Π. Νίκας: «Δεν είμαι δήμαρχος υπό εποπτεία»

Πρώτη Δημοσίευση: 13/01/2018 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/01/2018 17:58
Η απάντηση του για διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ελέγχει τις περιπτώσεις ενίσχυσης οικογενειών με 500 ευρώ το χρόνο
 
Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας από τη Δημοτική Αρχή να διαθέτει 500 ευρώ ανά έτος σε οικογένειες του Δήμου που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προσπάθησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο εισηγητής και αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης, αλλά και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η χορήγηση αυτών των ενισχύσεων υπήρχε πάντοτε ως πρόβλεψη στο δημοτικό προϋπολογισμό, αλλά χρήματα δε στέλνονται από το κράτος για το σχετικό Κωδικό Αριθμό την τελευταία τριετία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε, τελικά, τη διαδικασία χορήγησης της εφάπαξ βοήθειας, η οποία θα προϋποθέτει σύνταξη έκθεσης από κοινωνικό λειτουργό, επικύρωσή της από το διευθυντή Πρόνοιας και λήψη απόφασης από το δήμαρχο.
Θα ληφθεί, δε, η κατάλληλη μέριμνα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Η ενίσχυση, όπως ειπώθηκε αρκετές φορές, αφορά σε απολύτως ακραίες περιπτώσεις πολιτών, που δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα προνοιακή πολιτική. Μάλιστα, ο κ. Νίκας διαβεβαίωσε ότι τα πεπραγμένα της Επιτροπής θα έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τις υποθέσεις και αιτήματα που τυχόν θα απορριφθούν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, δεν εναντιώθηκε στην πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Ζήτησε, όμως, για να μην υπάρχει καμία καχυποψία ή ψίθυροι για ρουσφετολογική πολιτική, να συσταθεί ολιγομελής διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα έχει και την ευθύνη του όλου θέματος. Κι αυτό, γιατί, όπως σχολίασε, η κοινωνική πολιτική της Δημοτικής Αρχής σε διάφορες δομές της συνοδεύεται από διάφορες καταγγελίες. Εν ολίγοις, δηλαδή, η «γυναίκα του Καίσαρα» πρέπει και να φαίνεται τίμια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις παρεμβάσεις τους και οι υπόλοιποι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Ο δήμαρχος, όμως, παρέμενε ανένδοτος αφού σχολίασε ότι δε δέχεται συνδιοίκηση στο Δήμο Καλαμάτας. «Δεν είμαι δήμαρχος υπό εποπτεία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Πρόνοιας, η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε πολίτες «που περιέρχονται σε αδυναμία αντιμετώπισης των άμεσα βιοτικών τους αναγκών με δικά τους μέσα», ενώ «στην Υπηρεσία μας κατά διαστήματα υποβάλλονται αιτήματα για οικονομική ενίσχυση» ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τέτοια οικονομικά προβλήματα και προκειμένου οι πολίτες αυτοί να υποστηριχτούν από το Δήμο, προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του 2018 ποσό 25.000 ευρώ.
Η Υπηρεσία σημειώνει ότι η εξακρίβωση της ανάγκης υποστήριξης πολιτών θα διαπιστώνεται από κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος θα διενεργεί κοινωνική έρευνα και θα συντάσσει σχετική έκθεση, «στην οποία θα εκτίθεται αναλυτικά η παρούσα οικονομική, οικογενειακή και στεγαστική κατάσταση, καθώς και η συγκεκριμένη ανάγκη της προς ενίσχυση οικογένειας».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις