Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: Ο υπουργός μας είπε ή συμφωνείτε με το Σχέδιο ή το Πανεπιστήμιο σας θα μείνει ως έχει

Πρώτη Δημοσίευση: 18/04/2019 23:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/04/2019 23:31
“Ο υπουργός ,  παρουσία  μου,  αλλά και άλλων εκπροσώπων φορέων της Πελοποννήσου, μας είπε “ ή δέχεστε το Σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Πελοποννήσου ως έχει, με μια μικρή βελτίωση στην Πληροφορική να γίνει πενταετής Σχολή,  ή  το  Πανεπιστήμιο μένει ως έχει (σ.σ. δεν προχωράει η συγχώνευση με το ΤΕΙ)”.
Αυτό δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κατσής, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. όταν ζητήθηκε  από την εισηγήτρια της ΝΔ επί του πολυνομοσχεδίου Ν. Κεραμέως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το σχετικό δημοσίευμα μας.
Το θέμα έθεσε η Ν. Κεραμέως προς τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Διαβάστε στη συνέχεια τι απάντησε χθες ο Κ. Γαβρόγλου:
Ν. Κεραμέως (Εισηγήτρια Ν.Δ.):   Μέχρι χθες κ. Υπουργέ, με βάση δημοσιεύματα και μακάρι να τα διαψεύσετε του Esos.gr, ασκούσατε πιέσεις, στις πρυτανείες, να αλλάξουν την απόφαση της Συγκλήτου, για να ικανοποιήσετε την δική σας θέση. Δημοσίευμα του Esos.gr της Δευτέρας. Λοιπόν, μας λέτε ότι όλα αυτά είναι γνωστά τόσο καιρό; εδώ μέχρι χθες υπήρχαν αυτές οι αλλαγές.

Κ. Γαβρόγλου: Υπάρχει ένα site, το οποίο, έβγαλε την ανακοίνωση της κυρίας Κεραμέως, που έλεγε, ότι, ο Υπουργός απειλεί και εκβιάζει συγκλήτους και όλοι φοβούνται. Η έκφραση, ο Υπουργός -όποιος Υπουργός- «απειλεί και εκβιάζει και φοβούνται οι πανεπιστημιακοί», αν δεν συνοδεύεται με συγκεκριμένη τεκμηρίωση, δεν υπάρχει.Κ. Γαβρόγλου: Αν δεν συνοδεύεται, καταλαβαίνετε, ακούστε με, γιατί όμως; Τα λέτε και νομίζετε ότι τα ξεχνάμε, τα λέτε και τα πετάτε στις εφημερίδες, τα δίνεται στα σάϊτ, λέτε κουβέντες.

Νίκη Κεραμέως: Εδώ θα τα πούμε κύριε Υπουργέ. Οι καταγγελίες αυτές υπάρχουν.

Κ. Γαβρόγλου:  Δεν βοηθάει κανέναν μας, όταν γίνονται τέτοιου είδους καταγγελίες, οι οποίες καταγγελίες είναι χωρίς τεκμηρίωση. Θα παρακαλούσα λοιπόν, με δεδομένη την ένταση στο δημόσιο λόγο και τα λοιπά, όταν λένε ότι κάποιος απειλεί και εκφοβίσει ή να μην το πάρουμε στα σοβαρά, διότι είναι ασόβαρο ως κατηγορία ή αν το πάρουμε στα σοβαρά, εάν το λέμε εδώ, πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Τεκμηριωμένη με ονοματεπώνυμο.

Νίκη Κεραμέως: Οκ. Υπουργός πήρε το λόγο, είχε την ευκαιρία να διαψεύσει τις καταγγελίες, δεν τις διάψευσε. Ας κρίνουν οι πολίτες που μας παρακολουθούν.

Κ. Γαβρόγλου: Τώρα, κοιτάξτε, λέχθηκαν πολύ βαριές κουβέντες και ας κάνετε μία προσοχή να μην τις επαναλάβετε. Λέτε για πολιτικό εκβιασμό. Η λέξη δεν είναι αυτή. Στις ανακοινώσεις σας χρησιμοποιήσατε ακόμα πιο βαριές λέξεις. Τα fake news υπονομεύουν τη δημοκρατία. Τη δημοκρατία υπονομεύουν και όσοι ενισχύουν την κουλτούρα των fake news. Ας πάρουμε απόσταση όλοι από τα fake news, όλοι. Θα μας βουλιάξουν ως δημοκρατία τα fake news έτσι όπως γίνεται.
Ακούστε τι σας λέω, γιατί εσάς το μόνο σας πρόβλημα είναι αυτό. Θα έρθω, θα έρθω. Εσείς παίρνετε απόσταση από τα fake news ναι ή όχι, κυρία Κεραμέως;

Ν. Κεραμέως: Διαψεύδετε ή όχι;

Κ. Γαβρόγλου:Κυρία Κεραμέως, παίρνετε απόσταση από τα fake news;

Ν. Κεραμέως: Εγώ μία ερώτηση έκανα, κύριε Υπουργέ.

Κ. Γαβρόγλου: Εγώ άλλο σας ρωτάω.

Ν. Κεραμέως: Αυτό είναι άσχετο που λέτε.

Κ. Γαβρόγλου:Απαντήστε μου στο άσχετο. Παίρνετε απόσταση από τα fake news;

Ν. Κεραμέως:Εγώ δεν ξέρω για κάποιο fake news. Έκανα μια ερώτηση, βάσει πληροφοριών και ρώτησα αν ισχύει ή δεν ισχύει.

Κ. Γαβρόγλου:Θα σας απαντήσω. Το ερώτημα, όμως, είναι ένα γενικότερο ερώτημα δημοκρατικής τάξης. Θα πάρουμε όλοι απόσταση από τα fake news για να μη βουλιάξουμε ως κοινωνία; Το κόμμα σας θα πάρει απόσταση, ναι ή όχι;

Ν. Κεραμέως: Βουλιάζουμε, κύριε Υπουργέ.

Κ. Γαβρόγλου: Θα πάρει απόσταση; Άρα, το κόμμα σας δια της σιωπής λέει ότι δεν παίρνει απόσταση από τα fake news.

Ν. Κεραμέως:Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη. Με όλο το σεβασμό, είναι διάλογος αυτός;

Κ. Γαβρόγλου:Ναι.

Ν. Κεραμέως: Βγάλατε συμπέρασμα από αυτό ότι η Νέα Δημοκρατία δεν παίρνει…

Κ. Γαβρόγλου:Θα σας απαντήσω. Σας ρωτάω…

Ν. Κεραμέως: Μα, κύριε Υπουργέ, εγώ σας έκανα δύο συγκεκριμένες καταγγελίες. Εσείς ξεκινάτε από τον Αδάμ και την Εύα και δεν έχετε πει επί της ουσίας τίποτα.

Κ. Γαβρόγλου: Τα fake news δεν είναι από τον Αδάμ και την Εύα. Έχουν ημερομηνία αρχής αυτά τα fake news.

Ν. Κεραμέως: Μακάρι να είναι fake news. Εγώ το είπα εξαρχής. Μακάρι να είναι fake news. Πείτε το, μας, όμως ότι είναι fake news.

Κ. Γαβρόγλου: Εσείς από τα fake news παίρνετε απόσταση; Ναι ή όχι; Δεν μπορεί να σας το ρωτάω δεκατέσσερις φορές και να μην απαντάτε. Άρα, δεν παίρνετε.
Πάμε τώρα. Πάμε για το συγκεκριμένο. Κοιτάξτε τι έγινε, για να είστε και πιο προσεκτική όταν βγάζετε καταγγελία, γιατί βγάλατε καταγγελία και εσείς λέγοντας ότι εκβιάζω. Κοιτάξτε να δείτε τι έγινε.
Κάναμε μία συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με κοσμήτορες και την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών. Δεν ήταν μία κρυφή συνάντηση, ήταν γνωστό ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση. Μάλιστα, έγιναν δύο πολύωρες συναντήσεις. Ένας από τους παρευρισκόμενους, με δική του πρωτοβουλία, αποφάσισε να ενημερώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, με δική του πρωτοβουλία. Ούτε ρώτησε τους υπόλοιπους ούτε και αυτό το κείμενο, που έβγαλε, είπε «Κύριε Υπουργέ, συνάδελφοι, ανταποκρίνεται στην αλήθεια;». Το έβγαλε. Εκεί λέει αυτό που είπατε. Αυτό θεωρείτε ότι πραγματικά βοηθάει το δημοκρατικό διάλογο, όταν ένας άνθρωπος βγαίνει, ενημερώνει…

Ν. Κεραμέως: Ισχύει ή δεν ισχύει;

Κ. Γαβρόγλου:Ακούστε τι σας λέω. Από πλευράς μου δεν ισχύει, λοιπόν.

Ν. Κεραμέως: Άρα, εσείς δεν είπατε ποτέ…

Κ. Γαβρόγλου: Όχι, όχι, τώρα δεν θα το αντιστρέψουμε. Προσέξτε…

Ν. Κεραμέως: Όχι, να ρωτήσω. Είπατε ή δεν είπατε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας; Αυτή είναι η ερώτηση.

Κ. Γαβρόγλου: Όχι, όχι. Μιλήσατε…

Ν. Κεραμέως:  Μα, δεν με νοιάζει…

Κ. Γαβρόγλου:Περιμένετε, περιμένετε…

Ν. Κεραμέως:  …δεν με νοιάζει. Εγώ ρωτώ εσάς μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κ. Γαβρόγλου: Μα, να σας πω. Βλέπετε πόσο αμυντική είστε; Διότι όταν είναι μια μάζωξη ανθρώπων όπου ένας παίρνει επάνω του την ευθύνη, χωρίς να ρωτήσει κανέναν άλλον και λέει «εγώ θα ενημερώσω τι είπαμε» και το κάνει αυτό, χωρίς να ρωτήσει και αυτούς που ήταν εκεί μέσα, αυτό το άτομο εγώ δεν μπορώ να το βασιστώ για αυτά που λέει καταρχήν.
Δεύτερον, εγώ σε αυτήν την συνάντηση δεν είπα αυτό το πράγμα. Η συνάντηση έχει πολλά άτομα και μπορούν όλοι τους, εκτός από τον συγκεκριμένο, να το πιστοποιήσουν και τρίτο και σημαντικότερο, υπάρχει ένα σχέδιο, αν στο σχέδιο κάποιος πει όχι, ποια είναι η λογική; Ότι μένει κανείς στα υπάρχοντα. Είναι περίεργο αυτό;

Ν. Κεραμέως:  Άρα, το επιβεβαιώνετε, κύριε Υπουργέ. Άρα, το επιβεβαιώνετε.

Αθ. Μιχελής (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κεραμέως, μην παρεμβαίνετε κάθε φορά.

Ν. Κεραμέως:  Αν δεν δεχτούν το σχέδιό σας…

Κ. Γαβρόγλου: Όχι, όχι, μη βάζετε λόγια στο στόμα μου.

Ν. Κεραμέως:  Ρωτώ, ρωτώ.

Κ. Γαβρόγλου:Εγώ δεν το είπα.
Εγώ δεν το είπα. Το να κάνετε μια ακραία κομματική εκμετάλλευση ενός fake news, χαρακτηρίζει δυστυχώς το κόμμα σας, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό θέλετε, αυτή είναι η πολιτική κουλτούρα σας, δεν μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε από αυτήν την πολιτική κουλτούρα.

Ν. Κεραμέως:  Δεν απαντάτε και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα.
e-sos.grΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις