει κτήρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο.
Καλεί, λοιπόν, τους ενδιαφερομένους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κατόχους ακινήτων) να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.
Τα ακίνητα που ζητά προς εκμίσθωση πρέπει να είναι:
-Κτήρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας: ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον 20 κλινών. Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
-Κτήρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον 20 ατόμων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ, ανά ωφελούμενο, ανά ημέρα διαμονής, χωρίς ΦΠΑ, που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος.
Τα κτήρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.
 
Για ένα χρόνο
Οι προϋποθέσεις για τα κτήρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που έχει θέσει το υπουργείο είναι να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες και να τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια, αναφορικά με: το κτήριο, την πρόσβαση ΑμεΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.
Τα συγκροτήματα κατοικιών πρέπει να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες. Το μίσθωμα θα ορίζεται για κάθε κατοικία ξεχωριστά.  Κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης: φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση, κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης. Να είναι απαλλαγμένη από υγρασία. Η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.
Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη. Θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές, για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης. 
Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 6 μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του υπουργείου ακόμα 6 μηνών.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά το σχετικό αίτημα από τους ενδιαφερομένους θα γίνεται αποκλειστικά στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gr).
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις